Taikaviitta

Jokin aika sitten tässä syksyllä Facebookissa levisi julkaisu taikaviitasta. Julkaisun kirjoittaja oli kertonut päivityksessään, että ulkoilulenkillä pieni poika oli pysähtynyt ihmettelemään tämän naisen päällä ollutta heijastinliiviä ja kysynyt, mitä hänellä on päällään. Nainen oli vastannut, että hänellä on taikaviitta, mikä tekee hänet näkyväksi autoilijoille jopa aivan pilkkopimeässä. Poika oli ihastunut tähän taikaviittaan ja kysynyt äidiltään saisiko hänkin oman taikaviitan, johon pojan äiti oli vastannut että ei saisi, koska se on ihan nolo.

WP_20151125_20_16_41_Pro_edited
Nalan taikaviittamuotia 🙂

Tämä päivitys ja sen sisältö ovat pyörineet nyt jonkun aikaa mielessäni ja aihe jäi kaihertamaan sen verran paljon, että päätin kirjoittaa joitakin omia ajatuksiani tästä aiheesta. Itse autoilijana joka syksy ja talvi joudun todistamaan läheltä piti –tilanteita, kun joku jalankulkija, pyöräilijä tai lemmikki pääsee yllättämään tupsahtamalla jostain pilkkopimeästä ja hämäristä varjoista auton eteen aivan yllättäen. Pimeällä, sateella, auton ikkunat mahdollisesti huurussa ja tien ollessa märkä tai jäinen jää autoilijalle todella niukasti reaktioaikaa, kun muita tienkäyttäjiä ei näe ajoissa. Näihin vuodenaikoihin luetaan myös paljon lehdistä otsikoita miten joku on jäänyt auton alle traagisin seurauksin. Toki näistä tilanteista osa johtuu ylinopeudesta ja osa autoilijan varomattomuudesta tai huolimattomuudesta, mutta paljon tilanteita olisi vältettävissä myös sillä, että jalankulkijat varustautuisivat heijastimilla, jolloin he tulisivat autoilijoillekin näkyviksi tuolla liikenteessä.

 

Noloa tai ei, niin ne taikaviitat ja muut taikakalut, joilla jalankulkijat ja pyöräilijät voivat halvalla antaa vakuutuksen omalle terveydelleen, elämälleen ja ehjille jäsenilleen ovat kyllä kultaakin arvokkaammat. Uusia käsiä, jalkoja ja päitä kun ei saa tilattua monipuolisimmistakaan verkkokaupoista, niitä ei saa ostettua jäähallin kokoisistakaan tavarataloista eikä niitä tiedemiehetkään osaa kasvattaa laboratorioissaan. Etsin tässä taannoin heijastinta myös eräästä suuresta tavaratalosta eikä heijastimia tahtonut löytyä mistään. Lopulta löysin heijastimia kahdesta paikasta, lasten askartelutarvikkeiden vierestä ja joulukoristeiden luota. Ei ollut ehkä juuri ne loogisimmat paikat, mistä heijastimia ensimmäisenä lähtisin kaupasta etsimään. Silloin ihmettelinkin, että miksi ne piilotetaan kaupoissakin. Eikö heijastimet kuuluisi näkyville paikoille, jotta niitä ostettaisiin ahkerammin ja teiden käyttämisestä pimeillä säillä tulisi mukavampaa ja turvallisempaa meille kaikille?

 

Itse jalankulkijana olen kiinnittänyt jo vuosia huomiota siihen, että meidän poppoo näkyy pimeälläkin ulkona. Heijastimet ja erilaiset valot ovat pimeillä säillä ahkerassa käytössä esimerkiksi koiran kanssa lenkkeillessä. Myös Nala näkyy pimeällä, koska autoillessa olen monesti huomannut myös sen, että lenkkeilijä on saattanut hyvin kiinnittää heijastimet itseensä, mutta metrin päässä kulkeva lemmikki onkin aivan näkymätön ja taas saa autolla tehdä nopeita väistöliikkeitä, koska tämä parivaljakko tarvitseekin tien laitaan enemmän tilaa, mutta et hyvissä ajoin nähnyt kuin vain toisen tien käyttäjän.

WP_20151125_20_16_24_Pro_edited

Käytetäänhän kaikki siis heijastimia, huomiovaloja ja näitä ”noloja” taikaviittoja, jotta me itse sekä läheisemme pysyisimme turvassa liikenteen seassa pimeälläkin. Syyllisen etsiminen ei kauheasti nostata esimerkiksi joulumieltä, jos joulun viettää kokovartalokipsissä sairaalassa siksi, että jäi auton alle, oli se syy sitten kenen tahansa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: