Onnea puolivuotiaalle!

Tänään meillä on juhlittu tyttäremme tärkeää merkkipaalua nimittäin sitä, että ikää Alisalle on kertynyt jo kuusi kuukautta. Aika hurjaa, miten aika onkin mennyt niin nopeasti. Tuntuu, että vasta eilenhän jäin äitiyslomalle ja vasta tänä aamunahan tuo pienen pieni lapsonen syntyi tähän maailmaan. Nyt pieni vauvani on jo puolivuotias eikä enää lainkaan niin pieni kuin vastasyntyneenä. Syntymäpaino on jo tuplattu ja pituuttakin tullut jo kohta parikymmentä senttiä lisää. Pieni, avuton vauvani on toki sitä vieläkin, mutta kuitenkin jo aivan erilainen tapaus kuin syntyessään. Puoleen vuoteen on mahtunut hurjasti tapahtumia. Melkoinen imetystaistelu käytiin Alisan kanssa yhdessä läpi neljän ja puolen kuukauden aikana. Ensimmäiset reissut Suomessa on tehty ja matkusteltu niin Porissa, Helsingissä kuin vähän lähempänäkin mökkimaisemissa. Olemme nähneet puolen vuoden aikana ensin yhden ja sitten ainakin tsiljoona maailman valloittavinta hymyä. Hiljalleen tuohon hymyyn liittyi mukaan myös maailman suloisin nauru, joka oli ensin pienen pieni hento kikatus. Tuo ensimmäinen nauru oli kokeileva ja hapuileva, vähän semmoinen, että mites sitä iloa oikein näytetäänkään. Arkailevasta naurusta kehittyi mitä hurmaavin kikatus, jonka kuulemme tänä päivänä aamusta iltaan kymmeniä kertoja päivittäin. Kädet, jotka osasivat alkuun vain silitellä vauvan omia pehmoisia poskia ja heilua vallattomana kaukana kehosta, osaavat nykyisin tarttua ja leikkiä, vaihdella lelua kädestä toiseen ja ne jopa osaavat tehdä eri asioita samaan aikaan. Toisella kädellä voi laittaa helistimen suuhun samalla kun toinen käsi hurjasti heiluttaa pehmolelua. Puolessa vuodessa tuo paikallaan kiemurteleva käärö on oppinut kierähtämään vatsalleen ja selälleen. Hän kääntyy kyljeltä toiselle näppärästi ja kovasti harjoittelee liikkumaan lähtemistä ja istumaan nousemista. Alkuun lähinnä vain itkemällä itseään ilmaiseva vauva on oppinut kommunikoimaan hymyin, nauruin ja vuorovaikutuksellisin jokelluksin. Alisa on myös puolen vuoden aikana opettanut, mitä on maailman suurin rakkaus, äidin rakkaus, isän rakkaus, vanhemman rakkaus. Olemme oppineet kuinka ehdotonta se rakkaus voikaan olla ja myös kuinka syvää ja horjumatonta. Olen myös oppinut, miten voi olla ikävä jotain minkä näkee kuitenkin silmiensä alla koko ajan. On siis sanomattakin selvää, että tätä uskomattoman hienoa puolen vuoden matkaa oli siis syytä juhlistaa ja tänään meillä onkin ollut puolivuotissynttärit ihan vain meidän pienen perheen kesken.

dsc_1186
Puolivuotias päivänsankarimme sekä Nala olivat niin touhukkaalla tuulella, ettei tarkkaa kuvaa tästä kaksikosta saanut millään, mutta välittyy se siskosten hali vähän sumeastakin kuvasta ❤ Mamin rakkaat tyttäret!!

 

Meillähän juhlitaan tietysti ruuan parissa, joten ruokapöytään katettiin häälahja-astiasto ja menu valmistettiin taas harkiten ja sydämellä. Pääruuaksi Lari valmisti meidän kielellä snitseleitä eli Wieninleikkeitä. Tämä ruoka on meidän molempien suurta herkkua ja rantautunut meidän keittiöön itse asiassa minun yli kymmenen vuoden takaiselta Saksan reissulta. Vuonna 2006 vietin kesälomaa useamman viikon ajan Saksassa Frankfurtissa ja Freiburgissa jalkapallon MM-kilpailujen aikaan. Matkasta jäi suunnattomasti ihania muistoja, valtaisa rakkaus Saksan maata sekä saksalaisia ihmisiä kohtaan sekä monta herkkuruokaa tuli tutuksi saksalaisesta keittiöstä ja muun muassa juurikin snitselit (jotka eivät siis alun perin ole Saksasta, mutta saksalaiset ovat ottaneet ruuan tätä nykyä hyvin pysyvästi osaksi keittiökulttuuriaan) veivät sydämen tuolloin täysin. Snitseleiden kaveriksi valmistettiin peruna-bataattimuusia, omatekoista hollandaise-kastiketta sekä höyrytettyjä porkkanoita ja herneenpalkoja. Ruoka onnistui niin hyvin, että mieliteko lautasen nuolemisesta ruokailun päätteeksi ei jäänyt vain mieliteoksi. Jälkkäriksi minä valmistin kääretortun, joka oli pääruuan ohella myös täysi napakymppi. Alta löytyy reseptit, joilla snitselit eli leivitetyt possuleikkeet ja kääretorttu syntyivät. Hollandaisekastikkeesta meillä ei ole mitään omaksi muovautunutta reseptiä vaan takuuvarma herkkukastike syntyy suoraan Valion ohjeen pohjalta, jonka näet täältä.

dsc_1173

Snitselit eli Wieninleike

 dsc_1169

 • 100g possun ulkofileetä per pihvi
 • kananmunaa
 • vehnäjauhoja
 • korppujauhoja
 • suolaa
 • mustapippuria
 • valkopippuria
 • voita ja ruokaöljyä paistamiseen

 

Siivoa possun ulkofilee ja leikkaa noin sadan gramman kokoisiksi pihveiksi poikkisyin. Nuiji pihvit lihanuijalla ohueksi. Tee nuijituille pihveille tuplaleivitys eli pyöritä pihvit ensin vehnäjauhossa, joka on maustettu suolalla ja valkopippurilla. Sen jälkeen pyöritä pihvit kananmunassa, joiden rakenne on vatkattu rikki haarukalla. Tämän jälkeen pihvit pyöritetään vielä korppujauhoissa, jotka on maustettu suolalla ja mustapippurilla. Paista pihvit runsaassa voi-öljyseoksessa keskilämmöllä paistinpannussa. Tarjoa pihvit sitruunaviipaleen kera.

 

Kääretorttu

(annos on leveälle uunipellille, tavallisen kokoiselle pellille pienennä ohjetta yhden kananmunan verran ja vastaavasti vähennä myös muita aineksia)

 dsc_1162

 • 5 kananmunaa
 • 2dl sokeria
 • 1 1/3 dl vehnäjauhoja
 • 1dl perunajauhoja
 • 1 1/3tl leivinjauhetta
 • 250g vadelmahilloa
 • 1 tlk persikan puolikkaita
 • 2dl kuohukermaa

 

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot, perunajauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää jauhoseos siivilän läpi muna-sokerivaahtoon varovasti kaapimella nostellen. Kumoa taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja levitä tasaisesti. Paista uunin keskitasossa 225 asteessa 6-8 minuuttia. Anna jäähtyä pieni hetki (kymmenisen minuuttia) ja kumoa torttupohja leivinpaperille, johon on ripoteltu sokeria. Irrota torttupohjan pohjasta leivinpaperi ja anna torttupohjan jäähtyä kunnolla. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi ja mausta mielesi mukaan esimerkiksi sokerilla ja vaniljasokerilla sopivan makeaksi. Siivuta persikan puolikkaat mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Levitä torttupohjalle vadelmahilloa, kermavaahtoa ja persikanpuolikkaat. Jätä hieman tyhjää siihen päähän mihin päin aiot rullata kääretortun, koska täyte työntyy eteenpäin rullauksen aikana, joten tällä vältät sen ettei täytteestä puolet ole pöydällä rullauksen jälkeen. Rullaa torttu kääretortuksi leivinpaperin avulla. Rullan tulee olla tiukka paketti. Rullaa siten, että saumakohta jää tortun alle pöytää vasten. Kääri torttu leivinpaperiin ja laita jääkaappiin vetäytymään ja viilenemään ennen tarjoilua. Kääretortun voi hyvin tehdä jääkaappiin tekeytymään päivää tai paria ennen tarjoilua.

dsc_1158 dsc_1175

Ruokailun lisäksi päivään kuului ulkoilua ja Alisa nukkui päiväunet kantorepussa isin sykyssä samalla kun minä kuvailin ihania ruskan sävyjä. Alisa sai puolivuotislahjaksi myös ensimmäisen hiustenleikkuunsa, jonka minä suoritin vapisevin varmoin ottein. Meillä oli siis mitä mukavin puolivuotissynttäripäivä! Onnea Alisa puolivuotispäivän johdosta!

dsc_0362 dsc_0365 dsc_0366 dsc_0368 dsc_0386 dsc_0398 dsc_0419

2 Replies to “Onnea puolivuotiaalle!”

 1. Päivitysilmoitus: Kääretorttu | Vesta box

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: