Mitä Jyväskylässä voi tehdä?

Äkkiseltään ajateltuna ei mitään… Jyväskylä on keskellä Suomea kaukana kiehtovasta rannikosta tai pohjoisen eksotiikasta. Meillä ei ole myöskään suuria vesipuistoja, monipuolisia eläinpuistoja tai ihmeellisiä huvipuistoja. Jyväskylässä ei ole myöskään maankuuluja monumentteja, joita tänne olisi pakko päästä ihastelemaan. Jyväskyläläinen kulttuuri on myös hyvin piilotettu, eikä sitä oikeastaan edes ole. Keskellä Suomea sijaitseva pitäjä yliopistokaupunkina on kuin suomalainen sulatusuuni. Meillä on vaikutteita vähän joka puolelta Suomea ja mikään ei varsinaisesti ole omaa. Puhetapammekin on kaikista Suomen murteista lähinnä kirjakieltä lukuun ottamatta määkivää puhetyyliä, josta ulkopaikkakuntalaiset aina aika ajoin kettuilevat. Niin no… käydäänhän Jyväskylässä peruskoulussa muun muassa eppu-, toppu-, kolkki-, nelkki-, viikki- ja kuukki-luokkaa. Olisiko se siis edes omaa? No mutta vaikka pintaraapaisu Jyväskylästä antaakin ymmärtää, ettei täällä ole mitään mikä ketään voisi kiinnostaa, niin kaivetaanpa hieman syvemmältä. Tässä postauksessa näkyy varmasti kotipaikkarakkaus, koska itse asiassa hienoista ja fiineistä nähtävyyksistä huolimatta onhan meillä tarjota vaikka mitä! Tätä postausta ei ole kirjoitettu yhteistyössä kaupungin tai minkään yrityksen kanssa vaan puhtaasti omasta halustani kertoa kotikaupungistani omasta näkökulmastani.

 

Jyväskylä sijaitsee Päijänteen kupeessa, joten vesi ja sen tuomat mahdollisuudet on tässä kaupungissa vahvasti läsnä. Jyväskylän pienestä satamasta voi lähteä vaikka sisävesiristeilylle M/S Rhealla ihastelemaan järvimaisemia ja nauttimaan lounaan hieman erilaisessa miljöössä. Kiireisempi ihminen voi nauttia vaikka kahvikupposen tai siiderin satamalaiturissa seisovassa Gaia-laivassa. Gaian ulkokannelta on kaunis vehreä näkymä Jyväsjärven satama-alueelle.

 

Päijänteestä voi nauttia myös vaikka varaamalla suuremmalla porukalla Saunalautta M/S Löylyn käyttöön. Mikäs sen mukavampaa kuin saunoa järven ympäröimänä ja hypätä suoraan uimaan saunan ovesta. Saunalautalla ruokailukin on mahdollista. Tämä on todella aivan mahtava tapa viettää aurinkoista kesäiltaa Jyväskylässä. Itse olen päässyt kerran viettämään aikaa Saunalautalle muutamia vuosia sitten ja tuo elämys oli kyllä ikimuistoinen! Ajelimme lautalla muun mussa satama-altaan suihkulähteen alta!

 

Mikäli Jyväskylästä löytyy tuttu, joka omistaa veneen, voi järvestä ja luonnosta nauttimisen viedä vieläkin pidemmälle. Kartasta löytyy parin kilometrin päästä Jyväskylän satamasta Kalasaari. Ota makkarapaketti ja uikkarit mukaan ja lähde nauttimaan elämän kiireettömyydestä. Kalasaaresta löydät nuotiopaikan ja vapaasti käytettävissä olevan rantasaunan. Sauna on niin rannassa, että melkeinpä suoraan saunan ovesta pääsee uimaan. Aivan mahtava Päijänteen virkistysalueyhdistyksen ylläpitämä paikka. Meillä itse asiassa oli tarkoitus tänään iltapäivällä lähteä Kalasaareen mikäli sateinen keli vain olisi antanut myöten, mutta sateinen sää päätti lykätä reissuamme toiseen päivään.

http://www.paijanteenvirkistysalueyhdistys.fi/?id=458
Kalasaaren sauna

Kuva Päijänteen virkistysalueyhdistyksen sivuilta 

Jyväskylän seudulta löytyy useita luontopolkuja, joista tietoa löydät netistä. Omiin suosikkeihini kuuluu ehdottomasti Nyrölän luontopolku, jonka varrelta löytyy pieni saari laavuineen ja grillipaikkoineen. Saaressa on myös laituri, jolta pääsee pulahtamaan uimaan. Saareen pääsee kätevästi pienellä käsin vedettävällä lossilla. Ehdottomasti kokemisen arvoinen luontopolku, johon kannattaa pakata piknik-kori ja grillimakkaraa paketillinen matkaan.

WP_000613 (2) WP_000608 (2) WP_000601_edited 

Piknikistä puheen ollen Jyväskylässä on monia viihtyisiä alueita, joihin voi lähteä kauniina kesäpäivänä nauttimaan oman perheen tai ystävien seurasta piknikin merkeissä. Mukavia alueita piknikille voisivat olla vaikkapa Hotelli Alban ranta-alue Jyväsjärven kupeessa, Jyväskylän keskustan laitamalla sijaitseva varjoinen harju, Kuokkalasta löytyvä omenapuutarha taikka siirtolapuutarha.

 

Jyväskylässä voi hemmotella itseään myös hyvällä ruualla. Hintaluokassaan keskitason ravintolaelämys löytyy vaikkapa Ravintola Jalosta vanhaa juna-asemaa vastapäätä tai aivan keskustassa sijaitsevasta Revolutionista. Kalliimmin ruokailee Jalon vieressä sijaitsevassa Figarossa tai keskustan toisella laidalla sijaitsevassa Pöllöwaarissa, jotka on listannut myös Lonely Planet Suomen parhaiden ravintoloiden joukkoon. Äitini kehui myös uudehkoa Ravintola Harmoonia, jossa hän oli työkavereineen käynyt nauttimassa lounaan. Tässä siis muutama idea, missä Jyväskylässä voisi ruokailla, toki monia muitakin hyviä ruokapaikkoja on tarjolla.

WP_20150225_19_39_33_Pro (2) 

Makunystyröiden lisäksi Jyväskylässä voi hemmotella myös kehoa. Me olemme tykästyneet todella paljon Laajavuoressa sijaitsevaan Rantasipin kylpylään, jossa voi täydellisesti pysähtyä hetkeksi ja unohtaa arjen kiireet. Me saimme pari vuotta sitten häälahjaksi ystäviltämme romanttisen kylpyhetken kahdelle Jyväskylän keskustassa sijaitsevaan Golden Day Spa:han. Tämä elämys oli unohtumaton. Laventelin tuoksuinen kylpyvesi poreammeessa ja nautiskelu kuohuviinein ja vaahtokarkein tarjosi meille todellisen luksushetken kahdestaan!

 

Jyväskylässä on myös monia tapahtumia ja markkinoita vuosittain, jotka ovat näkemisen ja kokemisen arvoisia. Kesän markkinoista oma ehdoton suosikkini on alkusyksynä järjestettävät Ween Maan Wiljaa –markkinat. Jyväskylään vakiintuneita tapahtumia löytyy myös hyvä kourallinen. Esimerkiksi tuloaan taas tekevät Suomipopin kaupunkifestarit ja elokuun ihme eli Rallit.

WP_20150607_16_53_29_Raw_edited
Yksi hauskoista tapahtumista oli Grillimaisteri-osakilpailu Aren aukiolla!

 

Näköala Laajavuoren hyppytornista tai harjulla sijaitsevasta vesilinnan näkötornista ovat myös valokuvauksen arvoiset. Käykääpä vaikka katsomassa 😉 Ei tämä Jyväskylä nyt ihan niin tylsä paikka taidakaan olla…

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jyv%C3%A4skyl%C3%A43.jpg
Maisema Vesilinnan näköalatasanteelta

Kuva: Tiia Monto / Creative Commons / CC BY-SA 3.0

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: