Vinkkejä täydelliseen hääjuhlaan!

Häistämme tulee pian kuluneeksi jo pari vuotta! Äkkiä se aika vaan rientää, koska itsestäni tuntuu että vastahan me menimme naimisiin ja tanssimme häitämme. Mutta totta se vaan on, että tuosta ikimuistoisesta täydellisestä hetkestä on kohta jo kaksi vuotta. Kesä on häiden aikaa ja siksi ajattelinkin, että voisin jakaa muutaman vinkin avuksi niille, jotka tällä hetkellä suunnittelevat ja järjestelevät omia häitään. Meillä matka kihlauksestamme hääpäivään asti oli välillä hyvinkin töyssyinen. Oli epätoivon hetket, kun tuntui että rahat ei riitä, aika loppuu kesken, apukädet on hukassa ja usko koko hommaan meinasi kariutua. Mutta tuohon matkalle mahtui myös ne onnistumisen hetket, kun jotakin tärkeää sai valmiiksi ja todelliset ystävät nostivatkin päätään juuri sillä hetkellä, kun sitä todella tarvittiin.

WP_000313
Vanhojen perinteiden mukaisesti päätimme hääpäivän jo kihloihin mennessämme vuotta aiemmin.

Hääpäivä on vain pieni hetki. Vaikka toivoisi, että tuo ihana täydellinen hetki kestäisi ikuisuuden, niin se ei kestä kuin vain silmänräpäyksen ja sitten ollaankin jo siivoamassa hääpaikkaa seuraavia juhlijoita varten. Siksi ensimmäinen neuvoni onkin, että nauti koko matkasta. Nauti niistä hetkistä, kun puolison kanssa suunnittelet häämenua, kaason kanssa sovitat hääpukua ja kun ystävien avustuksella askartelet koristeita. Nauti kaikesta mahdollisesta jo matkan varrella. Suunnittele ja tee ajoissa, jolloin säästyt myös siltä stressiltä, että kaikki on tekemättä. Pikku hiljaa, kun järjestelee asioita valmiiksi, niin häiden lähestyessä aika ei lopukaan täysin kesken.

IMG_0023
Emme ostaneet häihimme oikeastaan mitään valmiina, vaan askartelimme itse. Mm. servettirenkaat teimme helmistä ja rautalangasta, paikkakortit askartelimme punaisesta kartongista ja pöydät numeroimme itse koristelemimme tauluin, joissa jokaisessa oli erilainen kuva yhteisestä rakkaastamme, Nalasta.
IMG_0054
Istumajärjestyksen askartelimme myös itse ja tässä humoristisella tavalla yhdistimme kaksi sukua ja ystävämme suosikkijoukkueidemme logoilla. Larin suosikki ässät sulautuivat sopuisasti yhteen minun kannattamani Jypin kanssa.
IMG_0078
Kirkossa bestman piti tietysti huolen sormuksistamme. Sormustyyny tosin oli hieman perinteistä poikkeava. Tämä pehmolelu tuli meille siten, kun joskus mökötin Larille siitä, ettei minua koskaan kosittu. Lari lähti tämän tilanteen seurauksena käymään lähikaupassa ja palasi takaisin tämän lelun kanssa kertoen, ettei ehkä osaa järjestää hienoja kosintoja, mutta näin hän osaa kertoa rakastavansa minua. Tiesin tuolloin saman tien, että Larin ostama pehmolelu toimittaisi kirkossa sormustyynyn virkaa!

Kun suunnittelette häitänne muistakaa, että kyseessä on teidän ainutkertainen juhlanne. Turha siis liikaa pohtia, mitä teiltä odotetaan ja kuka toivoo mitäkin. Järjestäkää häät, jotka ovat teidän näköisenne ja panostakaa asioihin, mitkä itse koette tärkeinä. Meillä oli vain noin 6000 euron budjetti, joten päätimme, että häissämme panostamme ruokaan, bändiin ja tunnelmalliseen tilaan. Lisäksi päätimme järjestää häät perjantaina, koska tuolloin monesta asiasta jouduimme maksamaan huomattavasti pienempiä summia, kuin lauantaisin ja sunnuntaisin. Mietimme etukäteen, että nämä asiat säästävät siis rahaa ja luovat ne tärkeät puitteet juhlalle, jotta kaikki nauttivat ja jotta juhlasta tulee ikimuistoinen. Olimme oikeassa. Tiesimme lähtevämme häämatkalle Meksikoon, joten seisovassa pöydässä perinteisiin suomalaisiin makuihin lisättiin ripaus Meksikoa. Saimme ruuasta vierailta paljon kiitosta, vaikka pöydässä ei ollutkaan aivan perinteinen karjalanpaisti. Häissämme muonituksesta erittäin onnistuneesti vastasi Miriam’s. Tunnelmallinen vanha riihi (Juhlatalo Majakoski) säästi rahoistamme pitkän siivun, koska tilaa ei todellakaan tarvinnut koristella. Hillityt kukkakoristeet pöydissä riittivät antamaan tilalle juuri sen tarvitun loppusilauksen. Kukkakoristuksista vastasi anoppini, joka teki kimppujen kanssa kyllä korvaamattoman arvokasta työtä ja säästimme myös tällä tavalla paljon rahaa, kun ostimme kukat leikkokukkina emmekä valmiina asetelmina. Kolmas tärkeä elementti häissämme oli hääbändimme. Häissämme soitti Playa band, joka sai kyllä jokaisen häävieraan tanssijalan vipattamaan ja nosti tunnelman kattoon ja jopa sen ylitsekin. Etukäteen päätimme, että häissämme soi tasan yksi valssi, lentäjän valssi, heti häätanssimme jälkeen. Se oli vieraiden paikka valssata samalla, kun me tanssimme vanhempiemme kanssa, mutta muutoin meno musiikillisesti häissämme oli menevää ja rokimpaa. Myös bändistä saimme paljon kiitosta jo juhlan aikana sekä jälkeen päin.

IMG_0158
Halusimme tehdä jo vihkitilaisuudesta meidän näköisemme. Kirjoitimmekin toisillemme häävalat ja kuulimme toistemme valat ensimmäistä kertaa vasta alttarilla! Valat saivat herkistymään. Valojen lisäksi vihkitilaisuudesta persoonallisen teki se, että äitimme osallistuivat esirukoukseen ja veljeni luki raamattua. Lisäksi rippikouluni pappinakin toiminut pappimme oli aivan loistava ja vuoroin itketti ja nauratti sekä meitä että juhlaväkeä.
IMG_0288
Kirkon ovella yllätimme häävieraat vapauttamalla valkeat kyyhkyt.
IMG_0295
Riisin heitto oli kielletty, joten vieraille oli varattu saippuakuplia. Puvustani olin todella ylpeä, koska suunnittelin sen itse yhdessä puvun ompelijan Iinan kanssa ja mittatilaustyönä puvun minulle valmisti jyväskyläläinen Ateljé Iina.
IMG_0314_edited
Ainoastaan hääkimppuni ostettiin valmiina kimppuna. Koska minulla ei ollut huntua, kimppuni sai kauniin hunnun valkoisesta pitsinauhasta 🙂

 

IMG_0029
Tila oli itsessään niin tunnelmallinen, että massiivisia koristeluita ei tarvittu. Kauniin väriteemaamme mukailevan kattauksen viimeistelivät pienet anoppini tekemät kukka-asetelmat.
IMG (188)
Playa bandin Ned lauloi häätanssikappaleemme What are words (alkuperäinen Chris Medinan)
IMG_0583_edited
Koskettavasta kappaleesta huolimatta emme ottaneet tanssiamme turhan vakavasti, vaan tyylillemme uskollisesti tähänkin tanssiin mahtui vähän hauskanpitoakin!
IMG_0640
Playa band sai jokaisen tanssijalan vipattamaan.
IMG_0854
Vieraamme viihtyivät tanssilattialla!

Säästimme rahojamme myös sellaisissa asioissa, joita emme kokeneet tärkeiksi juhlan tunnelman luomisen kannalta tai siltä kannalta, että millainen fiilis itsellemme tai vieraillemme jäisi juhlasta. Esimerkiksi kutsut lähetimme sähköpostitse, hääkarkit jätimme kokonaan pois ja yhteneväiset asut olivat vain sulhasella ja bestmanilla. Muutoin perheidemme miesväki juhli omissa kaapista löytyvissä juhlapuvuissaan. Tällaisissa asioissa säästyi tuhansia euroja ja olen todella tyytyväinen, että karsimme niin sanotusti turhia rahaa vaativia häähömpötyksiä pois aika rankallakin kädellä. Kukaan ei kuitenkaan jälkeen päin muista, minkä väriseen paitaan sulhasen isä oli pukeutunut tai että millaiset hääkarkit pöydässä oli. Miksi siis maksaa itseään kipeäksi sellaisilla asioilla?

IMG (5) edited
Emme nähneet tarpeelliseksi laittaa rahoja pienestä budjetistamme hääautoon, vaan tässä tehtävässä hyvin palveli isäni Volvo.

Vaikka kunnioitimme myös paljon perinteistä suomalaista kaavaa hääjuhlassamme, oli häissämme myös paljon perinteistä poikkeavia erilaisia elementtejä. Alusta saakka kuitenkin päätimme, että koska kyseessä on meidän juhlamme, niin se on myös meidän näköisemme ja näin teimme. Pidimme kiinni niistä ajatuksista, jotka olivat meille tärkeitä ja se näkyi myös juhlan rennossa tunnelmassa ja siinä, että puheiden jälkeen häissämme ei paljoa pönötetty, vaan kaikki saivat nauttia olostaan. Tästä syystä häämme olivat myös lapsettomat muutamaa poikkeuslupaa lukuun ottamatta. Tiesimme, että häissämme tunnelma olisi aika riehakas, joten se ei välttämättä olisi paras paikka lapsille ja halusimme antaa myös aikuisille kerrankin juhlan, jossa he saisivat juhlia aikuisten kanssa eikä tarvitsisi vahtia lapsia.

IMG_0614
Häissämme nähtiin perinteisiä ohjelmanumeroita, kuten kukkakimpun ja sukkanauhan heittoa ja muutamia hauskoja häihin kuuluvia leikkejä ja ohjelmanumeroita.
IMG_0489
Perinteitä kunnioitimme myös leikkaamalla hääkakun Larin isän paraatimiekalla. Perinteeseen kuului myös, että bestman nuoli miekan kakun leikkaamisen jälkeen.
960955_10151597917762882_279446940_n
Yön pikkutunneille olimme viimeisille juhlijoille varanneet vielä savusaunan ja pari jacuzzia! Tässäpä ainoa todisteaineisto näistä jatkojen jatkoista, jotka kruunasivat täydellisen päivämme.

Musiikki on meille tärkeää, joten valikoimme häihimme kappaleita, jotka ovat meille tärkeitä. Soittolistalla, joka soi juhlan taustalla, oli paljon lempimusiikkiamme laidasta laitaan, mutta valitsimme myös vieraita ajatellen kappaleita monilta eri vuosikymmeniltä monista eri musiikkigenreistä. Kirkkoon valitsimme myös meitä miellyttävät kappaleet perinteisten häämusiikkien tilalle. Kun kävelin kirkon käytävää isäni käsipuolessa, soi Beauty and the Beast –elokuvasta tuttu tanssiaismusiikki. Poistuessamme kirkosta soi Elton Johnin kappale Can you feel the love tonight. Molemmat kappaleet soitettiin urkuversiona viululla säestäen. Juhlapaikalle saapuessamme emme halunneet perinteistä hääparin esittelyä, joka olisi tyyliimme turhan kankea ja jäykkä, joten teimme alkumusiikin sisääntuloamme varten. Halusimme musiikin, joka vapauttaisi tunnelmaa jo heti tuosta hetkestä saakka, kun hääjuhla alkaa. Lopputuloksen voittekin katsoa alla olevasta youtube-videosta.

Sen lisäksi, että teet juhlastanne teidän näköisenne persoonallisen juhlan, johon saapuessaan vieraiden ei tarvitse miettiä, että kukas sukulaistyttö tai –poika se nyt menikään naimisiin, vaan juhlasta välittyy selkeästi persoonanne ja sydämellä tehty suunnittelutyö ja järjestelyt, niin neuvon myös nauttimaan juhlapäivästä. Vaikka olisit kuinka stressannut ja panikoinut ennen hääpäivää ja tirauttanut kyyneleen tai kaksi valmistautuessa, kuten allekirjoittanut, niin siinä vaiheessa, kun astut kirkon ovesta sisään, tai mikä ikinä vihkipaikkanne onkaan, niin unohda stressi sekä paniikki ja nauti. Tuo päivä on elämässäsi toivon mukaan vain kerran, joten se ei ole oikea aika tuhlata ajatuksia mihinkään negatiiviseen. Nauti puolisostasi ja siitä juhlasta, johon olet laittanut suuren summan rahaa ja tuhottomasti aikaa ja vaivaa. Nauti nyt kaiken työsi hedelmistä ja säteile onneasi. Vieraasi viihtyvät aivan varmasti, jos sinusta huokuu ilo ja onni. Sitähän vieraasi ovat tulleet katsomaan, sinun siihen astisen elämäsi onnellisinta hetkeä. Vaikka jokin menisikin pieleen, niin naura kömmähdykselle ja pistä muistiin korvan taakse tuo hauska juttu, jota voit sitten käyttää, kun teette yhdessä hääalbumia ja kokoatte yhteen häidenne parhaat palat ja hauskimmat sattumukset!

IMG_0326
Onnellisesti naimisissa! Hääpotreteista ja juhlan kuvauksesta vastasi ystävämme Aki Apell, joka on lahjakas harrastelijakuvaaja. Säästimme tällä tavalla myös suuren summan rahaa.

 

One Reply to “Vinkkejä täydelliseen hääjuhlaan!”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: