Suomalaista inspiraatiota Little Mrs. Finland –blogista

Valintamme vaikuttavat

Olen aina kannattanut suomalaisten tuotteiden tukemista. Muun muassa lihat, maitotuotteet ja monet vihannekset ovat meillä olleet tähänkin asti pääsääntöisesti suomalaisia, jos vaan on ollut suomalaista saatavilla, kuten myös niin monet muut tuotteet, joita talouteemme kaupoista kannetaan. Toki olemme ostaneet myös paljon ulkomaisia tuotteita. Tällaisten kulutusvalintojeni vaikutusta en kuitenkaan aiemmin ole sen syvällisemmin jäänyt miettimään ja monesti loppujen lopuksi hinta on ollut tärkeimmässä asemassa ostopäätöstä tehdessä ja eri tuotteita vertailtaessa. Tutustuessani Little Mrs. Finland –blogiin aloin miettimään laajemminkin kulutusvalintojemme vaikutuksia yhteiskunnassamme. Aloin esimerkiksi pohtimaan ostopäätösten vaikutusta työttömyyteen, mikä tuntuu olevan päivän trendisana. Työttömyydestä puhutaan nykyisin paljon ja miksi ei puhuttaisi, kun jatkuvasti uutisotsikot ovat pullollaan yt-neuvotteluita.

Aiemmin ostopäätöksiäni ovat ohjanneet laatu, hinta, ekologisuus ja suomalaisuus. Olen valinnut tuotteita, joissa on hyvä kombinaatio näitä ominaisuuksia, mutta kaikkia seikkoja en ole ottanut huomioon läheskään kaikissa tuotteissa. Esimerkiksi ekologisuus on ohjaillut ostopäätöksiäni paljon mm. kodinhoitotuotteissa. Vaatteissa kuitenkin ekologisuutta paljon tärkeämpää on ollut laatu ja hinta. Suomalaisuus sen sijaan on ollut tärkeää valitessani maito- ja lihatuotteita sekä vihanneksia. Little Mrs. Finlandin innoittamana aloin kuitenkin miettimään miten voisin tuoda oman korteni kekoon siinä, että suosisimme kotitaloudessamme vieläkin enemmän suomalaisia tuotteita luopumatta kuitenkaan laadusta, edullisista hinnoista tai ekologisuudesta.

Etsiessäni netistä tietoa suomalaisista yrityksistä ja tuotteista huomasin, että nykyisin on todella vaikeaa selvittää tuotteiden alkuperää. Suomenliput, avainliput ja Made in Finland –tekstit eivät välttämättä kerro koko totuutta ja huomattava määrä suomalaisten yritystenkin tuotteista tuotetaan nykyisin ainakin osittain ulkomailla, jotta hinnat pysyisivät kilpailukykyisinä verrattuna ulkomaisiin tuontituotteisiin. Noh… parempi kuitenkin tukea suomalaisia yrityksiä, vaikka tuotteet eivät täysin olisikaan Suomessa valmistettuja, jolloin raha edes joiltain osin jää Suomeen ja edes osa työstä tehdään Suomessa. Parempi sekin kuin ei mitään, vaikka onkin todella harmillista, että suomalaiset ovat hylänneet oman maansa tuotteet niin, ettei kysyntä riitä pitämään yrityksiämme Suomessa.

Ostoksilla

Miettiessäni omia kulutusvalintojani tulin siihen tulokseen, että on monia tuoteryhmiä, joissa voisin avata silmiäni enemmän suomalaisille vaihtoehdoille. Esimerkiksi suomalaisia vaatteita en juurikaan omista lukuun ottamatta joitakin Rukan ja Icepeakin ulkoiluvaatteita. Huomasin myös, että suomalaiset tuotteet eivät olekaan niin älyttömän kalliita kuin mitä olin kuvitellut. Tähän aiheeseen paneuduttuani olen nyt huomannut, että ruokakaupassakin tulee silmäiltyä hyllyjen tuotteita ihan eri tavalla, kun pyrkii panostamaan suomalaisuuteen. Ensin tartun siihen tavanomaiseen tuotteeseen, jonka olen tottunut aina ostamaan. Sitten tuleekin mieleen, että hetkinen, missä tämä tuote onkaan valmistettu ja seuraavaksi pengonkin hyllystä jo vaihtoehtoja, jos vaikka samaista tuotetta joku firma valmistaisikin ihan täällä kotosuomessa. En väitä, että kaikki tuotteet vaihtaisin suomalaisiin, mutta monien tuotteiden kohdalla voisin valita Suomessa valmistetun tuotteen ulkomaisen tuotteen sijaan tinkimättä kuitenkaan laadusta.

WP_20150410_011
Tarkkasilmäisin saattaakin jo yhdestä tuotteesta arvata mitä perinneruokaa meillä tänä viikonloppuna valmistetaan 😉

 

Tänään ruokakaupassa pyrin valitsemaan tietoisesti suomalaisia tuotteita mikäli vain oli suomalaista saatavilla. Suurin osa ostoksistamme löytyikin suomalaisten yritysten Suomessa valmistamina. Kaikkea ei kuitenkaan Suomesta saa. Paprikaa, sitruunaa ja retiisejä ei Suomessa kasvatettuna ollut saatavilla, joten ulkomaisia jouduttiin ostamaan. Lisäksi yksi tuote oli, josta suomalaisia vaihtoehtoja olisi ollut saatavilla, mutta olen tälle tuotteelle niin merkkiuskollinen, etten sitä voinut muuksi vaihtaa ja tämä tuote on Heinzin ketsuppi. Suihkusaippuan kanssa tein sen sijaan muutoksen entiseen. Aiempi ulkomaisen firman valmistama suihkusaippua meni tänään vaihtoon ja testiin otin Lemon juice & Glyserine –suihkusaippuan.

 

Sisustus ja kodintavarat

Sisustuksessa olen mennyt jo pidemmän aikaan vahvasti suomalaisuutta tukien. Kalustesarja, jota olen pikku hiljaa päivittänyt kotiimme, on paikallisen puusepän (Kaluste & Kaihdin Hildén) kädenjälkeä ja rakennusmateriaalina toimivat mm. vanhat ladonseinät ja heinäseipäät. Olen näihin kalusteisiin aivan rakastunut, koska niiden maalaisromanttinen tunnelma on juuri sitä mitä sisustukseemme kaipaan ja lisäksi kalusteet tukevat ekologisuutta, laatua sekä suomalaisuutta eikä hintakaan vaadi miljoonaperintöä! Seuraavaksi hankintalistalla on uusia kalusteita makuuhuoneeseen tästä samaisesta kalustesarjasta ja jossakin vaiheessa on suunnitelmissa uusia myös ruokapöytä.

 

Myös monissa muissa kodintuotteissa olen vahvasti suosinut suomalaisia laatutuotteita. Keräämme muun muassa rakastamaamme Pentikin Vanilja-sarjan astiastoa ja pyyhkeet sekä lakanat meillä on pääsääntöisesti Pentikiä, Nansoa, Luhtaa, Ratiaa sekä Finlaysonia. Pyykki meillä pestään tutulla ja turvallisella Sertolla, jossa suomalaisuuden ja laadun lisäksi on otettu huomioon useita tärkeitä ympäristöasioita. Suomessa osataan valmistaa todella kauniita ja laadukkaita koruja ja viimeisin keräämäni korusarja onkin suomalaista Lumoavan Hertta-sarjaa ja Kalevalat ovat toki kestosuosikkeja. Hiustuotteissa meillä on ollut paljon suomalaisia kampaamotuotteita käytössä ja niitä emme kyllä mihinkään vaihtaisi, mutta samalla huomasin, että kasvojenhoitotuotteissa ja kosmetiikassa en juurikaan omista mitään suomalaista. Olisikojan seuraavaksi aika vaatteiden lisäksi panostaa kauneustuotteissa Made in Finland –tuotteisiin. Lumenea ehkä?

 

Näin kun ihan asiakseni aloin miettimään, niin Suomessahan tehdään paljon ihania, laadukkaita ja ekologisia tuotteita, joten miksi emme suosisi niitä päivittäisessä arjessamme? Mitä kotimaisia suosikkeja sinun kodistasi löytyy? Vinkkaa parhaat ideat niin löydetään kaikki koteihimme ihanat suomalaiset tuotteet ja tuetaan suomalaisten työllistymistä 🙂

5 Replies to “Suomalaista inspiraatiota Little Mrs. Finland –blogista”

 1. Hei,

  loistojuttu, että jaksat arjessasi pohtia omien ostopäätösten vaikutusta. Toteatkin, että olet jo aiemminkin pitänyt suomalaisuutta yhtenä valintaperusteena, mutta että ehkä nyt mietit jopa vielä enemmän. Kiitos tästä sinulle!

  Suomalaisen Työn Liitto hallinnoi suomalaisuudesta kertovia merkkejä Avainlippua ja Design from Finland –merkkejä. Avainlipun jo tunnetkin, ja toivottavasti myös sen kantavan viestin. Avainlippu tuotteen kyljessä kertoo aina siitä, että tuote on valmistettu Suomessa. Avainlippu voidaan myöntää myös palveluille, ja tänä vuonna meillä onkin jo yli tuhat palveluyritystä, joille on myönnetty Avainlippu. Kaikki raaka-aineet tai komponentit eivät välttämättä ole Suomesta, sillä se on käytännössä mahdotonta. Suomesta ei saa kaikkia raaka-aineita tai materiaaleja. Siksi Avainlippu-tuotteille on määritelty kotimaisuusaste, jonka on oltava vähintään 50%. Käytännössä Avainlippu-tuotteiden kotimaisuusaste on keskimäärin n. 80%.

  Toinen Suomalaisen Työn Liiton merkki, Design from Finland –merkki, voidaan myöntää tuotteille tai palveluille, jotka on suunniteltu Suomessa. Valmistus olosuhteidenkin pakosta Suomessa vähenee, samaan aikaan kuin immateriaalisen ja suunnittelutyön merkitys Suomessa ja koko Suomen kansantaloudelle kasvaa. Se, että yritys siirtää valmistuksen pois Suomesta, ei ole välttämättä vapaaehtoista, vaan ainut tapa selvitä kilpailluilla markkinoilla. Jos kuitenkin tässä tapauksessa yritys pysyy Suomessa, ja sitä kautta esimerkiksi myös suunnittelu, tuotekehitys ja markkinointi, tuo se edelleen sekä työpaikkoja että verotuloja Suomeen. Tätäkin tuolla itse jo mietitkin.

  Suomalaisen Työn Liiton merkeistä voit lukea lisää täältä:
  http://suomalainentyo.fi/kuluttajille/. Elintarvikepuolella myös Hyvää Suomesta ja Sirkkalehti-merkit ohjaavat suomalaisten vaihtoehtojen luo. Oikeassa olet siinäkin, että Suomen lippuun tai Made in Finland –teksteihin ei välttämättä voi luottaa. Se pitää paikkansa, Suomen lipun käyttöä markkinoinnissa ei valvo kukaan. Jos Avainlippua tai Design from Finland –merkkiä käytetään väärin, sen käyttöoikeus voidaan ottaa pois.

  Tervetuloa siis mukaan yhteisiin talkoisiin, kuluttajana. Me teemme liitossa samaa työtä yhdessä jäsenyritystemme kanssa. Tänä vuonna Avainlippu täyttää 50 vuotta, ja onkin hienoa, että suomalaisuus on tällä hetkellä asia, jota yritykset eivät piilottele, vaan tuovat sen mielellään esiin. Samoin ihan yhtä hienoa on huomata, että myös kuluttajatkin alkavat ottaa asiaa omakseen – ei ainoastaan asenteen, vaan myös toiminnan tasolla.

  Aurinkoista kevättä sinulle toivotellen,
  Reetta Mentu
  Brand Manager, Avainlippu
  Suomalaisen Työn Liitto

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos paljon kommentistasi, jossa oli kyllä paljon tietoa ja asiaa, mikä helpottaa varmasti jokaista joka arjen keskellä pyrkii tekemään vastuullisia ja fiksuja ostopäätöksiä! Mukavaa kevättä myös sinulle 🙂

   Tykkää

 2. Kiitos postauksestasi ja siitä, että olet inspiroitunut blogistani! Toivon todella, että monet ottaisivat sinusta mallia!! Laitahan meiliä jos haluat keskustella enemmän!!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: