Ajatuksia ruokavaliosta

Larin kesäloma päättyi viikko sitten ja tavalliseen arkeen on siis totuteltu taas tämän viikon ajan. Mukavaahan tuota avioukkelia olisi ollut pitää kotona pidempäänkin, mutta jonkunhan se on tähän talouteen rahaakin tuotava. Ajattelin nyt kuitenkin vielä palailla lomatunnelmiin hetkeksi ruokakuvien merkeissä. Lomalla tuli herkuteltua yllin kyllin niin grilliherkuilla kuin makeilla leivonnaisillakin. Tässäpä muutamia kuvia lomaherkuistamme.

DSC_0016 1 DSC_0017 1_edited DSC_0018 1 DSC_0088 2_edited DSC_0089 2_edited DSC_0326 DSC_0416_edited DSC_0452 DSC_0455 DSC_0456 DSC_0458

Loman jälkeen olisikin sitten taas palattava takaisin normaalin arkiruokailun pariin päämääränä pudottaa hiljalleen loput raskauskilot ja ne muutamat extrakilot, mitä loman aikana tuli haalittua takaisin. Aika on hujahtanut niin, että Alisallakin alkaa jo ensi viikolla ensimmäisten kiinteiden ruokien maistelut. Miettiessäni oman lapseni tulevaa ruokavaliota olen alkanut kiinnittää huomiota siihen, miten meidän perheessä muutenkin syödään. Mitään viherpiipertäjää minusta ei saa tekemälläkään ja mitään annosten kalorimääriä en voisi kuvitellakaan laskevani, mutta maalaisjärjellä ajateltua terveellistä ruokavaliota noudattaisin mielelläni enemmänkin. Olen niin perso kaikelle ruualle, ettei minusta olisi myöskään noudattamaan mitään tarkkaa dieettiä, vaan ajattelen pikemminkin niin, että kun ruokailussakin perusasiat ovat kunnossa ja arjessa syödään järkevää, monipuolista ruokaa, niin ei silloin herkuttelutkaan silloin tällöin pahaa tee. Kaikkea pitää syödä järki päässä ja kohtuudella.

 

Maailman pitkäikäisimmät kansat, jotka elävät elämänsä myös suhteellisen terveinä, syövät hyvin eri tavalla kuin keskiverto suomalainen. Heidän ruokavalionsa sisältää paljon enemmän muun muassa kasviksia ja hedelmiä, ruoka on vähäkalorisempaa, vähäsuolaisempaa ja punaisen lihan sijaan syödään enemmän kalaa ja muita mereneläviä sekä kananmunia. Kalaa olisi kiva meilläkin syödä enemmän, mutta sen vähyyteen ruokavaliossamme on selkeä syy, Larin kala-allergia. Allergian vuoksi aika harvoin tulee valmistettua kalaa, koska jotenkin koen työlääksi alkaa sitten valmistamaan kahta eri ruokaa. Välillä kuitenkin otamme ruuan valmistamiseen kunnolla aikaa ja teemme minulle jonkin kalaruuan ja Larille sitten jotain muuta. Terveellisemmästä ruokavaliosta inspiroituneena minäkin ehdotin, että meillä tehtäisiin ainakin kerran viikossa kasvisruokaa. Kasvisruoka meillä saa kyllä sisältää eläinkunnan tuotteita, kuten juustoja, kananmunia ja maitotuotteita, mutta ei tietystikään lihaa missään muodossa. Kasviksia ja hedelmiä olisi hyvä lisätä muutenkin ruokavalioon entistäkin enemmän, vaikka ruokavalioomme kasvikset ovat tähänkin mennessä kuuluneet kiinteänä osana. Tänään meillä oli ensimmäinen ihan tietoinen kasvisruokapäivä. Ruokapöytään valmistui täytetyt paprikat sekä salaattia. Paprikoihin tein tomaattisen paputäytteen, jossa oli valkoisten papujen lisäksi aurinkokuivattuja tomaatteja, sipulia, valkosipulia sekä sinihomejuustoa. Salaatissa oli vihreää salaattia, kurkkua, tomaattia, vesimelonia, oliiveja, fetaa, avokadoa ja sitruunanmehua. Ruuan valmistin myös hyvin vähäsuolaisena ja pääsääntöisesti suola ruokaan tuli käyttämistäni juustoista. Toki käytin sitten muita mausteita, jotta ruokaan tuli makua. Paputäytettä maustoin mustapippurilla, valkosipulijauheella, paprikajauheella, kuivatulla basilikalla sekä tuoreella persiljalla ja basilikalla. Salaatin päälle ripautin myös hieman mustapippuria. Täytyy sanoa, että oikein maistuva ruoka tuli ja ainakin itselläni on pitänyt nälkää loitolla iltaan saakka, vaikka monesti kuuleekin kasvisruokaa parjattavan, ettei sillä lähde nälkä.

DSC_0475_edited DSC_0473_edited DSC_0474_edited DSC_0476_edited

Nyt sitten vain haalimaan kasvisruokareseptejä ja ruokaideoita netin syövereistä ja testailemaan uusia ruokia. Seuraavaksi haluaisin testailla portobello-sienistä jotakin ruokareseptiä. Tähän mennessä portobelloa on tullut herkuteltua vain ravintola-annoksissa, mutta miksei tuota herkkua voisi valmistaa kotonakin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: