Puhetta ruuan ekologisuudesta ja eettisyydestä

DSC_0378_edited DSC_0339_edited

Ruoka ja siihen liittyvä eettisyys ja ekologisuus ovat olleet eri medioissa viime aikoina todella paljon esillä ja nyt minäkin ajattelin sohaista hieman muurahaispesää omilla ajatuksillani tästä aiheesta. Tuntuu siltä, että erinäisistä kasvisruokailuun liittyvistä ”titteleistä”, kuten vaikkapa vegaaniudesta, on tullut tavoiteltu muoti-ilmiö. Monesti tuntuu myös siltä, että joillekin ihmisille nämä nimitykset ovat jopa tärkeämpiä kuin itse se asia, miksi vaikkapa jotain tietynlaista ruokavaliota noudatetaan. On totta, että tehotuotetussa karjataloudessa on monia ongelmakohtia, jotka kuormittavat sekä maapalloamme ja ilmastoamme että ovat eettisesti kyseenalaisia. On kuitenkin myös paljon lihantuottajia, jotka tekevät työtään eläimiä arvostaen pyrkien siihen, että karjaeläimet eläessään saisivat elää mahdollisimman hyvää elämää. Minusta on vähän outo ajatus se, ettei sekasyöjäksi evoluution myötä kehittynyt ihminen enää yhtäkkiä saisi syödä lihaa lainkaan. Jotenkin kun pistää asioita vähän uudenlaiseen perspektiiviin mielessään, niin eivät ne leijonatkaan savanneilla istu kiven nokassa pohtimassa, että olisikohan sittenkään pitänyt popsia sitä antilooppia napaansa vai mitähän tälle meidän maapallollemme nyt tapahtuu, kun pistelemme kitusiimme vain seeproja ja muita heikompiamme. Karusti sanottuna se nyt vain kuuluu elämän kiertokulkuun, että eläimet syövät toisiaan ja niin tämä ekosysteemi on suunniteltu toimimaan. Lihansyönnistä ei siis mielestäni kenenkään pitäisi kantaa huonoa omatuntoa ja siitä saarnaaminen ja syyllistäminen on ääriajattelijoiden aivan turhaa kukkahattuilua.

DSC_0423_edited DSC_0018 1 DSC_0326

Se mikä kaikkien sen sijaan pitäisi ottaa huomioon kulutustottumuksissaan on, että karjatalous ja lihansyönti ei saisi olla vaaraksi ja haitallista yhteiskunnallemme tai eläimille. Pitäisi pitää tässäkin asiassa järki ja kohtuus mukana. Lihaa ei tarvitse syödä järjettömiä määriä vaan sen kuuluisi olla kohtuullinen osa muuta ruokavaliota, jonka pääpaino kuitenkin olisi esimerkiksi kasviksissa ja viljoissa. Joka ruualle ei tarvitse lihaa ja karjatalouden monet ongelmat tasoittuisivat varmastikin jo sillä, että lihansyöntiä vähennettäisiin sellaiselle tasolle, että maapallomme sen kestää. Lihaa ostettaessa kaikki eettiset ja ekologiset valinnat ovat plussaa ja esimerkiksi lihan alkuperän selvittäminen ja hyvien lihatilojen, luomun ja lähituotannon suosiminen vie eteenpäin sitä, että tuotantoeläimilläkin olisi hyvät elinolosuhteet eikä eläimet joutuisi elämänsä aikana kärsimään. Pientilallisten suosiminen on myös hyvä tapa kannattaa eläinten hyviä elinolosuhteita ja lihatuotannon ekologisuutta. Kaikessa ruuan kulutuksessa olisi myös otettava huomioon se, ettei hävikkiä pääsisi syntymään. Se mikä määrä lihaa tuotetaan, pitäisi päätyä myyntiin ja se mikä päätyy myyntiin, pitäisi päätyä ostajien ostoskoriin, jonka jälkeen se pitäisi päätyä syötäväksi. Missään välissä lihan ei siis missään tapauksessa pitäisi päätyä pilaantuneena ja käyttämättömänä roska-astioihin. Paljon vähempi lihantuotanto riittäisi siis varmastikin tyydyttämään meidän kaikkien lihantarpeen ja jos lihaa kulutettaisiin vähemmän, niin ekologisesti ja eettisesti tuotetusta lihasta olisi varaa maksaakin hieman enemmän. Tällaisia kulutustottumuksia mielestäni jokaisen olisi hyvä pohtia arjessaan. Miettiä, että miten itse voisi edes hiukan auttaa yhteisen hyvän eteen ja kantaa oma kortensa kekoon.

DSC_0455 DSC_0473_edited DSC_0476_edited

Myös kasvissyöntiin liittyy ekologisia ja eettisiä ongelmakohtia, kuten se, ettei ananakset ja muut trooppiset ja eksoottiset hedelmät ja vihannekset kasva Suomessa ja kasvisruokailijoiden soijarouheita kuljetetaan maailman perimmäisestä kolkasta toiseen. Moni kasvisruokailija sisällyttää ruokavalioonsa myös riisiä, jonka viljeleminen vaatii tuhottomasti vettä ja juomavedestähän jo muutenkin on maailmassa monessa paikassa huutava pula. Riisille ekologisempi vaihtoehto olisi vaikkapa ohrasuurimot, koska muiden viljojen viljely kuormittaa maapalloamme huomattavasti vähemmän. Jotta kasvisruokailustakin saataisiin täysin ekologista, niin melkeinpä jokaisen pitäisi alkaa elämään omavaraistaloudessa enkä tiedä palvelisiko tällainen elämäntapa loppujen lopuksi ketään kauhean hyvin. Lisäksi harva kasvisruokailija ottaa selvää, että onko niitä hänen syömiään etelän kasviksia ja hedelmiä viljellyt mahdollisesti laittomat siirtolaiset, orjat tai lapset. Eli samalla kun kasvisruokailun puolestapuhujat paasaavat lihansyönnin eettisyyteen ja ekologisuuteen liittyvistä ongelmista, niin pitäisi muistaa, ettei ne omat valinnatkaan täysin puhtoisia välttämättä ole, vaikka tällä hetkellä kasvissyönnin tuomat ympäristöhaitat sekä eettiset ongelmat ovat suhteessa huomattavasti pienemmät kuin lihatalouden. Harva myöskään tulee ajatelleeksi, että esimerkiksi ravitsemuksellisesti täysin turhien karkkien, sipsien, limsojen ja alkoholijuomien ostaminen ja kuluttaminen kuormittavat valmistusprosessillaan sekä kuljettamisen muodossa ympäristöä. Kultainen keskitie olisi siis näissä ruokailuunkin liittyvissä asioissa varmastikin se kaikista parhain, koska kaikenlainen ääriajattelu asiassa kuin asiassa aiheuttaa vain kiistoja ja konflikteja eikä niistä juuri koskaan seuraa mitään hyvää. Kestävä kokonaisuus syntyy yksittäisistä valinnoista, joten jokaisella valinnalla on merkitystä. Siksipä tässäkin asiassa jokaisen meidän jokainen hyvin tehty valinta on aina askel kohti kestävämpää, ekologisempaa ja eettisempää kokonaisuutta. Niitä hyviä ja vastuullisia päätöksiä ja valintoja pitäisi tehdä siis niin lihatiskillä, kasvisosastolla kuin säilykkeitäkin valikoidessa.

DSC_0554_edited DSC_0555_edited DSC_0557_edited DSC_0179[1] DSC_0660_edited

Me myös ruokatarvikkeita ostaessamme olemme paljon miettineet ostopäätöstemme vaikutuksia jo pidemmän aikaa, vaikka kaikki ostoksemme eivät todellakaan niin sanotusti kestäkään päivänvaloa sillä kyllä meilläkin syödään edullista broileria ja tarjousjauhelihaa. Silti on myös monia ostovalintoja, joista voin olla ylpeä. Kananmunissa pitkään olemme kiertäneet kaukaa häkkikanaloiden munat ja maksamme eettisemmistä kananmunista mielellämme hieman kalliimpaa hintaa. Joulukinkku meille tilataan täältä Jyvässeudulta lähituottajalta, jossa possuista pidetään hyvää huolta. Lammasta ostamme myös parin viikon päästä lähituottajalta, missä lampaat elävät paremman elämän kuin monessa kotitaloudessa lemmikkikoirat ja –kissat. Tällä hetkellä hakusessa olisi myös paikallinen metsästäjä, jolta voisimme syksyllä ostaa pakkaseen hirven lihaa, mikä villinä ja vapaana eläneenä ei takuuvarmasti ole tehotuotettua. Naudan lihaa emme ole vielä keneltäkään lähituottajalta ostaneet, mutta tiedossa olisi parikin mielenkiintoista tuottajaa Keski-Suomen lähialueilta, joilta voisin tilata sellaista naudan lihaa, joka on myös vastuullisesti tuotettua. Lihatuotteissa meillä syödään 100 prosenttisesti vain kotimaista lihaa silloin kun olemme kotosalla. Eri asia on tietysti, jos olemme reissun päällä ulkomailla, jolloin tietysti syömme ulkomaista lihaa. Kasvispuolella meillä sen sijaan on pyritty suosimaan satokauden vihanneksia ja kotimaista. Myös jonkin verran luomua ja reilun kaupan tuotteita tulee ostettua.

DSC_0646_edited DSC_0677

Pari kuukautta sitten kirjoittelin ajatuksia ruokavaliostamme tänne blogiin. Tuolloin ajatuksena oli lisätä kasvisruoan määrää ruokavaliossamme ja vähentää lihan kulutusta. Syyt näihin muutoksiin olivat puhtaasti terveyslähtöisiä. Nyt parin kuukauden ajan siis on menty aikalailla sillä tahdilla, että kerran viikossa teemme kasvisruokaa. Meillä ei osata tehdä pieniä annoksia, joten kasvisruuastakin tulee yleensä parin päivän satsi ruokaa. Kasvisruokailuun tutustuminen on ollut mukavaa ja herkullista ennen kaikkea. Keittiössämme on testailtu muun muassa pavuilla täytettyjä paprikoita, kasvispihvejä sinihomejuustokastikkeella, grillattuja valkosipuli-parmesansieniä ja kasviksia, juustoista tomaattipastaa, Chili con mifua ja nyt viimeisimpänä lautaselle pääsi jo entuudestaan tutuksi tullut herkkukeitto punaisista linsseistä. Kasvisruokaa valmistaessa ja ruokia suunnitellessa olemme joutuneet perehtymään myös hieman tarkemmin siihen, että ruoka sisältäisi kaikkea tarvittavaa, jotta siitä tulee kylläiseksi ja se pitää nälkää pitkään. Esimerkiksi eri proteiinivaihtoehdoista on tullut etsittyä tietoa netin syövereistä yllin kyllin ja kasvisruokailun myötä myös esimerkiksi sienten ravintosisältö alkoi yllättäen kiinnostamaan aiempaa enemmän. Kasvisruuasta on mielenkiintoista oppia jatkuvasti lisää ja laajentaa myös reseptirepertuaaria, jolloin lautaselle päätyy monipuolisemmin kaikkea muutakin kuin raastettua porkkanaa ja salaatinlehtiä. Kasvisruokapäivä vähintään kerran viikossa jatkuu siis ehdottomasti meidän perheessämme ja on tullut osaksi kulutustottumuksiamme ja arkiruokailuamme. Siitäkin olen ylpeä näiden terveyslähtöisten syiden ohessa, että tämäkin päätöksemme nytkäyttää taas hivenen ruokataloutta eettisempään sekä ekologisempaan suuntaan. Kokonaisuus tosiaan kun koostuu yksittäisistä oikein tehdyistä valinnoista.

dsc_0507 dsc_0718 dsc_0719 dsc_0763

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: