Ristiäiset 14.05.2016

WP_20160514_13_58_39_Pro

Leijailen sun luoksesi

Mun omani kulkijani

Suklaapuodille opastan

Ja pahan sulta piilotan

Miten tiedät musta kaiken

Vaikka katsot mua ensi kertaa

Yksi pieni elämä

Suuri valo sisällä

Katson hiljaa nukkuvaa

Katson lohdunkantajaa

Pidän aina lähellä

Kuljen matkan vierellä

Sillä saattajani on vastasyntynyt

Kun multaan vanhan erämaan

Ajattomaan lohduttavaan

Palaan kerran uudestaan

Älä jää mua suremaan

Vihdoin tiedän susta kaiken

Enkä pelkää päästää irti

Yksi pieni elämä

Suuri valo sisällä

Katson hiljaa nukkuvaa

Katson lohdunkantajaa

Pidän aina lähellä

Kuljen matkan vierellä

Sillä saattajani on vastasyntynyt

 

Tyttäremme ristiäisissä Larin kaksi serkkua, joista toisesta tuli tyttäremme kummi, esittivät aivan ihanan Lohtu-kappaleen. Nuo kauniit sanat ja ihanat äänet soivat mielessäni vieläkin ja joka kerta, kun ajattelen tuota esitystä, meinaavat kyyneleet nousta silmiini edelleen. Herkistyminen oli ristiäisissäkin aika lähellä ja kyyneliä sai pidätellä nieleskellen. Ristiäistilaisuus oli samaan aikaan koskettava ja iloinen.

DSC_0009_edited DSC_0006_edited

Papin merkitys meille oli suuri. Sama pappi on ollut minun elämässäni mukana jo vuosikaudet. Hän on ollut seurakunnan nuorisotoiminnassa mukana, kun minä aikoinaan teini-ikäisenä pörräsin seurakunnan järjestämissä kerhoissa. Samainen pappi oli myös riparipappini, konfirmaatiossa pappina, vihki minut ja Larin avioliittoon ja nyt oli kastamassa tyttäremme. Sen lisäksi, että tämä pappi on ollut elämäni suurissa hetkissä mukana, on hän myös äärimmäisen ihastuttava persoona, joka huumorillaan ja valoisuudellaan tekee kyllä omalta osaltaan näistä tärkeistä juhlista aina ikimuistoiset. Yksi ristiäisten odotetuimmista hetkistä olikin itselleni muun muassa juurikin papin puhe. Odotin mielenkiinnolla mitä hänellä on meille sanottavaa tässä meille tärkeässä hetkessä.

DSC_0031

Tyttäremme kastettiin Alisa Ilo Katriinaksi. Lari muisti nimen hienosti papin sitä kysyessä eikä tarvinnut luntata tyttärelle nimeä kravatin takapuolelta ja papillakin menivät a- ja i-kirjaimet oikeille kohdilleen, vaikka nimessä papille olikin hiukan muistamista. Tyttäremme nimi juontuu vahvasti suvuistamme. Kutsumanimi Alisa on johdettu kummini nimestä, joka on ollut elämässäni vanhempieni ohella yksi tärkeimmistä aikuisista lapsuudestani saakka. Yhdeksi lapsemme nimeksi halusimme nimen, joka kuvaisi lapsen tuomaa tunnetta ja koska Larin suvusta löytyy jo Ilona, niin siitä johdettiin toiseksi nimeksi luontevasti Ilo. Kolmas nimi on sitten tietystikin äidiltä peräisin. Koko kastetilaisuuden ajan Alisa oli kuin enkeli. Pari kertaa pikkuisen meinasi alkaa itkettämään, mutta nekin tilanteet kummikolmikko hoiti varmoin ottein ja Alisa rauhoittui uudelleen sylikummin käsivarsille unille.

DSC_0103_edited_edited IMG-20160515-WA0005_edited_edited

Kasteen jälkeen ristiäismekko vaihdettiin juhlamekkoon. Ristiäismekkona toimi Larin suvun perinnemekko, joka on ommeltu 50-luvulla Larin mummon hunnusta ja sen jälkeen siinä on monen monta suvun lasta kastettu. Nyt viimeisimpänä kasteen tässä perinnemekossa sai meidän pieni Alisa. Ristiäismekon päälle kauniin puuvillalangasta kudotun liivin oli näpertänyt Alisan mummo. Juhlamekoksi päätyikin sitten minun vanha vaaleanpunainen pitsimekkoni, joka kantaa mukanaan sellaista tarinaa, että melkein 30 vuotta sitten isäni toi mekon minulle tuliaisiksi Curacaolta, mutta jo tuolloin mekko oli minulle liian pieni, enkä siis koskaan ole käyttänyt kyseistä mekkoa. Nyt sitten vuosien jälkeen päätin yllättää vanhempani pukemalla tuon mekon heidän ensimmäiselle lapsenlapselleen hänen ristiäisissään ja olivat vanhempani kyllä aika yllättyneen näköisiä, kun vuosien takaa tuttu mekko tulikin vastaan tällaisessa tilanteessa.

IMG-20160514-WA0002_edited

Tarjoiluista meidän lisäksemme vastasi meidän molempien äidit sekä Larin täti, joka teki aivan huikean herkulliset voileipäkakut juhliin. Muutenkin juhlavalmisteluissa sekä ennen juhlaa että niiden aikana saimme perheiltämme ja sukulaisilta paljon apua, mikä oli kyllä korvaamattoman tärkeää ja kaikkien heidän ansiostaan juhlista tuli niin hyvin onnistuneet ja kaikki meni aivan nappiin. Suurkiitokset kaikille avusta. Juhlissa meille tyypilliseen tapaan nostettiin myös malja ja Lari piti pienen puheen. Puheessaan Lari lainasi viisaan Muumipapan elämänohjetta; ”Maailma on täynnä suuria ihmeitä sille, joka on valmis ottamaan niitä vastaan”. Siinä lienee tässä kohtaa elämää tärkein ohjenuoramme Alisallekin. Avoimin mielin vain kun alkaa rakentamaan tätä elämän polkua, niin hyvä siitä tulee ja me toivotamme tämän polun varrelle kaikkea hyvää ja paljon onnea! Onnea Alisa nimestäsi ja kasteestasi sekä paljon ilon hetkiä elämäsi poluille!

DSC_0140_edited DSC_0130_edited IMG-20160514-WA0010 IMG-20160514-WA0008

Juhlien lopuksi vielä yksi lapsemme kummeista kertoi perinteestä, että kastevesi täytyy heittää ylös eikä sitä suinkaan saa kaataa lavuaarista alas. Niinpä kummi sai kunnian pihalla viskata vedet kastemaljasta kohti taivasta. Heittäminen symbolisoi pitkää, menestyksekästä elämää. Lapsemme sai myös runsaasti lahjoja sekä onnitteluja. Kiitos kaikille onnitteluista ja ihanista lahjoista!

WP_20160515_12_56_02_Pro_edited
Kiitos ❤

3 Replies to “Ristiäiset 14.05.2016”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: