Pizzoja

Viime aikoina Italia on ollut niin vahvasti esillä eri yhteyksissä elämässämme, että tänään alkoi aivan hirveästi tekemään mieli pizzaa, jossa täytteenä olisi artisokan sydämiä ja oliiveja. Tämä erikoisuus on tullut tutuksi nimenomaan Italian reissuilta. Artisokka todella toimii pizzassa paremmin kuin hyvin oliiveista puhumattakaan. Konginkankaalla mökkeillessä tuli muisteltua kaikkia ihania italialaisen keittiön herkkuja, koska kummipoikamme vanhemmat ovat matkaamassa aivan lähipäivinä saapasmaahan nauttimaan lomasta, auringosta ja mitä parhaimmasta ruuasta. Artisokkapizza muistui mieleen myös jokin aika sitten, kun omien kummieni luona tarjolla oli herkullista artisokkapizzaa, josta itseasiassa tulikin idea, että niin voisihan tätä herkkua itsekin kotona valmistaa eikä vain odotella Italian matkoja. Artisokkapizzan kaveriksi tehtiin hieman perinteisempi jauhelihapizza. Tässäpä reseptiä pizzoistamme, joihin valmistettiin pohjia ja tomaattikastiketta myöten kaikki itse.

 

Pizzapohja (kaksi normaalikokoista pellillistä)
 • 3dl kädenlämpöistä vettä
 • ½ tuorehiiva
 • 1 dl öljyä
 • vehnäjauhoja

 

Sekoita hiiva veteen ja sekoita sekaan myös öljy. Lisää sekaan jauhoja desi kerrallaan ja vaivaa kiinteäksi taikinaksi, mikä tuntuu käteen siltä, että siitä on helppo kaulia pizzapohja. Jaa taikina kahtia, kaulitse leivinpaperin päällä uunipellin kokoiseksi pizzapohjaksi, täytä haluamillasi täytteillä ja paista uunissa 225 asteessa hieman täytteistä riippuen 12-20 minuuttia.

 

Tomaattikastike
 • 1 sipuli
 • 1 valkosipulin kynsi
 • tilkka oliiviöljyä
 • 3 rkl soijakastiketta
 • 2 tl mustapippurirouhetta
 • 1 tl sitruunapippuria
 • 1 tl paprikajauhetta
 • 1 rkl fariinisokeria
 • 1 tölkki (400g) tomaattimurskaa
 • 140g tomaattipyreetä
 • ¼ ruukullista tuoretta basilikaa silputtuna
 • ½ rkl balsamiviinietikkaa

 

Kuullota tilkassa oliiviöljyä silputtu sipuli ja valkosipuli. Lisää joukkoon tomaattimurska, tomaattipyree ja mausteet. Anna hautua 10 minuuttia ja soseuta sauvasekoittimella. Tästä tomaattikastikkeesta riittää noin 3 pizzaan jos tykkää käyttää kastiketta runsaasti, säästeliäämmälle riittää kastike neljään pizzaan.

 

Artisokkapizza

DSC_0316_edited

 • Pizzapohja (katso ohje edeltä)
 • Tomaattikastiketta (katso ohje edeltä)
 • Tölkki artisokan sydämiä
 • ½ purkillista kalamata-oliiveja
 • 150g emmental-juustoraastetta

 

Valmista pohja ja tomaattikastike ohjeen mukaan. Levitä tomaattikastiketta reilusti kaulitun pizzapohjan päälle. Levitä tomaattikastikkeen päälle oliivit ja neljään osaan tai puoliksi leikatut artisokan sydämet. Ripottele päälle juustoraaste. Paista 225 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

DSC_0319_edited

Jauhelihapizza

DSC_0317_edited

 • Pizzapohja (katso ohje edeltä)
 • Tomaattikastiketta (katso ohje edeltä)
 • 400g naudan jauhelihaa
 • suolaa
 • mustapippuria
 • tölkillinen ananaspaloja
 • 1 paprika
 • ½ purkillista kalamata-oliiveja
 • 150g emmental-juustoraastetta

 

Valmista samoin kuten artisokkapizza, mutta ruskista jauheliha pannulla ja mausta suolalla ja pippurilla. Tomaattikastikkeen päälle ripottele pikkuisen juustoa, levitä jauheliha, pilkotut paprikat, ananaspalat ja oliivit. Ripottele loput juustot pizzan päälle. Paista 225 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia.

DSC_0321_edited

 

Pizzojen lisäksi meillä herkuteltiin Alisan nimipäivän kunniaksi mansikka-raparperipiirakalla. Tätä herkkua emme tosin valmistaneet itse, vaan oioimme hieman ja piirakka ostettiin kaupan leivoshyllystä valmiina.

DSC_0323_edited

One Reply to “Pizzoja”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: