Metsästä ruokapöytään

Oletko koskaan ajatellut metsässä liikkuessasi, että olet oikeastaan keskellä ilmaista ruokakauppaa? Minä en tällaista ollut tullut aiemmin ajatelleeksikaan, mutta tänä keväänä havahduin tätäkin asiaa ajattelemaan. Metsässä olen aiemmin ollut toki sienessä ja marjassa ja tämä osa metsän antimista on monille muillekin tuttu, mutta muiden metsän kasvien hyödyntäminen keittiössä on itselleni ollut aiemmin täysin vierasta. Tänä keväänä heräsin miettimään millä kaikilla tavoilla luonnon antimia voisi hyödyntää ja aloin tutkimaan netin syövereistä aihetta ja etsimään tietoa. Olen tällä saralla siis aivan untuvikko, mutta kunnianosoituksena upeaa monimuotoista luontoamme kohtaan halusin jakaa muutamia ideoita, miten me olemme testailleet tässä alkukesästä itsellemme täysin uusia raaka-aineita.

WP_20150604_002_edited WP_20150604_003_edited

Nokkosta pinaatin tavoin

Nokkosta voi käyttää aivan samoin kuin pinaattia vaikkapa salaatteihin ja keittoihin. Nokkonen kannattaa kerätä suojahanskat kädessä ja siitä ruokaan käytetään lehdet. Ennen valmistusta ruuaksi nokkoset ryöpätään 1-2 minuutin ajan kiehuvassa vedessä ja sen jälkeen nokkoset nostetaan jääkylmään veteen, jotta kypsyminen lakkaa ja lehdet säilyttävät kauniin vihreän värinsä.

WP_20150601_011_edited WP_20150601_019_edited

Voikukkaa levitteisiin ja täytteisiin

Voikukasta voi käyttää lehtiä ja kukkia vaikkapa salaatissa tai maustamaan muiden yrttien tavoin esimerkiksi levitteitä, kuten tuorejuustoa. Kukasta käytetään vain keltainen osa, ei valkoista tyveä. Lehdet ja kukat kannattaa huuhtoa hyvin ennen käyttöä ravinnoksi.

WP_20150602_016_edited

Ketunleipää eli käenkaalia salaattiin

Ketunleipä sopii myös antamaan makua salaateille. Ketunleipää voisi kokeilla myös vaikka vihersmoothieen!

WP_20150522_010_edited WP_20150524_012_edited

Koristele orvokein

Salaatin, jälkiruokien ja jääkuutioiden koristeeksi orvokkia

WP_20150604_18_54_07_Raw_edited

Maitohorsmaa testiin grilliin

Maitohorsmaa emme ole vielä testanneet, mutta ajattelimme sitä testata seuraavaksi. Maitohorsman juuria voi kuulemma grillata, kuten tankoparsaa ja nuoria lehtiä voi käyttää salaatissa.

 

Seuraavassa reseptivinkissä metsän antimista käytimme voikukan kukkia ja nokkosta sekä korvasieniä. Valmistimme siis nokkoslettuja kahdella tapaa; korvasieni- ja kasvistäytteellä.

Nokkosletut

 • 5dl maitoa
 • 2 kananmunaa
 • 2dl nokkosta
 • 1tl sokeria
 • 1tl suolaa
 • 2dl jauhoja
 • 2rkl öljyä

Sekoita kaikki aineet tasaisesti sekaisin kulhossa ja anna tekeytyä ennen paistoa. Paista ohuita lettuja pannulla. Käytä paistamiseen margariinia, jotta letut eivät tartu pannuun ja saat kauniin paistopinnan.

WP_20150602_054_edited

Kasvistäyte

 • ½ kesäkurpitsa
 • 3 porkkanaa
 • ½ punasipuli
 • ¼ kiinankaalia
 • 1tl sokeria
 • 3 rkl soijakastiketta
 • 2tl ranskanrakuunaa
 • 2rkl sitruunan mehua
 • 1rkl oliiviöljyä
 • hyppysellinen mustapippuria

Pilko kasvikset tulitikun kokoiseksi suikaleeksi ja mausta. Wokkaa vihannekset kevyesti. Varo ylikypsentämästä. Vihanneksiin tulee jättää purutuntumaa.

Kasvistäytteen kylmäkastike

 • 200g Creme fraichea
 • 1tl suolaa
 • ½ tl sokeria
 • ½ tl mustapippuria
 • 9 voikukan kukasta keltainen osa
 • 1tl raastettua sitruunan kuorta, vain keltainen pinta

Sekoita kylmäkastikkeen ainekset yhteen ja sekoita kastike sen jälkeen wokattujen kasvisten kanssa yhteen tarjoilukulhossa.

WP_20150602_055_edited

Täytä letut kasvistäytteellä ja nauti. Me teimme kasvistäytteen lisäksi myös korvasienitäytteen. Korvasienitäytteen ohjeen voit lukea aiemmasta postauksestani. Täytä nokkosletut korvasienitäytteellä, ripottele päälle hieman juustoraastetta ja käytä uunissa pari minuuttia, jotta juusto sulahtaa letun pinnalle.

WP_20150602_056_edited

Ruuanlaitossa voi hyödyntää metsiemme moninaisia kasveja vaikka millä mitalla. Esimerkiksi tuttuja ahomansikkaa, ketohanhikkia, siankärsämöä, koivua, piharatamoa, niittysuolaheinää, puna-apilaa, valkoapilaa, kuminaa, ruusuja ja vaikkapa pihlajaa voi hyvin kokeilla ravinnoksi. Netistä löytyy paljon tietoa, että mitä osia kasveista voi käyttää, miten mikäkin kasvi kannattaa valmistaa ja mihin ruokiin ne sopivat. Tässä vain siis pieni osa metsän syötäviksi kelpaavista kasveista. Nyt vain aihetta opiskelemaan lisää ja testaamaan. Muistutuksena kuitenkin, että metsissämme on myös paljon syötäväksi kelpaamattomia myrkyllisiä kasveja, joten lajien tunnistus on tässäkin asiassa aivan yhtä tärkeää kuin vaikkapa sienestyksessä.

WP_20150604_19_13_02_Pro_edited

 

One Reply to “Metsästä ruokapöytään”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: