Unien merkitys

Unissahan me työstämme hereillä ollessa tapahtuneita asioita ja ajatuksia. Alitajunta käsittelee pelkoja, toiveita, tulevaisuuden suunnitelmia, käsittelemättömiä tunteita, jännittyneisyyttä, stressiä ja kaikkea mikä nyt ihmiselämään kuuluu. Minä näen paljon unia. Joskus aamulla herätessäni tiedän nähneeni vaikkapa jotain ahdistavaa tai onnellista unta, mutta en enää muista unen sisältöä. Usein kuitenkin muistan uneni tarkastikin. Toisinaan unen merkitys on helposti tulkittavissa, kuten esimerkiksi viime viikolla näkemäni painajainen Alisan päivähoidon aloittamisesta oli mielestäni selvästi merkki siitä, että alitajuntani oli käsitellyt tunteitani ja pelkojani liittyen siihen, että olin jättämässä Alisan ensimmäistä kertaa hoitoon ja lähdössä itse hieman tuulettumaan. Joskus sitten taas en saa unieni juonesta yhtään kiinni, että mitä elämäni osa-aluetta tai tapahtumia kyseinen uni on koskenut. Tästä esimerkki toissayöltä, jolloin näin aivan ihmeellisen, kaoottisen unen.

 

Minä, Lari ja Alisa olimme menossa kylään meksikolaisen ystävämme luokse. Unessani hän ei suinkaan asunut Meksikossa, missä oikeasti asuu, vaan lähes tulkoon naapurissamme parin sadan metrin päässä kotoamme. Vaikka ystävämme asui niin lähellä, niin menimme sinne jostakin syystä autolla ja automme hajosi matkalla. Autossa ei yhtäkkiä ratti tahtonut kääntyä, vaihdetta ei voinut vaihtaa, jarrut eivät toimineet eikä autoa saanut pysähtymään. Mietimme jo siinä liikkuvassa, tottelemattomassa autossa, että nyt me kuolemme kaikki johonkin onnettomuuteen. Auto kuitenkin sammui jyrkkään ylämäkeen, joka johti ystävämme asunnolle. Auton pysähdyttyä nousin autosta ja aloin nostamaan Alisaa auton turvakaukalosta syliini ja yllättäen Alisa oksensikin minun päälleni. Autossa jostain syystä oli minun uimavermeet mukana ja vaihdoin siinä tiellä häpeilemättä likaset vaatteet bikineihin ja kietaisin pyyhkeen päälleni. Toisen naapurimme luota, joka on myös ystävämme, tuli joku vieras nainen auttamaan meitä automme kanssa ja hän sanoi, että ajaa meidät perille. Koitimme sanoa tuolle naiselle, että se auto on hengenvaarallinen eikä toimi, mutta sitten kuitenkin me kaikki istuimme autoon ja tuo vieras nainen asettui kuskin paikalle ja ajoi automme aivan tavallisesti sinne meksikolaisen ystävämme pihaan eikä autossa ollut mitään vikaa enää. Päästyämme perille siirryimme meksikolaisen ystävämme luokse. Siellä oli paljon ihmisiä, joita me emme tunteneet. Joukossa oli kuitenkin yksi tuttumme, tätini mies. En kyllä yhtään ymmärrä mistä ihmeestä hän tupsahti uneeni. Kaikki halusivat saada pitää Alisaa sylissä ja Alisa kiersi vieraalta ihmiseltä toiselle. Neuvoin tukemaan pienen vauvan päätä huolellisesti, mutta nuo ihmiset eivät kuunnelleet neuvojani lainkaan vaan riepottelivat lasta miten sattuu. Ihmiset heiluttivat ja hytkyttivät Alisaa syleissään niin, että Alisan pää notkui miten sattuu aivan holtittomasti. Se näytti aivan kamalalta ja hain Alisan takaisin syliini enkä suostunut enää antamaan lasta kenenkään syliin. Isoon ruokapöytään oli katettu kaikkea meksikolaista ruokaa vaikka millä mitalla. Pöytä notkui ihania suolaisia ja makeita eksoottisia herkkuja. Olimme onnemme kukkuloilla, että pääsemme syömään napamme pullolleen noita ihania ruokia. Sitten ystävämme sanoikin, että aloitetaan meksikolainen ruokaperinne ja me istuimme pöytään kuola valuen ajatellen, että tämä ruokaperinne tarkoitti tietysti syömistä. Kaikki muut alkoivatkin heittämään toisiaan ruualla ja alkoi todellinen ruokasota. Minä vain katsoin hätääntyneenä, että älkää heittäkö kaikkea ruokaa, että jää syötäväksikin. Tätini mies oli myös mukana ruokasodassa aivan innoissaan ja heitti minun ja Larin päähän jotain ruokaa. Tähän asti olimme toljottaneet ruokasotaa vain suut auki siten, että auki loksahtaneet leukamme olisi voinut kerätä lattialta. Seuraavaksi Larikin innostui ottamaan osaa ruokasotaan ja otti pöydältä ison kermakakun, jonka iski suoraan minun naamaani ja vuorostani minä aloin sitten heittämään niillä kasvoiltani tippuvilla kakun palasilla Laria. Sitten heräsin.

 

Itse tulkitsen tämän unen monellakin tapaa. Ajatuksissani ja elämässäni on menossa ehkä jokin myllerrys. Toisaalta kaipuu ehkä johonkin kauas lomalle, toisaalta taas olisiko ikävä sellaisia tuttuja, joita on mahdollisuus nähdä vain harvoin? Auton hajoaminen ja sitten taas toimiminen voisi kertoa, että jollakin elämän osa-alueella hieman yskii ja unen Alisaan liittyvä osuus käsitteli ehkä tuntemuksiani vanhemmuudesta. Kokonaisuudessaan unen holtittomuus ja moninaiset kummat tapahtumat kertovat ehkä siitä, että koitan asettaa elämää uudenlaisiin uomiinsa. Onhan tässä viime kuukausina elämä heittänyt positiivisella tavalla härän pyllyä ja monet vanhat jutut ovat jääneet taka-alalle ja tullut paljon uutta tilalle. Olisi joskus mukavaa, kun joku uniasiantuntija tulkkaisi minulle näitä ihmeellisiä uniani, että mitä niistä voi päätellä minusta ihmisenä tai elämästäni. Jos joku blogini lukija haluaa antaa oman näkemyksensä tästä unestani, niin kommenttikenttään saa vapaasti kirjoittaa oman tulkintansa. Olisikin itse asiassa hauska lukea muiden tulkintoja unestani.

8462911705_cf245b37d0_c[1]

Photo credit: Nick Kenrick. via Source / CC BY

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: