Runebergin päivä

Tänään 05.02. on jälleen vietetty perinteisesti Runebergin päivää. Itselläni oli tänään lyhyempi työpäivä, joten kerkesin Nalan kanssa hyvin valoisaan aikaan vielä jäälle ulkoilemaan. Ulkoilmasta nauttimalla olikin hyvä startata tämä viikonloppu, vaikka ressukka Nala onnistuikin tupeloimaan ulkoillessamme molemmat etutassunsa johonkin siten, että sai anturoihinsa verta vuotavat haavat. Kotiin päästyämme pääsin siis haavanputsausoperaatioon sekä paketoimaan Nalan tassut siksi aikaa, että verenvuoto haavoista lakkasi.

WP_20160205_15_00_48_Pro_edited WP_20160205_15_01_38_Pro_edited WP_20160205_15_08_22_Pro_edited WP_20160205_15_16_27_Pro_edited WP_20160205_16_32_42_Pro_edited

Alkuillasta pääsinkin sitten Runebergin päivän leipomisosioon käsiksi, koska meillä tietysti valmistettiin teemaan sopivasti Runebergin torttuja. Nämä leivokset ovat yksiä lemppareitani ja siitä iso kiitos kyllä J. L. Runebergin vaimolle Fredrikalle, joka tämän taivaallisen herkun aikoinaan on keksinyt. Tarinan mukaanhan 1800-luvun puolivälissä Fredrika valmisti makeannälkäiselle miehelleen näitä leivoksia kaapista löytyneistä aineksista kuten vehnäjauhoista, korppujauhoista, keksinmuruista ja manteleista ja kuorrutti leivokset omenahillolla ja sokerikuorrutuksella. Oli tämä tarina sitten tosi tai ei, niin silti rakastan Runebergin torttuja ja niitä on joka vuosi Runebergin päivän tienoilla saatava useampikin kappale. Tänään käyttämälläni ohjeella, jonka löysin k-ruoka.fi:stä, on meillä tortut tehty jo parina vuonna. Resepti on ihanan helppo ja takuuhyvä. Itse olen muokannut ohjetta poistamalla tortuista kokonaan alkoholin, mutta sehän on toki ihan makuasia jokaiselle, että käyttääkö kostutukseen punssia tai rommia vai pelkkää sokerilientä. Tässä siispä tuo torttuohje.

 

Runebergin tortut (25kpl)

WP_20160205_19_48_50_Pro_edited WP_20160205_19_36_49_Pro_edited

Torttuainekset
 • 2 dl (n. 80 g) mantelijauhetta
 • 2 dl (n. 110 g) kaurakeksejä jauhettuna
 • 200 g margariinia
 • 2 dl sokeria
 • 2 kananmunaa
 • 2 dl vehnäjauhoja
 • 1 1/2 tl leivinjauhetta
 • 1 tl kardemummaa
 • 3/4 dl kevytkermaa
 • vadelmahilloa
Kostutusliemi
 • 2 dl vettä
 • 1/2 dl sokeria
Pinnalle
 • vadelmahilloa
Tomusokerikuorrutus
 • 1 dl tomusokeria
 • 2 tl sitruunanmehua tai vettä

 

Jauha keksit hienoksi monitoimikoneella tai käsin esimerkiksi kaulimella tai perunasurvimella ja sekoita jauhettujen keksien sekaan mantelijauhe. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan vatkaten. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja kardemumma keskenään. Lisää jauhoseos taikinaan koneen käydessä puolella nopeudella. Lisää keksi-manteliseos ja kerma. Sekoita, mutta vältä turhaa sekoittamista.

 

Valitse mieluimmin ainakin 1/2 dl:n vetoisia, mahdollisimman jäykkiä ja korkeareunaisia paperi- tai alumiinivuokia. Itse laitoin heppoisempia paperivuokia kaksi päällekkäin. Voitele alumiinivuoat huolellisesti. Jätä vuoat hiukan vajaiksi ja paina jokaisen keskelle syvennys jauhotetulla sormella. Pane jokaiseen koloon noin 1/2 tl vadelmahilloa. Lado vuoat pellille harvaan ja paista 200-asteisen uunin keskitasolla 13-15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.

WP_20160205_18_07_28_Pro_edited

Kiehauta vesi ja liuota siihen sokeri. Kostuta tortut sokeriliemellä pullasudin avulla heti uunista ottamisen jälkeen. Lisää kuumien torttujen keskelle vielä 1/2 tl vadelmahilloa kuhunkin ja anna jäähtyä.

WP_20160205_18_48_27_Pro_edited

Mittaa tomusokeri pienen kulhon pohjalle ja lisää sitruunanmehua vain sen verran, että sokeri kostuu ja syntyy notkea massa. Lusikoi seos pieneen muovipussiin. Tee kulmaan pieni reikä ja pursota kuorrutus renkaaksi hillon ympärille. Anna sokerikuorrutuksen kuivahtaa. Tarjoa Runebergintortut kahvin tai teen kanssa. Itse nautin ensimmäisen tortun kuuman kaakaokupillisen kera!

WP_20160205_19_36_23_Pro_edited WP_20160205_19_48_17_Pro_edited

 

One Reply to “Runebergin päivä”

 1. Päivitysilmoitus: Runebergin tortut | Vesta box

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: