Vanhan ajan kuutamopuuro ja mehukeitto taipuu myös jälkiruuaksi

Tätä herkkua muistan syöneeni jo lapsena, kun äiti sitä minulle ja veljelleni valmisti. Erilaisia reseptejä kuutamopuurosta löytyy hyvin vanhoistakin suomalaisista keittokirjoista, joten kyseessä onkin hyvin perinteikäs resepti. Kuutamopuuron kanssa maistuu esimerkiksi marjakeitto. Mikäs sen parempaa kuin herkutella suomalaisilla perinteikkäillä raaka-aineilla ja oman maan metsän antimilla, joihin meillä suomalaisilla on aivan erityinen jokamiehenoikeus.

Kuutamopuuron ainekset:

 • 100g margariinia
 • 2dl vehnäjauhoja
 • 1 litra maitoa
 • ½-1tl suolaa
 • 2rkl sokeria
 • 1,5tl vaniljasokeria

Sulata rasva kattilassa ja lisää sulaan rasvaan vehnäjauhot. Sekoita vispilällä sekaisin ja ala lisäämään maitoa. Lorauta sekaan tilkka (½-1 dl kerrallaan) maitoa ja sekoita hyvin. Kun olet sekoittanut maidon jauhorasvaseokseen kokonaan, lorauta seuraava erä maitoa. Kun seos kattilassa alkaa olla jo löysää, tasaista, paksua velliä niin lisää norona loput maidosta ja sekoita hyvin. Sekoita joukkoon suola. Kuutamopuuroa vispataan koko ajan kevyesti, jotta se ei pala pohjaan. Ensin seosta hämmennetään kiehuvaksi ja kun velli alkaa kiehua niin hämmentämistä jatketaan vielä kymmenen minuuttia. Kun 10min tulee täyteen, nosta kuutamopuuro liedeltä ja hämmennä edelleen, koska kattilan pohja on edelleen kuuma. Sekoita mukaan sokerit. Kaada kuutamopuuro kulhoon ja ripottele pinnalle vielä hyppysellinen sokeria. Itse annan puuron vetäytyä noin tunnin ennen tarjoilua, mutta sen voi syödä sekä kuumana että jäähtyneenä.

Nimetön1
Teflonilla pinnoitettu kattila on paras kuutamopuuron tekoon. Muista hämmentää puuroa koko ajan, ettei se pala pohjaan.

Marjakeiton ainekset:

 • rasiallinen mustikoita
 • rasiallinen mansikkasosetta
 • 5 reilua ruokalusikallista aroniahilloa
 • 2dl sokeria
 • 2 litraa vettä
 • 4rkl perunajauhoa + 1/2dl vettä

Sekoita kattilassa vesi, marjat, soseet ja hillot sekä sokeri. Mehukeittoon voit käyttää mitä marjoja vain eikä mehukeittoa varten tarvitse olla soseita tai hilloja. Marjat sellaisenaankin käyvät oikein hyvin. Meillä nyt vain sattui olemaan tällainen sekoitus tällä kertaa. Kiehauta seos ja kun se on kiehahtanut niin vispaa sekaan vesitilkkaan sekoitetut perunajauhot ohuena norona ja anna mehukeiton kiehahtaa uudelleen. Tämän jälkeen kaada mehukeitto maljaan ja ripottele pinnalle sokeria. Anna mehukeiton jäähtyä rauhassa. Näillä mitoilla tulee iso annos mehukeittoa, joten sitä riittää pariksikin päiväksi lasista nautittavaksi eikä pelkästään kuutamopuurolle.

Nimetön2

WP_20150418_014

2 Replies to “Vanhan ajan kuutamopuuro ja mehukeitto taipuu myös jälkiruuaksi”

 1. Päivitysilmoitus: Blogin vuosi 2017 – Vesta box

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s