Isän vinkit vauva-arkeen

Äiti on monesti se, joka viettää vauvan kanssa lähes kaiken ajan vauvan ensimmäisinä elinkuukausina. Perinteisen jaon mukaan äiti on vauvan kanssa kotona, kun isä käy töissä. Siinä samassa äidille kuuluu myös yöherätysten hoitaminen, jotta isä saa levätä seuraavaa työpäivää varten. Äidillä siis monesti on se vankin kokemus oman vauvansa hoidosta, herkin tulkintakyky oman vauvan viesteille ja parhaat kikat hankalimpiinkin tilanteisiin. Silti isäkin on äärimmäisen tärkeä osa perhettä ja juurikin siksi, ettei isä vietä kaikkea aikaansa vauvan kanssa, ei kärsi ehkä niin suuresta ajoittaisesta väsymyksestä, eikä välttämättä tunne päivän rytmiä ja rutiineja niin läpikotaisin kuin äiti, isällä voi olla sellaisia vinkkejä ja näkemyksiä perhearjen pyöritykseen ja vauvanhoitoon, joita äidillä ei ole. Isä tuo hommaan siis tervetullutta uutta näkökulmaa ja niitäkin on syytä ottaa arjessa huomioon. Niinpä pistinkin Larin tenttipenkkiin ja kyselin, mitkä olisivat hänen vauvatipsit nyt viiden kuukauden kokemuksella ja tällainen lista siitä syntyi.

 

1. Nuku, kun vauva nukkuu

 

Väsymys talttuu parhaiten nukkumalla, joten niin yöllä kuin päivälläkin sekä isälle että äidille tekee hyvää nukkua silloin kuin vauvakin nukkuu. Tiskit ja pyykit eivät karkaa unien aikana mihinkään ja kotitöitä tärkeämpää on pitää huolta omasta jaksamisesta. Lepo kirkastaa ajatuksia ja auttaa jaksamaan vaikeissakin olosuhteissa ja tilanteissa.

DSC_0293_edited WP_20160604_09_36_35_Pro_edited

2. Ota aikaa omille harrastuksille

 

Lapsessa ei pitäisi olla liian kiinni, vaan vauva-arkea tasapainottamaan on otettava aikaa myös omille harrastuksille. Lari on käynyt muun muassa pelaamassa sählyä ja jalkapalloa ja istunut myös laiturin nokkaan kalastelemaan tai heitellyt virveliä rantakalliolta. Minun oma aikani harrastusten parissa sen sijaan koostuu blogin kirjoittelemisesta, johon käytän aikaa puolisen tuntia lähes päivittäin ja kerran viikossa käyn pari tuntia uimassa. Harrastukset antavat mahdollisuuden hetkeksi unohtaa vauva-arjen pyörityksen ja vastuut sekä velvollisuudet ja saa tilaa joko nollata omaa pääkoppaansa tai sitten ajatella ihan muita asioita. Harrastusten sisällyttäminen arkeen sopivassa suhteessa on lähes yhtä tärkeä osa jaksamista ja mielen virkeänä pysymistä kuin säännöllinen lepo.

dsc_0830 dsc_0835 dsc_0838 dsc_0847 dsc_0850 dsc_0855

3. Kuuntele lapsen äidin vinkit

 

Joka asiassa ei kannata itse hakata päätä seinään, vaan äidin tietotaito vauvanhoitoon liittyen kannattaa hyödyntää kaikin puolin. Joka asiaan ei tarvitse koittaa löytää sitä omaa tapaa ratkaista ongelma, jos äidillä on takuuvarmat niksit jo hallussa. Vauva-arki on myös helpompaa, kun kunnioittaa sitä rytmiä ja rutiineja, mitkä äidille ja vauvalle on kaksin kotona ollessa jo muodostunut. Silloin isän ja lapsenkin aika menee paljon mukavammin, kun noudattelee niiltä osin valmista kaavaa.

_20160817_214625

4. Pitää hyväksyä, että on äidin ja lapsen välisiä juttuja, joihin isä ei voi puuttua tai jotka eivät isältä yhtä hyvin onnistu

 

Isä voi tuntea joskus olonsa ulkopuoliseksi, koska äidillä ja lapsella on väkisinkin sellaisia juttuja, joihin isän on hyvin hankala osallistua. Ensimmäisenä tulee mieleen vaikkapa imetys, joka vie suuren osan vuorokaudesta ja se on vain äidin ja lapsen kahdenkeskeistä aikaa. Äidin ja lapsen välille voi myös kehittyä muitakin juttuja, joihin isä voisi osallistua, mutta vauva ei hyväksy isää mukaan. Meillä pitkään tällainen asia oli nukutus yöunille. Kun imetin, niin hoidin tietysti siinä samalla Alisan nukuttamisen yöunille ja imettämisen loputtua Alisa ei hyväksynytkään nukuttajakseen iltaisin ketään muuta kuin minut, joten Lari jäi tästä ulkopuolelle tahtomattaan. Tällainen tilanne on kuitenkin vain hyväksyttävä ja koitettava nähdä vauvan näkökulmasta se, mitä vauva kokee. Pikku hiljaa opetellaan yhdessä tuomaan isäkin mukaan iltarutiineihin, jotta isäkin kelpaa nukuttajaksi.

_20160818_090815_edited

5. Vastapainoksi kohdalle 4 pitää olla isän ja lapsen kahdenkeskisiä juttuja, joihin äiti ei puutu

 

Meillä tällaisia isän ja lapsen yhteisiä juttuja alusta saakka ovat olleet kylvyt. Minä olen kylvettänyt Alisan vain pari kertaa, mutta pääsääntöisesti kylvyt ja vesileikit pesuhuoneessa ovat isän ja tyttären yhteisiä hoivahetkiä ja toisaalta myös yhteistä hassuttelua. On myös tärkeää, että Lari saa kahdenkeskeistä aikaa Alisan kanssa niin, etten minä ole ympärillä häiritsemässä. Tällaisia hetkiä ovat jos minä uppoudun blogini pariin kirjoittamaan tai kun lähden uimaan, niin isällä on vauvanhoitovuoro, jolloin he saavat olla aivan kahdestaan ilman, että olen edes paikalla.

dsc_0539 dsc_0236

6. Kommunikointi

 

Yhteisen arjen sujuvuuden kannalta on äärimmäisen tärkeää, että perheessä keskustellaan asioista. Keskustellaan siitä miten päivä on kullakin mennyt, mitä fiiliksiä mielessä milloinkin pyörii, millä pelisäännöillä arkea pyöritetään, päivitetään Alisan kuulumisia toiselle jatkuvasti, jotta pysytään kärryillä rutiineista, kehitysvaiheista, uusista opituista taidoista ja siitä millä mielellä päivää on vietetty ja jotta muistamme kertoa jatkuvasti toisillemme, että toinen on tärkeä osa perhettä kuin myös rakas puoliso.

dsc_0460

7. Nauti yhteisestä perheajasta

 

Yhteisestä perheen ajasta ja yhdessäolosta kannattaa nauttia silloin, kun sitä aikaa sitten on. Vuorokaudesta iso siivu menee isän työpäivään ja toinen iso siivu hujahtaa yöuniin. Siihen lisäksi vielä kaupassa käynnit, ruuan laitot ja harrastukset, niin perheen yhteinen aika arkisin on välillä hyvinkin kortilla. Niinpä siitä yhteisestä ajasta kannattaa nauttia ja unohtaa silloin telkkariohjelmat ja älypuhelimet. Facebookin kerkeää päivittämään vaikka, kun vauva on mennyt nukkumaan ja samoin telkkariohjelmat voi katsoa myöhemmin nauhalta. Vauva on kuitenkin pieni vain hetken, joten sitä aikaa ei kannata hukata.

dsc_0722

DSC_0304

One Reply to “Isän vinkit vauva-arkeen”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: