Veneremontti

Muistanette ehkä, kun kerroin viime kesänä, mitä tapahtui naapurimme veneelle, kun hän antoi sen hyvää hyvyyttään käyttöömme. Ensin moottoriveneestä tuli soutuvene, kun taikuri-Lari taikoi perämoottorin veneilemässä ollessaan Päijänteen pohjaan. Tämän jälkeen soutuveneestä tuli enää venerannan koriste, kun veneen pohja alkoi vuotamaan haurastumisen ja kulumisen seurauksena. Siihen jäivät siispä sillä veneellä soutelutkin. Toivottavasti naapurimme tästä viisastui edes sen verran, että ei herran jestas anna paattiaan enää meille lainaksi! 😀 Vaikka eihän me sitä tahallamme olla rikottu tietenkään. Tarinaa viime kesän vene-episodista voit käydä lukemassa TÄÄLTÄ, mikäli juttu on mennyt ohi.

DSC_0704No tänä kesänä ajattelimme olla mukavia naapureita edes sen verran, että pistämme veneen pohjan siihen kuntoon, että purkki pysyisi taas pinnalla. Tarvikkeet projektia varten taidettiin hakea jo heinäkuussa, mutta kaikkien kiireiden ja muiden touhujen viedessä niin paljon aikaa pääsi Lari korjaamaan venettä vasta viime viikonloppuna. Perjantai-iltana ja lauantaiaamuna otettiin kuitenkin härkää sarvista ja vietiin veneremontti päätökseen.

DSC_0700 DSC_0707

Huomioikaa, että veneellä ei ole vielä testisoutua tehty, koska ilmeisestikin paikkojen olisi hyvä antaa kovettua parin viikon ajan ennen vesille laskua. Voi siis olla, ettei purkki kellu edelleenkään, mutta nyt siitä on ainakin toivo taas olemassa. Tässä kuitenkin tarinaa veneen korjauksesta ja kuvia projektista. Me emme kumpikaan ole mitään asiantuntijoita tässä hommassa ja ihan maallikkona peukalo keskellä kämmentä tähän projektiin lähdettiin. Youtubesta katsottiin pari videota veneen reikien paikkauksesta, googletettiin muutamia ohjeita lasikuidun käytöstä ja luotettiin siihen, mitä remonttitarvikeliikkeen myyjä kertoi ja ostettiin ne tuotteet, mitä hän ostoskoriimme sujautti. Hommaan tarvittiin hiomapaperia, neliömetrin verran lasikuitumattoa, kilon purkki polyesterihartsia, 20 gramman purnukka polyesterihartsin kovetetta, isohko suti, astia hartsin ja kovetteen sekoittamista varten (esim pieni ämpäri) sekä vaatteet ja käsineet, jotka saisivat sotkeentua.

DSC_0708 DSC_0226

Perjantai-iltana Lari hioi veneen pohjan kevyesti, mutta huolellisesti niistä kohdista, joihin paikat olisivat tulossa. Veneessä oli kolme kohtaa, jotka paikattiin. Lauantaiaamuna homma jatkui paikkauksella. Ensin Lari puhdisti hiotut pinnat ja kuivasi ne hyvin. Sitten hän leikkasi lasikuitumatosta palat valmiiksi paikkoja varten. Yhtä paikkaa varten tuli kolme kerrosta lasikuitua siten, että ensimmäinen pala oli pienin ja päällimmäiseksi jäävä pala suurin, mutta kaikki palat olivat kuitenkin selkeästi isompia kuin paikattava reikä. Tämän jälkeen hän sekoitti pienessä muoviämpärissä (joka meni roskiin projektin jälkeen, joten parasta ja kalleinta astiaa tähän hommaan ei kannata varata) hartsin ja kovetteen ohjeen mukaan. Hartsia meni puoli kiloa ja kovetetta noin 5 grammaa. Tämän jälkeen hän asetteli reiän päälle pienimmän lasikuitupalan, suti hartsi-koveteseosta päälle kerroksen, laittoi seuraavan palan lasikuitua, suti taas pensselillä ja vielä laittoi viimeisen lasikuidun palan ja suti hartsi-koveteseosta pinnalle. Näin hän käsitteli kaikki kolme paikattavaa kohtaa. Tämän jälkeen paikat kuivuvat kosketuskuiviksi parissa tunnissa ja tänä aikana ei olisi suotavaa, että taivaalta satelisi vettä niskaan, vaan sään tulisi olla kuiva. Sen jälkeen paikat asettuvat ja kovettuvat pari viikkoa ennen kuin paattia voi testata vesillä.

DSC_0227_edited DSC_0229_edited

Nyt sitten vain odotellaan vielä 1,5 viikkoa testisoutua. Minä en ajatellut mennä paattiin mukaan, kun Lari testaa, että pysyykö venho pinnalla, mutta rannalta ajattelin kyllä operaatiota seurata ja pitää kameran visusti lähellä valmiina, mikäli homma menee Titanic-leikiksi ja Lari ui rantaan syksyisen viileässä järvivedessä vetäen uppoavan purkkinsa takaisin rantaan. Mutta toivotaan ja pidetään peukkuja, ettei niin käy vaan, että Lari olisi hienosti onnistunut saamaan vanhasta venhoystävästään vielä itselleen ja naapurillemme kalakaverin ja järvien kiiturin.

DSC_0230 DSC_0233

One Reply to “Veneremontti”

  1. Päivitysilmoitus: Testisoutu – Vesta box

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: