Illalliskemut

Perjantaina työpäivän päätteeksi pyyhälsimme porukalla mummoni luokse ja pienellä sukuporukalla vietimme mukavan parituntisen hetken hyvässä seurassa hyvän ruuan merkeissä. Lari ja isäni vastasivat pääruuasta ja minulla tosiaan oli jälkiruokakokin pesti. Alla kerättynä ylös reseptejä, mitä illallispöydästämme löytyikään. Määrissä on hyvä huomata se, että me tosiaan teimme ruokaa yhdeksälle hengelle, joten ohjeetkin ovat aika kookkaat.

WP_20150710_17_33_00_Pro (2) WP_20150710_17_32_36_Pro (2) WP_20150710_17_32_48_Pro (2)

 

Metsästäjänleikkeet

 • possun ulkofileetä ohuiksi nuijittuina pihveinä
 • suolaa
 • mustapippuria
 • vehnäjauhoja
 • kananmunaa
 • korppujauhoja
 • margariinia paistamiseen

 

Mausta pihvit suolalla ja mustapippurilla. Pyöritä pihvit vehnäjauhossa, sen jälkeen kasta kananmunassa ja lopuksi leivitä korppujauhoissa. Paista pihvit pannulla kypsäksi runsaassa rasvassa. Omasta mielestäni öljyssä pihveistä ei tule hyviä, vaan paistamiseen on hyvä käyttää margariinia tai voita.

 

Sienimuhennos

 • reilusti kantarelleja
 • margariinia
 • 1 sipuli silputtuna
 • 2dl kermaa
 • suolaa
 • paprikajauhetta
 • valkopippuria
 • tuoretta ruohosipulia ja persiljaa

 

Paista sopivan kokoisiksi pilkotuista sienistä ensin nesteet pois. Pakastetut sienet laitetaan pannulle jäisenä ja ne sulavat paistuessaan. Lisää sienten joukkoon reilu nokare margariinia, kun nesteet ovat haihtuneet pannulta. Paista sieniä vielä hetki ja lisää silputtu sipuli, kuullota. Mausta oman maun mukaan suolalla, paprikajauheella ja valkopippurilla. Lisää kerma ja anna hautua vartin verran. Lopuksi mausta tuoreilla yrteillä ja tarjoa possuleikkeiden kanssa.

 

Olutperunat

 • 1,5kg perunoita viipaloituna
 • 3 keskikokoista sipulia silputtuna
 • 3 valkosipulin kynttä silputtuna
 • 5dl lihalientä
 • 0,33dl olutta
 • suolaa
 • mustapippuria

 

Kuullota sipulisilppu paistinpannussa. Sipuli saa myös hieman ruskistua. Loppuvaiheessa lisää valkosipulisilppu. Lado uunivuokaan vuorotellen kerroksittain viipaloitua perunaa, mausteita (suolaa ja mustapippuria) sekä paistettua sipulia. Päällimmäiseksi jätä kerros perunaa ja muista maustaa myös päällimmäinen kerros. Sekoita olut lihaliemeen ja kaada seos vuokaan. Paista uunissa 200 C-asteessa ilman kantta noin 30 minuuttia, niin että pinta saa väriä. Sitten laita kansi vuoan päälle ja paista 1 tunti 200 asteessa, jonka jälkeen tiputa lämpöä 150 asteeseen ja jatka paistamista vielä 45 minuuttia. Anna olutperunoiden vetäytyä rauhassa siten, että ylimääräinen neste imeytyy perunoihin. Tarjoa lisäkkeenä metsästäjänleikkeiden kanssa.

WP_20150710_18_00_25_Pro (2)

 

Pavlova

Pohja:

 • 4 valkuaista
 • 2 dl sokeria
 • 1 tl perunajauhoja
 • 1 tl vaniljasokeria
 • 1 tl valkoviinietikkaa

Päälle:

 • 2 ½ dl kuohukermaa
 • 200g mascarponea
 • 1 ½ tl sokeria
 • 1 ½ tl vaniljasokeria
 • 400g vadelmia
 • 1dl mantelilastuja

Kinuskikastike:

 • 1 dl kuohukermaa
 • 1dl fariinisokeria
 • nokare margariinia

 

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita sokerit ja perunajauho keskenään. Lisää sokeriseos valkuaisvaahtoon vähän kerrallaan samalla vatkaten. Sekoita joukkoon etikka. Laita leivinpaperi uunipellille ja piirrä halkaisijaltaan 25cm leveä ympyrä. Levitä marenki ympyrän sisään siten, että reunat jäävät vähän korkeammalle kuin keskusta. Paista 125 C-asteessa uunin alatasolla 1 ½ tuntia. Avaa uunin luukku ja anna pohjan jäähtyä samaa tahtia uunin kanssa. Laita uunin luukku kiinni ja säilytä marenki uunissa täyttöön asti. Pohjan voit siis valmistaa jo vaikka edellisenä päivänä valmiiksi ja antaa sen olla yön yli jäähtyneessä uunissa.

 

Valmista kinuskikastike. Kiehauta kerma ja fariinisokeri pienessä kattilassa ja anna sen porista miedolla lämmöllä noin vartin ajan ja lopuksi sekoita joukkoon pieni nokare margariinia. Anna jäähtyä. Paahda mantelilastut pannulla, mutta älä polta niitä. Anna manteleiden jäähtyä. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita joukkoon mascarpone ja sokerit. Levitä kermaseos marenkipohjan päälle. Ripottele päälle kohmeiset tai tuoreet marjat. Valuta päälle kinuskikastike. Ripottele mantelilastut kakun päälle.

WP_20150710_18_49_36_Pro (2) WP_20150710_18_50_05_Pro (2)

Tällaisilla herkuilla herkuttelimme siis tällä kertaa ja nythän sitten olemme jo matkalla Helsinkiin ja pikku hiljaa olisi aika henkisesti alkaa valmistautumaan huomiseen Grillimaisteri-kilpailuun! Minä valmistaudun tsemppauspuoleen ja Lari koittaa skarpata hermot viileiksi ja grillifiiliksen äärimmilleen! Muistuttelen siis vielä, että huomenna päivällä Narinkkatorille kaikki vaan kannustamaan Laria!

WP_20150711_13_34_40_Pro (2)

2 Replies to “Illalliskemut”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: