Mitä vauvalle pitää hankkia?

Nopeasti raskaaksi tulon jälkeen aloin miettimään, että mitä kaikkea vauvaa varten pitääkään hankkia ja etsin netistä erilaisia tavaralistoja tätä aihetta koskien. Nyt sitten päätin jakaa omat kokemukseni ja hankintamme täällä blogissa, jos vaikka joku muukin pähkäilee samoja asioita.

 

Tämä lista tuntuu oikeastaan loputtomalta, mutta sitten taas toisaalta onhan tässä listassa kaikkea, mitä uusi pieni ihminen tähän maailmaan saapuessaan tarvitsee. Kyllähän me aikuisetkin kulutamme melkoista määrää tavaroita päivittäin ja viikoittain. Me päätimme jo aivan raskauden alussa, että vauvalle pitäisi olla kunnollista ja laadukasta tavaraa, mutta käytettynä ostettua. Tällä tavoin vauvan tarvikehankinnoissa säästää satoja euroja. Jos esimerkiksi uusi body tai potkuhousut maksaa kaupassa 10-15 euroa, niin kirpparipöydältä saman löytää kolme kertaa käytettynä ja uuden veroisena eurolla. Ainoastaan patjan, petauspatjan, patjan suojukset, peitteet, turvakaukalon ja vaunut päätimme ostaa uutena sopivien tarjousten ilmaantuessa vastaan. Vieraalta ostettaessa turvakaukalosta ei kuitenkaan voi olla koskaan varma, ettei sitä olisi kolaroitu ja vaunujen tekstiileissä pesii homevaara, kun ei voi olla varma miten vaunujen tekstiilejä on säilytetty ja hoidettu. En myöskään halunnut ottaa riskiä unitekstiilien pissavahingoista tai homevaurioista. Kaiken muun olimme valmiita hankkimaan käytettynä, mutta tosiaan tässäkin olin tarkka siitä, että hankimme vain kunnoltaan uusia tai lähes uutta vastaavia laadukkaita tuotteita.

 

Tämä listahan ei tosiaankaan ole sitten mikään raamattu ja mekin vasta odotamme esikoistamme, joten aika näyttää sitten jäikö listasta jotakin puuttumaan tai oliko jokin tarvike täysin turha. Toisaalta jokin tarvike voi olla turhake yhdelle perheelle ja arjen pelastus taas sitten toiselle. Tässä on kuitenkin nyt tämä meidän lista sen tiedon pohjalta, mitä tähän mennessä olen kerennyt hankkimaan selailemalla nettiä ja kyselemällä tuntemiltani perheiltä. Listassa on vain vauvantarvikkeet, joten äitiä varten hankittavat tarvikkeet meillä on sitten eri listassa, kuten rintapumppu, liivinsuojukset, imetyspaidat jne.

 

Nukkuminen:

 

 • Pinnasänky (tämä on varmastikin turvallisin vaihtoehto vauvan sängyksi, koska siitä vauva ei pääse putoamaan)
WP_20160225_15_58_45_Pro_edited
Pinnasängyn päädyimme myös ostamaan uutena, koska tarpeisiimme sopivaa ei tullut käytettynä vastaan.
 • Pinnasängyn reunapehmuste (tekee nukkumapaikasta vauvalle miellyttävämmän ja turvallisemman)
 • Päiväpeitto
 • Patja (patjan valikoinnissa kannattaa ottaa huomioon patjan toivottu käyttöikä. Pienelle vauvalle käy ohutkin patja, mutta taaperoikäisellä patjassa olisi hyvä olla jo hiukan mukavuutta lisääviä ominaisuuksia. Joka tapauksessa vauvan patjan tulee olla aika kova, eikä missään tapauksessa upottava)
 • Petauspatja
 • Patjan suojukset (suojaa ohivuotovahingoilta ja mahdollisten vatsatautien yllättäessä jne. Suojuksia voi olla tarpeen olla kaksikin, jotta on vaihtosuojus, kun toinen menee pesuun. Meillä kosteussuojat on hankittuina pinnasänkyyn, kehtoon, vaunuihin sekä meidän omaan parisänkyyn)
 • Peitto
 • Unipussi (levottomalle nukkujalle unipussi voi olla myös tarpeen, jos peitto ei tahdo pysyä vauvan päällä yön aikana)
 • Lakanoita muutama setti
 • Unilapaset (ohuet puuvillakäsineet, jotta vauva ei raavi unissaan herkkää ihoaan)
 • Vastasyntyneelle pienempi ensipeti (tällaisen väkertää tarvittaessa äitiyspakkauksen laatikosta, jonka mukana tulee myös laatikkoon sopiva patja. Meillä ensipetinä toimii Larin vanha perinteinen kehto, jonka olemme itse kunnostaneet mieleiseksemme, joten meidän ostoslistalla oli toki myös kehtoon sopiva patja, kehdon reunapehmuste ja itse tuunasimme vanhoista lakanoistamme kehtoon sopivat lakanat)

WP_20160201_16_39_51_Pro_edited

 • Itkuhälytin

WP_20151004_20_37_47_Pro_edited

Vaatteet:

 

 • Bodyt
 • Shortsiasut
 • Potkupuvut
 • Puolipotkarit/housut
 • Lämpimät paidat ja housut
 • Villa-asu
 • Sukkia
 • Sukkahousuja
 • Yöpaitoja
 • Vanu-/fleecepuvut
 • Toppapuku
 • Lämpöpussi
WP_20151020_19_31_42_Pro_edited
Lämpöpussi on kätevä vaunuissa ja turvakaukalossa
 • Tumput ja töppöset
 • Lapaset
 • Kypärämyssy
 • Kauluri / vauvan kaulaliina
 • Ohuempia ja paksumpia myssyjä
 • Kuolahuiveja
 • Vauvalle sopivaa hajustamatonta, herkälle iholle sopivaa pyykinpesunestettä ja huuhteluainetta
WP_20151203_20_23_16_Pro_edited
Äitiyspakkauksenkin mukana saa valtavan määrän vaatteita

Siihen millaisia vaatteita hankitaan vaikuttaa toki vuodenaika, milloin vauva syntyy. Talvivaatteista hyvä kattaus tulee äitiyspakkauksenkin mukana ja muutenkin äitiyspakkauksen sisältö kannattaa tarkistaa netistä, ettei tule ostettua samoja juttuja, mitä sen mukana tulee saamaan, mikäli äitiyspakkauksen päättää ottaa. Perussääntönä yhdestä vaatekoosta kannattaa olla aina kutakin vaatetta kolme kappaletta sillä periaatteella, että yksi on päällä, yksi pesussa ja yksi kuivumassa. Toki esimerkiksi toppapuvuista riittää varmasti yksikin kappale. Vaatekokoja kannattaa hankkia jo etukäteen vähän pidemmällekin. Itse olen kerännyt eri kokoisia vaatteita vauvalle jo reiluun 70cm mittaan asti.

 

Vaipanvaihto:

 

 • Vaippoja
 • Hoitoalusta, -taso tai –pöytä (vähintään on hyvä olla suunniteltuna paikka, jossa vaipat vaihdetaan, jolloin kaikki tarvikkeet voi koota käden ulottuville. Alustana toimii jopa pehmeä pyyhe)

WP_20151123_17_33_02_Pro_edited

 • Peppupyyhkeitä / harsoja (kuivaamiseen ja suojaksi esimerkiksi hoitoalustan päälle. Tätä varten kaapista kannattaa kaivaa käyttöön kaikki ne ylipienet kasvopyyhkeet, joille ei tähän asti ole ollut käyttöä hankalan kokonsa vuoksi)
 • Kosteuspyyhkeitä (siistimiseen silloin kun pesua ei tarvita)
 • Vaipparoskis (mikäli hankkii lastentarvikeliikkeestä hygieenisemmän vaipparoskiksen, niin myös roskiksen muovikasetit tulee lisätä listaan)
 • Vaippapussi (meille vaippapussin taiteilin vanhoista lakanoista itse ihan säilytysratkaisuksi, koska muuten kylpyhuoneessamme ei olisi mitään säilytyspaikkaa vaipoille)
 • Kosteusvoide
 • Rasvaa vaippaihottuman hoitoon
 • Talkkia
 • Käsidesiä

 

Peseytyminen:
 • Amme
 • Kylpytuki (tämä ei toki ole pakollinen, mutta antaa varmasti helpotusta käsivarsille ja hartioille, kun vauvan koko painoa ei tarvitse kannatella jatkuvasti)
WP_20151023_19_38_18_Pro_edited
Meille valikoitui amme, jossa kylpytuki on jo integroituna ammeeseen
 • Muutamia vauvan pyyhkeitä
 • Vedenlämpömittari
 • Kylpyöljy tai kylpyvoide (jotta vesi ei kuivata vauvan herkkää ihoa)
 • Vauvan pesuaineet (ei pakollisia, pienen vauvan voi kylvettää vain vedessäkin, mutta kaupasta on saatavilla niitä haluaville vauvan pesuun sopivia pesuaineita, kuten vauvashampoota)
 • Hammasharja (Vauvan hampaiden pesu aloitetaan heti ensimmäisen hampaan puhjettua)
 • Vanupuikkoja ja –lappuja (navan puhdistukseen ja myös muuhun puhdistamiseen ja puhtaanapitoon)
 • Pehmeä hiusharja

 

Ruokailu:

 

 • Tuttipullot (vaikka vastasyntynyttä imetetään, niin tuttipulloja voi tarvita esimerkiksi äidin maidon varastoimiseen ja näin isäkin voi osallistua lapsen syöttämiseen)

WP_20151101_19_52_55_Pro_edited

 • Pulloharja
 • Äidinmaidonkorvike (Yksi pakkaus imettävällekin on hyvä varata kaappiin valmiiksi ihan vain hätävarana, jos imettämisessä jotakin ongelmaa ilmenisikin)
 • Harsoja (röyhtäyttämiseen ja siistimiseen)
 • Imetystyyny (tämäkään ei ole missään tapauksessa pakollinen, mutta varsin näppärä apuväline imetykseen säästämään äidin selkää ja hartioita)

WP_20160113_16_57_12_Pro_edited

 • Syöttötuoli, tuolin pehmuste, ruokalaput, vauvalle sopivat astiat (Näille ei ole tarvetta aivan vastasyntyneen kanssa, mutta sitten kun aletaan siirtymään kiinteään ruokaan, niin on hyvä hankkia ruokailua varten enemmän tarvikkeita)

 

Liikkuminen:

 

 • Kantoliina tai kantoreppu (tarjolla on valtavasti eri vaihtoehtoja ja omaan makuun sopiva kannattaakin valita käyttöominaisuuksien ja käyttöiän mukaan. Saatavilla on myös täysin kantamiseen sopimattomia vaihtoehtoja, joten näihin kannattaa tutustua huolella ennen kuin tekee valinnan omalle perheelle sopivasta kantovälineestä)
 • Vaunut/Rattaat (Yhdistelmärattaat ovat monikäyttöisyytensä vuoksi pitkäikäisimmät)

WP_20151018_20_56_07_Pro_edited

 • Hyttysverkko ja sadesuoja vaunuihin
 • Turvakaukalo ja jalusta (autoileville ehdoton hankinta)
 • Adapteri

 

Arkeen helpotusta:

 

 • Sitteri (tälle ei tosiaankaan kaikilla ole tarvetta. Osa lapsista viihtyy sitterissä ja osa ei sitten ollenkaan. Sittereiden ergonomiassa, kuten kantovälineissäkin, on hurjasti eroja, joten sittereiden eri ominaisuuksiin kannattaa tutustua huolella ennen ostopäätöstä)

WP_20160131_14_19_33_Pro_edited

 • Tutit
 • Tuttinauhat (näppärä apuväline pitämään putoilevat tutit tallessa esimerkiksi kauppareissulla)
 • Viltit ja peitot (näistä saa näppärästi leikkialustan lattialle, lisälämmikettä vaunuihin tai turvakaukaloon sekä lapselle suojaa ja lämpöä milloin sitä ikinä sattuu tarvitsemaankaan)
 • Hoitolaukku tai –reppu (omasta mielestäni tällaiseen ei välttämättä tarvitse tuhlata rahojaan, koska saman asian ajaa mikä tahansa kaapin perukoilta löytyvä tarpeeksi tilava reppu tai kassi, mihin saa kaiken tien päällä tarvittavan pakattua mukaan ja joka kokonsa puolesta mahtuu näppärästi vaikka vaunujen alatasolle säilöön)
 • Pistorasian suojat, laatikoiden avausesteet ja lipastojen kaatumisesteet (kun vauva lähtee liikkumaan, kannattaa kodin turvallisuus tarkastaa)

 

Lääkekaappiin:

 

 • Vauvalle sopivat särkylääkkeet
 • Nenän niistäjä
 • Kuumemittari
 • Pieniä laastareita
 • Vauvan kynsille sopivat kynsisakset
 • Lääkerasvaa pieniin ihovaurioihin
 • D-vitamiinitipat (annetaan 2 viikon iästä alkaen vauvalle päivittäin)

 

Kaikkea extraa:

 

Vauvalle voi toki hommata kaikkea muutakin valmiiksi, kuten vauvan huoneen sisustukseen liittyviä juttuja, leluja ja kaikkea muuta ”ah, niin ihanaa”: verhokatos pinnasängyn päälle, lastenhuoneen verhot, kattolamppu, yövalo, musiikkimobile, vaunu- ja sänkylelut, uniriepu, helistimet, purulelut kutiaville ikenille ja toki myös kasvava vauva kaipaa leluja aktiviteetikseen kasvun myötä, mutta monen lapsen suosikkileluja ovat muun muassa keittiönkaapista löytyvät kattilan kannet, säilytysrasiat ja puukapustat. Lisäksi voi hankkia esimerkiksi satukirjoja, lelumaton, lelukorin lelujen säilytykseen sekä vauvan/lasten vaatteille sopivia henkareita.

WP_20151122_17_49_31_Pro_edited WP_20160121_21_14_03_Pro_edited WP_20160225_13_56_18_Pro_edited

Kannattaa muistaa myös, että osa tavaroista saattaa ilmaantua ihan huomaamatta sukulaisilta ja perheenjäseniltä lahjaksi. Varsinkin vaatteita ja leluja annetaan vauvalahjoina paljon, joten esimerkiksi hirveän leluvaraston hankkiminen etukäteen valmiiksi voi olla aivan turhaa.

 

Ja sitten viimeisenä vaan ei todellakaan vähäisimpänä ehkä se kallein ja mieltä askarruttavin hankinta eli vauvan vakuutus. Vakuutuksen ottaminen ei toki ole pakollista, mutta jokaisen se kannattaa pohtia omalla kohdallaan, että ottaako vakuutuksen vai ei. Me päädyimme ottamaan vakuutuksen ja kilpailutettuamme useammankin vakuutusyhtiön huomasimme, että vakuutusten sisällössä, kattavuudessa, ehdoissa sekä hinnoissa on valtavasti eroja, joten vakuutuksiin kannattaa todella perehtyä jo ajoissa ja ajan kanssa, jotta saa parhaan mahdollisen vakuutuksen vauvalleen sopuhinnalla, koska ilmaisia nuo vakuutukset eivät todellakaan ole.

 

One Reply to “Mitä vauvalle pitää hankkia?”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: