Herkulliset pizzavinkit

Olen vahvasti sitä mieltä, että minun olisi pitänyt syntyä Italiaan. Suurimpia intohimojani ovat pasta ja pizza ja nyt paneudun aiheeseen nimeltä pizza. Erilaisia pizzoja on yhtä monia kuin kokkejakin ellei jopa useampiakin ja nyt jaan omat vinkkini mielestäni täydellisestä kotitekoisesta pizzasta. Näillä vaihtoehdoilla saat ainakin todennäköisesti vaihtelua siihen, mihin olet normaalisti tottunut.

 

Käyttämäni pizzapohjan ohje on peräisin äitini resepteistä. Meillä tehdään aina kerralla kaksi pizzaa, joten siksi ohjekin on kahdelle tavallisen uunipellin kokoiselle pizzalle. Pohja syntyy, kun 25g eli puolikas tuorehiiva sekoitetaan kolmeen desiin kädenlämpöistä vettä. Sekaan lisätään desi rypsiöljyä ja sen jälkeen mukaan alustetaan vehnäjauhoja siten, että syntyy kiinteä kulhosta irtoava ja helposti kaulittava taikina. Taikinaa voi alkaa kaulitsemaan pizzapohjaksi saman tien. Muista, että ohjeesta tulee kaksi uunipellin kokoista pizzapohjaa. Pohjan päälle olen levittänyt joko itsetehdyn tomaattikastikkeen tai ketsuppia riippuen vähän siitä millaista pizzaa olen tekemässä. Margarita-pizzaan tulee esimerkiksi aina itsetehty tomaattikastike, kun taas vanhan ajan pizzaan olen käyttänyt monesti ketsuppia.

 

Italialaiseen tapaan valmistettu kinkkupizza syntyy margarita-pizzan päälle. Pizzan koko olemuksen ydin on täydellinen tomaattikastike, josta toki jokaisella on oma näkemyksensä. Meillä tomaattikastike syntyy paseeratusta tomaatista, tomaattipyreestä, valkosipulinkynnestä, suolasta, pippurista, basilikasta sekä oreganosta ja maustamiseen on käytetty myös puolikas lihaliemikuutio. Jos jääkaapissa on sattunut olemaan, niin sekaan on voitu puristaa vielä hiukan sitruunan mehua ja pilkkoa aurinkokuivatun tomaatin jämät. Pizzapohjan päälle on siis levitetty reilusti tomaattikastiketta, sen jälkeen on ladottu pizzan päälle viipaloitua tomaattia sekä pari pakettia viipaloitua mozzarella-juustoa. Pizzaa on paistettu 225 asteisessa uunissa ensin alalämmöllä alatasolla 10 minuuttia ja sen jälkeen tasalämmöllä keskitasolla 10 minuuttia. Kun pizza on paistunut, nostetaan se uunista ja päälle nostellaan 100 grammaa ilmakuivattua kinkkua noin 1,5 sentin paksuisina pitkinä viipaleina. Pizzaa voi vielä käyttää puoli minuuttia uunissa, jotta kinkut lämpiävät. Lopuksi päälle nypitään reilusti tuoreita basilikan lehtiä.

WP_20150406_017

Toinen pizzasuosikkini onkin sitten suomalaisempi versio pizzasta. Tätä pizzaa on jo aikoinaan tehty äitini lapsuuden kodissa ja siitä pizzan nimi, Vanhan ajan pizza. Pizzapohjan päälle levitetään ketsuppia ja ripotellaan hiukan juustoraastetta. Tämän jälkeen pizzan päälle levitetään 400g paistettua naudan jauhelihaa, mikä on maustettu mustapippurilla ja suolalla. Jauhelihan päälle levitetään tomaattiviipaleita, sipulirenkaita, ohueksi viipaloitua valkosipulia, viipaloitua suolakurkkua sekä oliiveja. Pizzaa maustetaan kevyesti mustapippurirouheella ja kuivatulla oreganolla. Päälle levitetään juustoraastetta. Pizzaa paistetaan 225 asteisessa uunissa keskitasolla noin 20 minuuttia.

2 Replies to “Herkulliset pizzavinkit”

  1. Päivitysilmoitus: Hyvää vappua! | Vesta box

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: