Sieniruokien sinfoniaa

Meillä täällä Suomessa on aivan ainutlaatuinen etuoikeus, kun saamme ottaa kaiken hyödyn irti luonnosta jokamiehenoikeuksien turvin. Samantapaisia oikeuksia ei monessakaan muussa maassa ihmisillä ole ja olemmekin tässä asiassa aivan etuoikeutettuja. Siksi metsistämme kannattaakin jokaisen hakea ilmaiset herkut pakkaseen ja ruokapöytiin. Anoppini on intohimoinen sienestäjä sekä marjastaja ja hänen pakkasestaan olemme käyneet hakemassa jos jonkinmoisia herkkuja keittiöömme, mutta viime vuosina myös itse olemme alkaneet kiinnostumaan etenkin sienestämisestä. Viime syksynä Larin kanssa onnistuimmekin keräämään jo hyvän sadon muun muassa herkku- ja voitatteja, kantarelleja sekä suppilovahveroita pakkaseen. Sieni-innostus on tarttunut myös isääni, joka viime syksynä sai isänpäivälahjaksi ”sienestäjän aloituspaketin”. Sienikautta siis odotellessa, mutta sillä välin voi nauttia niistä herkuista, mitä viime vuonna pakastamalla, kuivaamalla tai suolaamalla on säilötty. Tässäpä muutama herkullinen sieniruokavinkki sinunkin ruokapöytääsi.

Sienisalaatti

 • suolaamalla säilöttyjä metsäsieniä, kuten rouskuja
 • sipulia
 • kermaa
 • valkopippuria
 • suolaa 

Keitä suolaan säilötyistä sienistä ensin ylimääräinen suola pois runsaassa vedessä ja sen jälkeen huuhtele sienet lävikössä. Purista sienet kuivaksi esimerkiksi puhtaan keittiöliinan sisässä. Tämän jälkeen pilko sienet ja samalla silppua mukaan sipulia. Lorauta sekaan kermaa ja mausta suolalla ja valkopippurilla omaan makuun sopivaksi.

WP_20150510_001_edited
Sienisalaatti on oiva lisä ruokapöytään

Sitruunainen tattipasta

 • 500g pennepastaa
 • suolaa pastan keitinveteen
 • 200g esim. herkku- tai voitatteja
 • 1 sipuli silputtuna
 • 140g pekonia
 • nokare voita
 • 1 prk ruokakermaa
 • 1 kananmunan keltuainen
 • 200g mustaleima emmentalia raastettuna
 • 2/3 sitruunan kuori raastettuna (vain keltainen pinta)
 • 2 tl mustapippuria
 • 1 tl suolaa
 • hyppysellinen valkopippuria
 • hyppysellinen paprikajauhetta
 • ¾ dl pastan keitinvettä

Ruuan valmistuksen aikana keitä pasta suolalla maustetussa runsaassa vedessä al denteksi. Paista pannulla ensin sienet kuivaksi. Jos käytät pakastettuja sieniä, älä sulata niitä etukäteen, vaan heitä jäiset sienet pannulle ja anna sulaa siinä. Paista niin kauan, kunnes ylimääräinen vesi on haihtunut. Lisää sienten joukkoon pannulle nokare voita, silputtu sipuli ja pilkottu pekoni. Pekonin käyttäminen tässä ruuassa on valinnaista. Resepti toimii erittäin hyvin ilman pekoniakin. Kuullota pannulla sipulit ja anna pekonin hiljalleen ruskistua. Älä käristä. Sekoita kulhossa valmiiksi raastettu juusto, kerma, keltuainen, raastettu keltainen sitruunan kuori, mustapippuri ja suola. Mausta tattiseos pannulla valkopippurilla ja paprikajauheella. Kun pasta on al dente, lisää keitinvettä tattien sekaan, valuta pasta lävikössä ja lisää valutetut pennet pannulle tattien joukkoon. Sekoita ja lisää juusto-kermaseos mukaan. Sekoita. Kun juusto sulahtaa, pasta on valmis. Tarjoa heti vaikkapa hyvän salaatin ja omatekoisen salaatinkastikkeen kera. Aterialle sopii myös uunissa paistetut tuoreet patongit, joita voi dipata öljy-valkosipuliseokseen.

WP_20150513_003_edited
Tattipasta maistuu sellaisenaan tai vaikka salaatin kera
WP_20150513_002_edited
Sieniruuat sopivat ruuaksi myös kynttiläillalliselle

Sienikeitto

 • 200g mustia torvisieniä tai suppilovahveroita
 • 1 sipuli silputtuna
 • nokare voita
 • vettä
 • 5 rkl vahvaa kahvia
 • kanelia
 • ½ lihaliemikuutio
 • valkopippuria
 • paprikajauhetta
 • 1 rkl soijaa
 • 2,5 dl kermaa
 • suolaa
 • sitruunan mehua

Paista pannulla ensin sienet kuivaksi ja tarvittaessa pilko sieniä hieman pienemmäksi. Jos käytät pakastettuja sieniä, älä sulata niitä etukäteen, vaan heitä jäiset sienet pannulle ja anna sulaa siinä. Paista niin kauan, kunnes ylimääräinen vesi on haihtunut. Jos käytät kuivattuja sieniä, liota niitä ensin noin puoli tuntia vedessä. Ota liotusvesi talteen ja käytä keittoon. Kun sienet on paistettu kuivaksi pannulla, lisää pannulle nokare voita, silputtu sipuli, paprikajauhetta ja valkopippuria. Kuullota sipulit ja siirrä sieni-sipuliseos kattilaan, jossa aiot valmistaa keiton loppuun. Lisää pannulle hieman vettä, jotta saat pannusta kaikki maut talteen. Pyöräytä vesi pannulla ja kaada kattilaan. Lisää keittoon kahvia, pieni hyppysellinen kanelia, ½ lihaliemikuutio ja soijaa. Anna kiehua noin 10 minuuttia ja sekoita joukkoon kerma. Lisää maun mukaan suolaa ja halutessasi sekaan voi puristaa vielä hieman sitruunan mehua. Tarjoa sienikeitto vaikkapa lounaana hyvän leivän kera tai alkupalakeittona illallisella.

WP_20150515_003_edited
Tällä alkukeitolla hurmaat ruokavieraat takuuvarmasti!

 

 

3 Replies to “Sieniruokien sinfoniaa”

 1. Päivitysilmoitus: Sienikeitto | Vesta box
 2. Päivitysilmoitus: Sienisalaatti | Vesta box

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: