Parhaita hankintojamme vauva-arkeen

Nyt kun vauva-arkea on takana 4,5 kuukautta, niin on tullut huomattua, mitkä tekemistämme hankinnoista ovat olleet niitä kaikista parhaimpia. Etukäteen, kun esikoiselleen tekee hankintoja, on kuin olisi ostamassa sikaa säkissä. Ei tosiaankaan ole mitään tietoa, mitä tarvikkeita vauvan kanssa tarvitsee arjessa pärjäämiseen sekä arkea helpottamaan. Nyt kuitenkin voisin kertoa minun ja Larin näkökulmasta muutamista hankinnoista, jotka ovat osoittautuneet pienen vauvan kanssa aivan timanttisiksi. Näistä tarvikkeista jätettiin ihan tietoisesti pois itsestäänselvät, pakolliset hankinnat, kuten vaikkapa vauvan vaatteet ja tuttipullot. Ensin kysyin Larin mielipidettä top 5 –listasta, joten aloitetaanpa sillä. Sen jälkeen kerron oman top 5 –listani. Larin listasta olen täysin samaa mieltä, että kaikki nuo hankinnat ovat olleet aivan napakymppejä, mutta omalle listalleni en tietystikään viitsinyt valita samoja tarvikkeita.

 

Top 5 isän mielestä:

 

Sitteri

DSC_0081_edited 

Monia vauvan tarvikkeita vertailimme netissä loputtomiin ennen kuin päätimme minkä valmistajan tuote meille hankitaan. Sitteri oli muun muassa yksi näistä hankinnoista. Itse asiassa alun perin sitteri oli hankintalistalla raskausaikana osiossa ”hankitaan vauvan synnyttyä, jos ilmenee tarvetta”, mutta sitten kuitenkin päätin, että hankimme sitterin jo valmiiksi odottamaan vauvaa. Sitteri tunnetusti on sellainen tarvike, jolle joillakin on käyttöä todella paljon ja sitteristä tulee yksi vauvan lempipaikoista ja jollekin toiselle perheelle sitteri taas on täysi turhake, koska vauva ei yksinkertaisesti viihdy sitterissä minuuttiakaan. Siksi minäkin pohdin pitkään, että hankitaanko meille sitteri jo etukäteen valmiiksi. Kun sitten päätin, että sitteri meille tulee, luin netistä tietoa sittereistä, niiden ergonomiasta sekä keskustelupalstoilta ihmisten kokemuksia siitä, mikä on paras sitteri. Tässä ihmisten mielipiteet tuntuivat jakautuvan hyvin voimakkaasti Baby Björnin sitteriin, jota hehkutettiin joka keskustelupalstalla. Tämä sitteri oli vauvalle ergonomiseksi suunniteltu ja vauvat tuntuivat tässä sitterissä viihtyvän. Sellainenhan siis meillekin hankittiin ja hankinta osoittautui todella loistavaksi. Alisa viihtyisi sitterissä paljon enemmänkin kuin mitä hänen siinä annetaan istua ja Alisa saa hytkytettyä itselle sitterissä kovat vauhdit ihan omatoimisesti. Sitterissä ollessaan minulle ja Larille vapautuu hetkeksi vapaat kädet laittaa vaikkapa Alisalle maito lämpenemään tai steriloida tuttipullo.

 

Vaipparoskis

 DSC_0588_edited

Tämä hankinta mietitytti myös etukäteen, että tulikohan ostettua täysi turhake, mutta eipä tullut. Nala tunnetusti on kiinnostunut kaikesta yököttävästä, kuten vauvan vaipoista, joten hajuton vaipparoskis on tämän koiraperheen ehdoton hankinta. Nala ei ole kertaakaan ollut yhtään kiinnostunut vaipparoskiksesta, joten vaipat ovat pysyneet siististi sille tarkoitetussa roska-astiassa. Hajuton roskis on ilo myös meille vanhemmille senkin takia, että vessassa on raikas ilma eikä ovelta vastaan tule kakkavaippojen löyhkää. Vaikka vaipparoskiksen kasetteihin jonkin verran euroja uppoaakin, niin oma kokemuksemme on, että ostos on ehdottomasti ollut joka euron arvoinen.

 

Tuttipullon lämmitin

 WP_20160419_21_37_31_Pro_edited

Tuttipullon lämmitin on osoittautunut näppäräksi apuvälineeksi. Vesihauteessa lämpiävä maito tai vauvan soseet säilyttävät ensinnäkin vitamiininsa ja muut ravintoaineensa paremmin ja muuttumattomina, kun niitä ei tuhoa mikroaaltouunissa. Lisäksi lämmitin lämmittää maidon ja soseet tasaisesti eikä jätä kuumia ja kylmiä kohtia, kuten mikro. Lämmittimessä Alisan maito lämpiää kymmenessä minuutissa ja pakastettu sosekuutio vartissa. Lämpiämistä joutuu siis odottelemaan hieman mikroaaltouunia pidempään, mutta hyvin ennakoimalla maito ja sose ovat valmiina lämpiminä aina oikeaan aikaan. Lisäksi tuttipullon lämmitin oli todella näppärä varuste esimerkiksi kesäkuun alussa Helsingin reissullamme, kun hotellihuoneissa harvemmin on mikroa, joten maidon lämmitys hotellihuoneessakin onnistui näppärästi. Voisihan toki maidot ja soseet lämmittää vesihauteessa levylläkin, mutta tämä tapa vaatii jatkuvaa vahtimista ja läsnäoloa, kun taas tuttipullon lämmittimen kanssa lykkäämme vain pullon lämpenemään vesihauteeseen ja voimme jatkaa touhuja Alisan kanssa huolettomasti ja kymmenen minuutin päästä alkaa syömäpuuhiin, kun maito on valmis.

 

Kantoreppu

 DSC_0170[1]_edited

Kantorepun hankintaa varten etsin netistä myös paljon tietoa ennen kuin päätimme, minkä kantovälineen hankimme ja miltä valmistajalta. Vertailin kantoliinoja ja –reppuja pitkään ja pohdin, mikä kantoväline on paras meidän perheelle ja etenkin paras vauvan ergonomialle. Kantoliinailu olisi houkutellut nimenomaan sen alkukantaisuuden vuoksi ja lisäksi siksi, että kantoliinoista olisi loputtomasti erilaisia ihania kuoseja valittavana. Liinailu sai meidän osalta kuitenkin jäädä, koska minulla eikä sen koommin Larillakaan ollut motivaatiota alkaa opettelemaan erilaisia sidontoja. Liinailu vaikutti meidän perheelle turhan monimutkaiselta. Siksi päädyimme kantoreppuun ja vertailtuani eri valmistajien vaihtoehtoja sekä keskustelupalstojen mielipiteitä ja kokemuksia päädyimme Manducaan sen monipuolisuuden ja ergonomisuuden vuoksi. Omaan Manducaamme olemme olleet todella tyytyväisiä. Alisa nukahtaa reppuun todella nopeasti ja kantovälineen ansiosta pääsemme koko perhe ulkoilemaan metsään ja esimerkiksi sienestämään. Niinä päivinä, kun Alisa ei meinaa millään nukahtaa päiväunille, niin Manducaan hän viimeistään nukahtaa takuuvarmasti. Manduca mahdollistaa myös esimerkiksi sellaisten kotitöiden tekemisen, mihin tarvitsee kaksi kättä käyttöön. Alisa on nukkunut päiväunia repussaan muun muassa imuroinnin ja ruuanlaiton aikana. Kantoreppu on siis ollut meidän perheessä kovasti käytössä.

 

Turvakaukalon telakka autoon

 WP_20160405_12_56_12_Pro

Turvakaukalon ohessa meille oli selvää, että hankimme myös autoon telakan turvakaukaloa varten. Tuo hankinta on osoittautunut todella näppäräksi. Turvakaukaloa ei tarvitse köyttää joka kerta lähtiessä turvavöillä kiinni autoon, vaan kiinnitys tapahtuu yhdessä sekunnissa ja samoin turvakaukalon irrottaminen autosta on vain yhden painalluksen päässä. Helposta kiinnityksestään huolimatta telakka tekee kuitenkin turvakaukalosta entistä turvallisemman kuljetusvälineen, koska se on aina kiinnitettynä telakkaan oikein eikä sijaa väärin kiinnitetylle turvakaukalolle jää. Riittää, kun telakka on kertaalleen kiinnitetty autoon ohjeiden mukaisesti huolella.

 

Top 5 äidin mielestä:

 

Kehto

 WP_20160405_23_51_57_Pro_edited

Vauvan ensisängyksi meille tuli Larin vanha kehto yli kolmenkymmenen vuoden takaa. Aluksi mietin, että onko kehto aivan turha, kun onhan vauvalle hankittuna pinnasänkykin. Kehto on kuitenkin osoittautunut mitä parhaimmaksi vauvan ensisängyksi. Alisa alkoi nukkumaan heti sairaalasta kotiuduttuamme kehdossa huomattavasti paremmin kuin pinnasängyssä. Pienempi tila kaiketi tuntui pienestä vauvasta turvallisemmalta ja pesämäisemmältä. Lisäksi kehdon ollessa parisänkymme vieressä on vauvan tuudittaminen uneen kehtoa keinuttamalla käynyt siinä samalla, kun itse makaa sängyssä kyljellään ja vaipuu pikku hiljaa horroksen kautta uneen. Yleensä samassa ajassa vauvakin on vaipunut uneen. Kehto on siis tarjonnut sekä minulle että vauvalle paremmat unet heti alkumetreiltä saakka ja Alisa nukkuu edelleen kehdossaan vielä tovin ennen kuin kasvaa niin isoksi tytöksi, ettei enää kehtoon mahdu.

 

Rintapumppu

 DSC_0587_edited

En ollut ajatellut hankkivani välttämättä rintapumppua etukäteen. Sen idea ei oikein ollut auennut minulle ennen kuin sitten pääsin oikein toden teolla imettämisen makuun. Onneksi sain rintapumpun kummipoikamme äidiltä, jolle pumppuja oli kertynyt kaksin kappalein. Ilman rintapumppua olisin ollut monen monta kertaa sairaalassa rintatulehduksen vuoksi, koska imetyksen yksi vaikeimmista haasteista oli minun kohdallani maidon ylituotanto. Rintapumpulla olen saanut monet tukokset pumpattua pois rinnoista, kun maitoa on tullut niin paljon liikaa, ettei vauva ole jaksanut tyhjentää rintaa riittävästi. Nyt imetyksen lopettelun lomassa pumpulle on myös ollut tarvetta, jotta maidon tuotanto on saatu vähentymään asteittain ja olen säästynyt toistaiseksi tulehduksilta. Rintapumppu on ehdoton hankinta siis!

 

Turvakaukalon adapteri vaunuihin

 DSC_0216_edited

Adapteri voi olla taas siinä sarjassa, että osalle aivan täysi turhake ja osalle todella tärkeä apuväline. Me kuulumme jälkimmäiseen porukkaan. Halusin ehdottomasti ostaa Alisalle vaunut, rattaat, turvakaukalon ja adapterin niin, että kaikki ovat yhteensopivia keskenään. Tämä päätös on todella kannattanut, koska pieni vauva on todella helppoa nostaa autosta turvakaukalossa suoraan vaunujen runkoon kiinni, kun sen saa kiinnitettyä adapteriin. Kaupungilla vauva näkee näppärästi ympärilleen turvakaukalosta aivan eri tavalla kuin jos pötköttelisi vaunuissa selällään, eikä aina tarvitse kuljettaa isoa vaunukoppaa mukana, vaan riittää kun mukana on vain vaunujen runko. Turvakaukalo, jossa pötköttelee vauva, painaa yllättävän paljon, joten kävisi kyllä käsivoimien päälle kiikuttaa vauvaa turvakaukalossa mukana käsivarren varassa. Adapteri on siis ollut meille todella hyödyllinen eikä ole kyllä jäänyt kaapin perukoille pölyttymään.

 

Leikkimatto

 IMG-20160628-WA0007_edited

Alisan yksi lempipaikoista kotonamme on sitterin ohessa leikkimatto. Värikäs viidakkoaiheinen leikkimatto iloisine lastensävelmineen antaa Alisalle juuri sellaista virikettä, mistä tämä pieni tyttönen tykkää. Alisa jaksaa katsella pitkänkin aikaa leikkimaton lelukaaressa roikkuvia eläinaiheisia leluja ja tavoittelee leluja käsillään. Alisa pyörittelee leluja käsissään ja maistelee niitä suullaan. Pienet jalat vispaavat energisesti musiikin tahdissa ja värikäs leikkimatto tarjoaa vauvalle ihmeteltävää, kun hän harjoittelee lihastensa käyttöä vatsalla ollessaan. Kun Alisa on leikkimatolla, niin saan jälleen pienen hetken aikaa tehdä jotain, mitä olisi vaikea tehdä Alisa sylissä. Esimerkiksi nyt viimeaikoina imetystä lopetellessani joudun päivän aikana välillä pumppaamaan suurinta painetta pois rinnoista ja jos Alisa on hereillä, kun pumppailun aika koittaa, niin leikkimatto tarjoaa minulle oivan tilaisuuden hoitaa tämäkin velvollisuus alta pois.

 

Tutit

 DSC_0585_edited

Tutit ovat osoittautuneet meillä mitä parhaimmaksi apuvälineeksi liikkeellä ollessamme. Kotona meillä ei ole Alisalle tutteja tarjolla, mutta esimerkiksi automatkat ja pyrähdykset kaupassa ja kaupungilla sujuvat huomattavasti kivuttomammin, kun Alisa saa tutin suuhunsa. Autossa tutti ja auton hurina tuudittavat vauvan minuuteissa uneen ja vieraissa paikoissa Alisa saa tutista selvästi turvaa ja tekemistä, ettei pitkästyminen pääse yllättämään. Meillä tämä jako on siis toiminut todella hyvin, että kotona tutteja ei käytetä, mutta kodin ulkopuolella tarvittaessa tutit otetaan käyttöön.

 

Tällaisia kokemuksia meillä on siis kertynyt vauvatarvikkeista tässä ihan pikkuvauva-aikana. Lapsemme kasvaessa isommaksi tulee varmasti lisää erinäisiä tarvikkeita, jotka osoittautuvat todella hyödyllisiksi hankinnoiksi, mutta tällä hetkellä mennään siispä tällaisella kattauksella.

_20160816_115333_edited

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: