Omatekoinen salaatinkastike kruunaa kesäisen ruokapöydän

Koska kesä tekee tuloaan kovaa vauhtia, niin päätinpä paneutua taas vaihteeksi ruokapostauksen pariin. Kesäiseen ruokapöytäänhän kuuluvat ehdottomasti kaiken kirjavat kasvikset ja kesällä kaupasta saa monin verroin runsaammasta suomalaisten vihannesten valikoimasta valikoida ne omaan ruokapöytään parhaiten sopivat herkut. Tämän lisäksi jokainen vähänkään viherpeukaloisuudesta innostunut istuttaa toki omaan puutarhaan hyötykasvit tuottamaan satoa suoraan omasta kotipihasta. Meillä ainakin on suunniteltu jo paljon, mitä hyötykasveja kasvattaisimme tänä kesänä. Monipuolinen valikoima yrttejä ja salaatteja tulee ruukkuihin kasvamaan ainakin. Tämän lisäksi tomaatti, paprika ja chili löytävät pihaltamme paikkansa ja viime kesänä ensimmäistä kertaa kokeilussa ollut kesäkurpitsa oli iloinen yllätys myös, joten luulenpa, että se saattaa kasvaa pihallamme tänäkin kesänä. Saa nähdä keksimmekö jotakin muutakin vielä pihallemme kasvamaan.

WP_20140716_17_19_04_Pro
Viime kesänä tomaatti meillä oli todella satoisa, mutta sato kypsyi vasta aivan loppukesästä.
WP_000213
Omat paprikat olivat herkullisia.
WP_000212
Kesäkurpitsa menestyi hienosti korissa.
WP_000217
Yrttiruukusta oli mukavaa kerätä tuoreet yrtit maustamaan ruokia.
WP_20140628_12_31_37_Pro_edited
Näistä ihanista suomalaisista kaupan vihanneksista valmistui viime kesänä maistuva kesäkeitto.

Kesän tuoreet oman maan sekä kaupan suomalaiset vihannekset ruokapöydässä viimeistelee herkullinen salaatinkastike, joka on myös helppo tehdä itse. Näin saa hyötykäyttöön ne omat mausteet kaapista ja kesällä myös ne itse kasvatetut yrtit. Lisäksi salaatinkastikkeisiin saa sitä kaivattua vaihtelua, kun aina ei tarvitse syödä kaupan saman makuista kastiketta purkista, vaan voi päästää oman mielikuvituksen keittiössä vapaasti valloilleen. Salaatinkastikkeen voi maustaa kukin miten haluaa ja omaan makuun sopivaksi. Tässä pari meillä hyväksi todettua reseptiä, jotka ovat Larin käsialaa.

 

Salaatinkastike nro 1:

  • 3 rkl sinappia
  • 3 rkl ketsuppia
  • yhden sitruunan mehu
  • ½ sitruunan kuori raastettuna (raasta vain keltainen pinta)
  • 3 rkl balsamiviinietikkaa
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 rkl sokeria
  • ½ tl chilijauhetta
  • ½ tl aromisuolaa
  • 1 tl mustapippuria rouheena
  • ½ tl suolaa
  • 1 tl oreganoa
  • ½ tl sitruunamelissaa
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 valkosipulinkynsi murskattuna/raastettuna
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • noin 1 dl rypsiöljyä

Sekoita kaikki muut aineet kulhossa ensin paitsi öljyt. Lopuksi vispaa öljyt sekaan ohuena nauhana. Varo lisäämästä öljyä liian nopeasti, ettei se erotu salaatinkastikkeesta, vaan kerkeää sekoittumaan muiden ainesten kanssa.

Salaatinkastike nro 2:

  • 2 tl ranskan rakuunaa
  • 2 tl ruohosipulia
  • 1 valkosipulin kynsi murskattuna/raastettuna
  • ½ tl valkosipulirouhetta
  • 6 rkl sinappia
  • 1 tl soijaa
  • 3 rkl punaviinietikkaa
  • 2 rkl hunajaa
  • 1 rkl ruskeaa sokeria
  • 1 tl mustapippuria rouheena
  • ½ tl suolaa
  • yhden sitruunan mehu
  • noin 1 dl rypsiöljyä

Sekoita kaikki muut aineet kulhossa ensin paitsi öljy. Lopuksi vispaa öljy sekaan ohuena nauhana. Varo lisäämästä öljyä liian nopeasti, ettei se erotu salaatinkastikkeesta, vaan kerkeää sekoittumaan muiden ainesten kanssa.

WP_000215_edited
Nämä salaatinkastikkeet sopivat vaikkapa omasta maasta poimituista vihanneksista ja yrteistä tehdylle salaatille kaveriksi.

Vinkki! Molemmissa salaatinkastikkeissa voit käyttää joko tuoreita tai kuivattuja yrttejä ihan sen mukaan mitä kaapista tai pihamaalta sattuu löytymään. Muokkaa ohjeita rohkeasti omaan makuusi sopivaksi. Pullota salaatinkastike puhtaaseen pulloon, esimerkiksi vanhaan pestyyn salaatinkastikepulloon. Voit myös askarrella ikiomaan salaatinkastikkeeseesi hauskan etiketin piristämään kattausta. Salaatinkastike säilyy jääkaapissa viikkoja etikan ansiosta.

WP_20140707_20_43_15_Pro_edited
Tätä kehtaa tarjoilla vieraillekin! Omatekoinen salaatinkastike kruunaa salaatin kuin salaatin!

 

4 Replies to “Omatekoinen salaatinkastike kruunaa kesäisen ruokapöydän”

  1. Päivitysilmoitus: Salaatinkastikkeita | Vesta box
  2. Päivitysilmoitus: Laskiaisherkut – Vesta box

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: