Läskisoossi on unohdettu herkullinen perinneruoka

Moni suomalainen ei ole koskaan elämässään syönyt läskisoossia. Jotkut taas ovat saaneet huonosti valmistettua läskisoossia. Joka tapauksessa mielipiteet läskisoossista vaihtelevat laidasta laitaan. Toisille se on kauheinta hirvitystä, mitä maa päällään kantaa ja toisille taas se on suurinta herkkua, mitä ruuaksi voi valmistaa. Itse kuulun tuohon jälkimmäiseen ryhmään. Monelle läskisoossista tulee mielikuva kumisista lihapaloista, jotka jäävät suuhun pyörimään, mutta mikäli läskisoossi on tällaista, niin silloin valmistuksessa on jokin mennyt pahasti mönkään. Läskisoossin tulee olla suussa sulava herkku. Lari saa kunnian tämän postauksen reseptistä. Perhepiirissämme myös isäni ja anoppini ovat kuuluja läskisoossimestareita, mutta koska tästä olisi tullut ikuinen kädenvääntö, että kumman resepti julkaistaan, niin päätinpä julkaista Larin reseptin, joka on välimuoto isäni ja anoppini resepteistä. Tässä jokaiselle siispä helppo resepti, minkä avulla tästä perinneruuasta tulee kenen tahansa bravuuri ja voit ihastuttaa ruokavieraat ikiajoiksi, olkaa hyvät!

 

Ainekset:

  • 500g possun kylkisiivuja
  • n. 15rkl jauhoja
  • n. 1l vettä
  • 1tl mustapippuria rouheena
  • 1,5tl suolaa
  • 1 lihaliemikuutio

 

Kuten ainesosaluettelosta näet, niin läskisoossiin ei todellakaan tarvita kymmeniä raaka-aineita, vaan tämä perinneherkku valmistuu vähistä ja edullisista raaka-aineista. Aloita läskisoossin teko lihojen paloittelemisella sopivan kokoisiksi paloiksi. Meillä valmiit kylkisiivut leikataan kolmeen osaan.

Nimetön1
Lihan saa kaupasta valmiiksi siivutettuna

Tämän jälkeen lihat ruskistetaan paistinpannussa. Tätä varten pannulle ei tarvitse lisätä rasvaa, koska lihapaloissa itsessään on rasvaa aivan riittävästi! Älä käristä lihoja täydellä teholla, vaan ruskista ne kaikessa rauhassa miedommalla lämmöllä, jotta rasva kerkeää sulamaan ruskistuvista lihapaloista. Ruskista kerrallaan pieni erä lihoja äläkä täytä pannua liian täyteen kerrallaan. Kun lihat on ruskistettu, siirrä ne jo valmiiksi kattilaan, jossa aiot hauduttaa kastikkeen valmiiksi. Kastikkeeseen mukaan voi kuullottaa myös sipulia. Meillä kastikkeessa välillä on sipulia ja välillä ei, tällä kertaa ei ollut. Mikäli laitat sipulia, kuullota se paistinpannulla tilkassa öljyä aivan ensimmäisenä ennen lihojen ruskistamista. Siirrä kuullotetut sipulit kattilaan ennen kuin alat ruskistamaan lihoja paistinpannussa.

Nimetön2
Ruskistetut lihat on siirretty jo valmiiksi kattilaan.

Paistinpannulle jää runsaasti lihoista sulanutta rasvaa, johon lisätään seuraavaksi jauhot ruskean kastikkeen tekoa varten. Ruskista jauhot rasvassa, minkä jälkeen lisätään ruskistettuihin jauhoihin hiljalleen vesi. Sekoita koko ajan, jotta kastikkeesta tulee samettisen tasainen. Lisää vettä sen verran, että kastikkeen paksuus on mieleisesi. Kun ruskea kastike on valmis, kaada se kattilaan, jossa ruskistetut lihat jo kastiketta odottelevatkin.

Nimetön3
Kastike valmistetaan samassa pannussa, missä lihat ruskistettiin.
Nimetön4
Valmis kastike kaadetaan kattilaan lihojen joukkoon, maustetaan ja annetaan hautua pari tuntia miedolla lämmöllä.

Tämän jälkeen mausta kastike mustapippurilla, suolalla ja lihaliemikuutiolla makuusi sopivaksi. Jätä kastike hautumaan miedolle lämmölle kannen alle pariksi tunniksi. Tarjoa läskisoossi itsetehdyn perunamuusin kera. Läskisoossin kaveriksi lautaselle sopivat myös puolukkasurvos, suolakurkut sekä raikas salaatti.

Nimetön5
Salaattiin pilkottiin cosmopolitan-salaattia, tomaattia, kurkkua, paprikaa ja retiisejä.
WP_20150411_051
Aterialle sopii myös puolukkasurvos ja suolakurkut.

Hyvää ruokahalua!

2 Replies to “Läskisoossi on unohdettu herkullinen perinneruoka”

  1. Päivitysilmoitus: Ruokaviikonloppu | Vesta box
  2. Päivitysilmoitus: Läskisoossi | Vesta box

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: