Raskauskuulumiset

Vauvalle kuuluu tässä vaiheessa raskautta vain hyvää, kun 33. raskausviikko on pyörähtänyt käyntiin. Mitä pidemmälle raskaus on edennyt niin sitä vilkkaammaksi vauva vatsassa on käynyt. Aiemmin vauvalla oli selkeä rytmi. Myllerrys vatsassa alkoi aina aamupäivällä sekä illalla nukkumaan käydessä. Nyt myllerrystä jatkuu tasaiseen tahtiin aamusta iltaan ja jopa läpi yön. Aina parin tunnin hiljaisen hetken jälkeen alkaa jumpat ja välillä näen vatsan liikkeet jopa ihan paljaalla silmällä. On ollut aivan ihanaa tuntea vauva viime aikoina tiuhaan ja selkeästi, koska ensiliikkeitä jouduin odottelemaan 22. raskausviikolle saakka.

WP_20160128_20_11_57_Pro (2)_edited
Raskausviikko 32+1

Vielä tässä vaiheessa raskautta iskiasvaivani ovat pysyneet hyvin aisoissa. Keskittymällä työpäivinä ergonomiseen työasentoon sekä sähköpöydän tuomien etujen hyödyntämiseen ja vapaa-ajalla kun muistaa liikkua tasaisesti eikä jää vain sohvalle istumaan, niin iskias on pysynyt lähes oireettomana. Marraskuisesta fysioterapeuttikäynnistä oli myös iskiakseni hoidossa paljon hyötyä ja monia käytännön vinkkejä ja konkreettisia neuvoja olen pystynyt hyödyntämään arjessa. Siitä olen kyllä hyvin onnellinen, että raskaus on tähän asti sujunut mielestäni aika vähillä ongelmilla ja mitään normaalista raskaudesta poikkeavaa ei ole ilmennyt. Raskausoireeni ovat olleet hyvin tyypillisiä raskauteen kuuluvia oireita, mistä ei ole tarvinnut huolestua. Alkuraskauden aikana kärsin tyypillisistä oireista, kuten valtavasta väsymyksestä, kuuden viikon pahoinvoinnista ja etovasta olosta, järkyttävästä turvotuksesta ja iho-ongelmista. Raskauden keskivaiheilla raskaus ei aiheuttanut iskiasvaivojani ja mielialavaihteluita kummallisempia vaivoja. Tuolloin olo oli pitkään oikein hyvä ja energinen. Nyt raskauden viimeisellä kolmanneksella on ollut väsymystä (mikä ei kuitenkaan ole ollut yhtä lamauttavaa kuin alkuraskaudesta), jatkuvaa janoa ja näläntunnetta, vessassa ravaamista, painonnousua, mielitekoja, mielialavaihteluita ja liikkumisen hankaloitumista. Pikku hiljaa olen myös havainnut pientä turvotusta käsissä ja jaloissa. Raskausoireissani ei kuitenkaan ole ollut mitään epätavallista tai elämää liiaksi hankaloittavaa ja siitä olen ollut todella iloinen, että raskausajasta on saanut myös nauttia ja iloita.

 

Raskaana ollessani olen halunnut olla vauvallemme mahdollisimman hyvä koti tämän yhdeksän kuukautta, kun vauva vatsassani kasvaa. Se ei aina kuitenkaan ole ihan yksinkertaista. Säännöksiä ja suosituksia muun muassa ruokavaliosta ja liikunnasta tuntuu olevan loputtomiin. Ruokavaliorajoituksia olen pyrkinyt tunnollisesti noudattamaan, koska mielestäni yhdeksän kuukautta on sen verran lyhyt aika, että sen ajan noudattaa minkälaista ruokavaliota tahansa, jos siinä on vaakakupissa vauvan oikeanlainen ja turvallinen kasvu, kehitys ja terveys. Tämäkään tunnollisuus ei silti tunnu riittävän, koska juuri viime viikolla THL julkaisi uudet raskausajan ruokavaliosuositukset ja isoimpana muutoksena näissä suosituksissa oli välttää lakritsia raskausaikana kokonaan. Tähän asti lakritsi oli sallittua satunnaisesti nautittuna maksimissaan 50g päivässä. Tietysti tällainen muutos herättää ajatuksen, että olenko voinut aiheuttaa jotakin vahinkoa vauvalle syömällä lakritsia silloin tällöin pieniä määriä. Maalaisjärjellä ajateltuna tuskinpa olen mitään tuhoa saanut aikaiseksi, mutta sitten taas hormonihuuruinen karhuemo nostaa päätään ja maalailee jo jos minkälaista kauhuskenaariota mielikuvituksessani.

WP_20160128_17_02_31_Pro_edited
Tänään oli himo appelsiiniin, joten siivosin kaksi appelsiinia saman tien lautaselle! 😀

Raskausajassa tähän mennessä olen yllättynyt muutamasta asiasta. Aivan ensimmäisenä yllätyin siitä, kuinka vaikeaa on suhtautua painonnousuun. Ennen raskautta ajattelin, ettei se olisi suurikaan ongelma. Sittenhän ne kilot voi synnytyksen jälkeen tiputtaa pois. Silti painonnousuun on minulla itselläni ollut suuriakin vaikeuksia välillä suhtautua eikä oma vartalo ole näyttänyt toisinaan peilistä katsoessa lainkaan omalta ja tutulta. Toinen asia mikä minut pääsi yllättämään, olivat mielialanvaihtelut. Vaikka nekin olivat tiedossa jo ennen raskautta, niin en osannut kyllä lainkaan kuvitella, miten totaalisia ja äkkinäisiä mielialanvaihtelut voivatkaan olla. On hämmentävää esimerkiksi alkaa itkemään kyyneleet solkenaan virraten kesken makean naurun, kun ensin on nauranut jollekin hauskalle jutulle ja mikään asia ei sillä hetkellä kuitenkaan ole huonosti eikä paina mieltä. Siinä alkaa tuntemaan itsensä pikkuisen hörhöksi. 😀 Kolmas asia mistä yllätyin oli se, miltä raskaus tuntuu tai oikeastaan se miltä vauva tuntuu vatsassa. Luulin, että tuntisin vauvan jotenkin selkeämmin vatsan sisällä, mutta oikeastaan se tuntuu vain raskaalta keilapallolta, joka kiristää alituiseen enemmän ja enemmän vatsan ihoa. Vauvan muotoa, asentoa ja kokoa on esimerkiksi minun täysin mahdotonta tuntea ainakaan tässä vaiheessa raskautta.

 

Semmoisia ajatuksia tässä vaiheessa, kun vajaa kaksi kuukautta on vielä odotusta jäljellä. 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: