Oman ajan tärkeys perhe-elämän keskellä

Aluksi tunsin jotenkin velvollisuudekseni olla hälytysvalmiudessa vauvaa varten jatkuvasti. Siis oikeasti ympäri vuorokauden seitsemänä päivänä viikossa. Kai se on kaikkiin äiteihin sisään rakennettu ominaisuus, koska vauva tarvitsee hoivaa tosiaan jatkuvasti, niin äiti on hälytysvalmiudessa luonnostaan. Omien harrastusten aloittaminen tuntui aluksi siispä jotenkin hankalalta. Tunsin jopa huonoa omaatuntoa siitä, jos keskityin johonkin muuhun kuin vauvaan. Toisaalta aivan aluksi arki tuntuikin siltä, että kaikki mitä siihen tarvitsen, on tuo pieni, maailman suloisin oma vauvani. En välttämättä osannut kaivata edes omaa aikaa. Enkä juurikaan kaipaa sitä vieläkään. Hyvin vähällä omalla ajalla pääsen jo pitkälle hyvinvointini ylläpitämisessä. Silti viime aikoina on vahvasti tullut tunne, että vauva-arjen keskellä välillä myös tämä mamma tarvitsee hiukan tuuletusta.

 

Pian vauvan syntymän jälkeen aloitin taas blogin kirjoittamisen eikä vauvan syntymä tehnyt juurikaan taukoa tähän harrastukseeni. Blogin kirjoittaminen on ollut hyvää vastapainoa vauva-arjelle ja se on ollut helppo ottaa osaksi tätä uuttakin elämää, koska sitä varten minun ei ole tarvinnut poistua kotoa. Niinpä siitä en tuntenut niin suurta omatunnon kolkutusta, koska Lari leikki Alisan kanssa vieressä tai sitten kirjoitin Alisan nukkuessa. Ilman blogia olisin varmasti höpsähtänyt ihan totaalisesti, koska vaikka kuinka rakastan äitiyttä, vauva-arkea ja kotona olemista, niin siihenkin kaipaa edes pienen hengähdystauon silloin tällöin.

WP_20160518_10_27_36_Pro_edited

Kuukausien edetessä ja Alisan kasvaessa olen alkanut myös pikku hiljaa kaipaamaan ihan totaalisen omaa aikaa. Siis sellaista, että en ole hetkeen tavoitettavissa lainkaan, jotta voin oikeasti keskittyä vain kuulostelemaan itseäni ja omia ajatuksiani ja unohtaa vaipanvaihdon ja maidon lämmityksen. Tässä kohtaa mukaan tuli uinti. Rakastamani harrastus, jonne en tosiaankaan voisi ottaa edes puhelinta mukaan, joten altaassa saan ihan oikeasti sitä kaipaamaani omaa aikaa. Hetkisen saan olla vastaamatta yhteenkään kysymykseen ja vain uida. Nyt kun sitä omaa aikaa on arkeen saanut sopivasti blogin kirjoittamisen muodossa kotosalla ja sitten uintiharrastuksen myötä niin, että pääsen neljän seinän sisältä hetkiseksi omien juttujeni pariin, niin sen oman ajan merkityksen huomaa. Nyt olen käynyt uimassa kolmena viikkona ja ai että olen nauttinut joka kerrasta, kun vain pulahdan altaaseen ja alan laskemaan altaan päätyjä. Parin tunnin ajan, minkä olen kotoa pois, pyrin ajattelemaan kaikkea muuta paitsi kotijuttuja ja sitten taas pyyhällän kiireen vilkkaan kotia jo hirmuinen ikävä rinnassa. Kotiin päästyäni kaappaan Alisan syliin ja pusutan posket märäksi tuntien itseni taas energisemmäksi ja tuulettuneeksi.

DSC_0711

Isät ovat tässä asiassa edelläkävijöitä meihin äiteihin verrattuna. Minulla on käsitys, että isät harvoin kokevat huonoa omatuntoa harrastuksistaan ja osaavat ottaa kaipaamansa oman ajan aikalailla alusta saakka. Toki isilläkin joustoa löytyy ja hankalimpina päivinä kyllä Larikin on voinut jättää sähly- tai jalkapallotreenit väliin, mutta pääsääntöisesti Larillakin harrastukset ovat pysyneet mukana lähes tulkoon vauvan syntymästä saakka. Se on todella hyvä asia, että isät huolehtivat omasta jaksamisestaan ja hyvinvoinnistaan tuntematta siitä syyllisyyttä, mutta miten tämä sama piirre saataisiin istutettua meihin äiteihin? Mielestäni jokaisen äidinkin pitäisi mahdollisuuksien mukaan ottaa itselle ajoittain pieni pala rauhaa eli sitä omaa aikaa, jolloin ei tarvitse olla äiti kenellekään, vaan saa vähän ravistella velvollisuuksia hartioilta parin tunnin ajaksi, koska se kummasti vain keventää oloa. Tämä jos mikä on siis asia, mikä meidän äitien on ehdottomasti otettava opiksemme isiltä. Hyvinvoivasta ja energisestä äidistä on vauvallekin enemmän iloa kuin neljän seinän sisään höperöityneestä mammasta.

3629129074_48f554ed7b_b1

Kuva: Photo credit: beexxohh via Foter.com / CC BY-NC-ND

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: