Muistoja gulassikeitosta

Gulassikeitto on ihana perinteinen kiireettömyydessä valmistuva mausteinen herkku, joka höyryävän lämpimänä on kuin piste iin päälle pimeisiin syysiltoihin ja kylmiin talven pakkaspäiviin. Mausteiden lämpö valtaa koko kehon ja on kyllä yksi omista talvisten ruokien suosikeistani. Gulassikeitolla meillä herkuteltiin tänään ja tulipahan ihania muistojakin taas gulassikeitosta mieleen, joista ajattelin kertoa ennen itse reseptiä.

 

Gulassikeitolla herkutellessani palaan nimittäin muistoissa aina siihen hetkeen, kun minä ja Lari suhteemme alkutaipaleella teimme ensimmäisen yhteisen työvuoromme. Työskentelimme tuolloin promoottoreina ja olimme menossa tekemään pitkän työrupeaman Tahkovuoren laskettelukeskukseen. Päivä alkoi lyhyemmällä muutaman tunnin pätkällä rinneravintola Pehkussa ja myöhemmin oli tarkoitus jatkaa promoa Piazzassa. Pehkuun menimme ankkurihissillä vanhan ajan minisukset jalassa ja noh… Minulla oli jo tuolloin epäilykseni tästä työmatkasta ja eihän siinä sitten hyvin käynyt. Kun tuli aika poistua hissistä, liukastuin superliukkailla minisuksilla kaatuen ranteeni päälle ja sillä hetkellä koko kehoni valtasi niin kova kipu, että vesi vain valui aivan hallitsemattomasti silmistä. Pehkuun soitettiinkin rinteiden ensiapuhoitaja, jonka mielestä ranne olisi pitänyt ehdottomasti lähteä kuvaamaan Kuopioon, mutta tehdessäni ensimmäistä työviikonloppua uudelle työnantajalle ei vain kantti riittänyt jättää työvuoroa tekemättä, joten uppiniskaisena intin hoitajalle, että aion työvuoroni hoitaa loppuun saakka ja menen kuvauttamaan ranteen vasta seuraavana päivänä. Niinpä hoitaja teippasi ranteeni ja vahvoilla kipulääkkeillä lähdin taistelemaan 15 tuntista työrupeamaa pakettiin. Teipit ranteessa mieltä helpotti huomattavasti se, että ennen töiden alkua Pehkusta meille tarjottiin Pehkun kuulua gulassikeittoa smetanasilmällä ja voi että tuo hetki olikin ihana!!! Ranne teipattuna, hammasta purren ja miettien järkyttävän pitkää edessä olevaa työvuoroa maistui tuo gulassikeitto aivan taivaallisen hyvälle ja siksi se hetki höyryävän keittolautasen äärellä onkin varmasti piirtynyt mieleeni niin elävästi, että muistan sen edelleen kuin eilisen. Näillä muistoilla siirrytäänpä siis tuon reseptin kimppuun.

 

Gulassikeitto

 WP_20151025_18_10_59_Pro (2)

 • 500g naudan paistia
 • ½ chili
 • 3 valkosipulinkynttä
 • 2 sipulia
 • 2 paprikaa
 • voita paistamiseen
 • 500g tomaattimurskaa
 • 70g tomaattisosetta
 • 1tl suolaa
 • 1tl mustapippuria
 • 3rkl paprikajauhetta
 • 3 lihaliemikuutiota
 • 1 litra vettä
 • 1 laakerin lehti
 • 1tl fariinisokeria
 • 2 porkkanaa
 • 8 perunaa
 • ½ nippua persiljaa
 • smetanaa

 

Paloittele naudan liha sopivan kokoisiksi paloiksi ja ruskista voissa siinä kattilassa, mihin keiton aiot valmistaa. Siirrä lihat syrjään ja kuullota kattilassa silputtu sipuli, valkosipulit murskattuna, pilkotut paprikat ja pieneksi silputtu chili. Lisää kasvisten sekaan ruskistetut lihapalat takaisin ja myös tomaattimurska, tomaattisose, mausteet, sekä liota veteen lihaliemikuutiot ja lisää vedestä kattilaan tässä vaiheessa puolet. Anna poreilla hiljalleen miedolla lämmöllä kannen alla noin pari tuntia tai kunnes liha on kypsynyt oikein mureaksi. Lisää sekaan sopivan kokoisiksi paloiksi pilkotut porkkanat ja perunat sekä loput lihaliemestä. Anna keiton poreilla hiljalleen vielä tunti ja tarkista maku, lisää tarvittaessa mausteita ja tässä vaiheessa lisää sekaan silputtu persilja. Tarjoa gulassikeitto smetanasilmällä ja tuoreen leivän kera.

 

Hyvää ruokahalua! 🙂

 

One Reply to “Muistoja gulassikeitosta”

 1. Päivitysilmoitus: Gulassikeitto | Vesta box

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: