Syksy

dsc_0962

Kesä on taittunut jo syksyn puolelle hyvän matkaa, mutta se ei ole minua haitannut. Yksi täällä pohjolassa asumisen parhaista puolista ovat mielestäni vuodenajat. Vaikka kesä on ehdoton suosikkini, niin jokaisella vuodenajalla on paljon annettavaa ja joka vuosi on aivan yhtä ihanaa nauttia eri vuodenaikoihin liittyvistä ominaispiirteistä ja aktiviteeteista. Nyt on siis vuorossa syksy, joka huikaisee ruskan upealla väriloistollaan ja syksyllä ulkoillessa ilman raikkauden voi tuntea joka solullaan. Tänä syksynä säät ovat olleet uskomattoman ihanat ja meillä näistä säistä on kyllä nautittu päivittäin. Syksyisten sumuaamujen hälvettyä ja päivän päästessä aluilleen lähes tulkoon päivittäin aurinko on hemmotellut miljoonilla kirkkailla säteillään ja lämmittänyt, vaikka syksyisen raikas ja viileä ilma levittäytyykin jo joka paikkaan ja kietoutuu ympärille. Päivät ovat toinen toistaan kauniimpia ja oikein tuntuvat kilpailevan upeudessaan.

dsc_1004 dsc_1016 dsc_1018

Syksy on myös mitä parhain tekosyy kaivaa esille kaikki ihanat villasukat, jotka kesän ajan ovat olleet piilotettuina kaappien ja laatikoiden perimmäiseen nurkkaan. Tai ainakin suurimmalla osalla ne ovat piilotettuina, mutta minulla villasukkia ainakin yksi pari kulkee mukana kesäisinkin. Juhannusmökille ei ole mitään asiaa ilman villasukkia ja Meksikoon häämatkallekin pakkasin villasukat mukaan. Koskaan kun ei voi tietää, milloin lattiat tuntuvat kylmältä varpaiden alla ja jalkoja paleltaa, joten villasukilla on hyvä varautua tilanteeseen kuin tilanteeseen. Minulle esimerkiksi on aivan mahdotonta saada unen päästä kiinni iltaisin jos varpaat ovat kylmät. Lari tosin pitää minua pikkuisen vinksahtaneena tämän villasukkapakkomielteeni kanssa, mutta minkäs teet jos on vilukissaksi syntynyt niin ei se muu auta, kuin pukeutua sitten sen mukaisesti. Jos keskikesällä joku ihmetteleekin villasukilla verhottuja jalkojani niin syksyllä sitä ei kukaan ihmettele, joten jo pelkästään siitä syystä syksy rokkaa!

dsc_0760 dsc_1000 dsc_0997 dsc_1023

Syksyllä saa myös kaivaa varastosta esille ulkolyhdyt. Samalla, kun kesäkukat kuihtuvat ruukkuihinsa ja illat alkavat hämärtyä yhä aikaisemmin, niin tilalle saa valoa ja tunnelmaa monista erilaisista lyhdyistä ja isoista näyttävistä kynttilöistä. Myös sisälle on ihana sytytellä kynttilöitä tuomaan tunnelmaa pimeneviin iltoihin. Kaikista ihanintahan olisi, jos kotona olisi takka, johon voisi viileänä iltana sytyttää tulet ja heittäytyä vain loikoilemaan pehmoisen peiton päälle takan eteen lukemaan jotain hyvää lehteä. Meillä tosin ei takkaa ole, joten saan tyytyä kääriytymään paksuun vilttiin sohvan nurkkaan, mutta ei sekään lainkaan huono vaihtoehto ole.

dsc_0999

Syksyssä ihanaa on myös ruoka, joka saa aivan uudenlaisen ilmeen kesän ruokiin verrattuna, kun satokauden kasvikset värittävät lautasta ja kuumina höyryävät ihanat mausteiset keitot alkavat maistumaan lämpimän kesän jälkeen syksyn vihmoessa sateitaan ulkona. Tänään ensimmäinen syksyiseen vuodenaikaan oikein kunnolla istuva ruoka oli mausteinen linssikeitto, jonka ohjeen olen julkaissut blogissa jo aiemmin ja voit käydä katsomassa sen täältä. Maistuu muuten tämä kasvisherkku sitten niin taivaallisen hyvälle jo nyt syksyllä ja talvella se oikein tunkeutuu luihin ja ytimiin lämmittämään pakkasten paukkuessa. Meidän perheessä tämä keitto on sellainen superherkku, että se pyyhitään leivän syrjällä lautaselta viimeistä pisaraa myöten suuhun.

dsc_1020

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: