Kolmen ruokalajin illallinen kotikeittiössä

dsc_0969

Muistatte ehkä, kun reilu vuosi sitten kerroin paperihääpäivän lahjastani, jonka sain Larilta. Lahja oli omatekoinen lahjakortti, jossa yhtenä kohtana neljästä oli kolmen ruokalajin illallinen aviomieheni valmistamana. Lunastin lahjakortista jo heti lahjan saatuani muut kohdat, mutta illallinen on jostain syystä jäänyt lunastamatta. Nyt kuitenkin tuli ideat ruokalajeista, jotka halusin kolmen ruokalajin dinnerille ja Larihan otti sitten härkää sarvista ja valmisti tänään meille ihanan päivällisen, joka oli kyllä aivan ravintolatason ruokaa!

 

Menu

 

Alkuun

Appelsiininen porkkana-inkiväärikeitto

Pääruoaksi

Uunissa paistettua possun uunifileetä

Valkosipuli-kermaperunat

Kirsikkainen Cointreau-kastike

Jälkiruoaksi

Vadelmapannacotta

 

Koko idea ruualle lähti itseasiassa Lyhyenä hetkenä –blogista, jossa Pia oli postannut ohjeen appelsiinisestä porkkana-inkiväärikeitosta, jota oli tarjonnut alkuruokana kolmen ruokalajin dinnerillään, kun hän oli kokannut 12 hengen seurueelle. Keitto kuulosti niin hyvälle, että sitä oli pakko päästä testaamaan itsekin. Samasta postauksesta tuli idea myös jälkkäristä, koska Pia oli kokannut inkivääripannacottaa, joten minun alkoi tehdä valtavasti mieli pannacottaa pitkästä aikaa, mutta meillä se maustettiin inkiväärin sijaan vaniljasokerilla ja vadelmalla. Pääruokaidea taas tuli siitä, kun testiin piti saada joulupöytään kaavailemamme kirsikkakastike, joten lihaksi valikoitui kinkun sijaan possun uunifilee, jonka Lari marinoi sinapilla, hunajalla, chilillä, valkosipulilla, mustapippurilla ja suolalla ja paistoi foliossa uunissa hitaasti parin tunnin ajan, jotta sisälämpötila oli meidän makuun juuri sopiva eli 79 astetta. Kaiken uuden rinnalle lihalle lisäkkeeksi valikoitui tutut ja turvalliset valkosipuli-kermaperunat, jotka syntyivät perunasta, sipulista, valkosipulista, kahdesta purkista kermaa, joista toinen oli juustokerma ja mausteina toimivat ainoastaan suola ja mustapippuri ja tämäkin komeus sai muhia uunissa kolmisen tuntia. Kirsikkakastikkeen ohje taas löytyi netistä täältä, mutta portviinin sijaan meillä tosiaan oli Cointreau ja demi glacea meillä ei käytetty, vaan Larin omatekoista mausteista lihalientä ja pakkasesta hiukan pakastettua kinkun lientä. Alta löytyvät vielä keiton ja pannacottan ohjeet tarkemmin myös.

 

Ruoka oli aivan taivaallisen hyvää ja suussa sulavaa. Alusta loppuun annokset olivat kyllä sellaista makujen ilotulitusta suussa ja nautin jokaisesta suupalasta. Ei sitä näemmä aina tarvitse lähteä ravintolaan syömään saadakseen kuitenkin ravintolatason ruokaa. Ja mitäs näihin aineksiin menikään rahaa? Noin 20 euroa ja toki perustarvikkeet löytyivät jo kotikeittiöstämme valmiina. Pikkuisen edullisempaa kuin ravintolassa kolmen ruokalajin dinneri kahdelle. Voi kun näin ihanasti, herkullisesti ja kauniisti katetusti saisi syödä joka päivä, mutta ehkä juuri siksi tällaiset spesiaalihetket tuntuvat niin superihanilta, kun arkena syö sitä makaronilaatikkoa ja jauhelihakeittoa, vaikka hyvää ruokaahan ja ravitsevaa se perusruokakin on.

dsc_0973 dsc_0972 dsc_0976 dsc_0977 dsc_0980 dsc_0981

 

Appelsiininen porkkana-inkiväärikeitto 4:lle

 

 • 500g porkkanaa
 • ½ sipuli
 • 2 valkosipulinkynttä
 • 1rkl voita
 • 1rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
 • 1,5 dl appelsiinin mehua
 • 4dl vettä
 • 1 kanaliemikuutio
 • 1tl curryjauhetta
 • 1 prk ranskankermaa
 • mustapippuria
 • suolaa
 • koristeluun basilikan lehtiä

 

Kuori ja pilko porkkanat, sipuli ja valkosipuli. Kuumenna kattilassa voi ja kuullota sipulia, valkosipulia ja inkivääriä siinä hetki. Lisää porkkanat ja kuullota vielä pari minuuttia. Lisää kattilaan vesi ja appelsiinin mehu. Lisää vielä kanaliemikuutio ja curryjauhe. Kiehauta ja anna porista hiljalleen noin 45 minuuttia tai kunnes kaikki kattilassa on kypsää. Soseuta keitto sauvasekottimella. Sekoita joukkoon 1/3 purkillista ranskankermaa ja mausta suolalla ja pippurilla. Annostele keitto lautasille ja koristele vielä annos nokareella ranskankermaa ja basilikan lehdellä.

 

Vadelmapannacotta 2:lle

 

 • 2dl kuohukermaa
 • 1/3 dl sokeria
 • 1tl vaniljasokeria
 • 3 rkl siivilöityä vadelmamehua
 • 1 ja 1/3 liivatelehteä
 • Pinnalle vadelmia

 

Laita liivatteet likomaan kylmään veteen. Kiehauta kerma ja sokerit kattilassa ja nosta liedeltä. Sekoita sekaan vadelmamehu ja puristetut liivatelehdet. Kaada seos tarjoilulaseihin tai –kulhoihin. Anna jähmettyä rauhassa jääkaapissa seuraavaan päivään. Koristele annos vadelmilla ennen tarjoilua.

 

Ja mikäs se olisikaan parempi kiitos kokille, kuin tyhjäksi syödyt lautaset alusta loppuun saakka vuolaiden kehujen lisäksi tietysti. Omiin pöytätapoihin ei kuulu lautasten nuoleminen, mutta melkeinpä olisin voinut nuolla jokaisen viimeisenkin kastiketipan lautaselta ruokailun päätteeksi ja jos ihan tarkkoja ollaan niin itse kokki näin tekikin, koska ruoka todella vei kielen mennessään! 😀 Kiitos Lari! ❤

dsc_0975 dsc_0979 dsc_0983

2 Replies to “Kolmen ruokalajin illallinen kotikeittiössä”

 1. Päivitysilmoitus: Vadelmapannacotta | Vesta box

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: