Seuraava syksyinen kaaliruoka hauduteltu!

Olen jo tainnut moneenkin kertaan hehkuttaa syksyn ihania ruokia ja syksyn vihanneksia, joista saa loihdittua vaikka mitä perinneherkkuja. Tänään Chef’s kitchenissä porisi ja hautui perinteinen kaalikeitto, jota ei sen enempää päivitelty tähän päivään vaan vanhaa perinneherkkua arvostaen tehtiin keitosta mahdollisimman perinteisen makuinen; sellainen jollaisena sen on tottunut nenän eteen saamaan ihan lapsuudesta alkaen. Tuore kaali on minulle niin suurta herkkua, että kun Lari pilkkoi kaalia kattilaan, niin en voinut pysyä poissa keittiöstä, vaan kävin napsimassa kaalin paloja parempiin suihin jo ennen kuin kaalit pääsivät edes liedelle porisemaan. Pakko sanoa, että en turhaan Laria yllättänyt viikonloppuna Chef’s kitchen –tekstikyltillä, koska keitosta tuli älyttömän herkullista. Päivälliseksi syötiin isot lautaselliset soppaa ja jo alle parin tunnin päästä oli pakko hipsiä täyttämään keittolautanen uudelleen, koska viime kerrasta kun olen kaalikeittoa saanut, on jo aika pitkä tovi aikaa, ehkä jopa useampi vuosi.

 dsc_1428

Nyt siis himoitsemistani syksyn kaaliruuista kaksi kolmesta on tehty. Kaalikeittoa tuhoamme seuraavat pari päivää onnellisena nassuihimme ja kaalilaatikkoahan meillä oli jo pari viikkoa sitten. Kaalikääryleet odottelevat vielä vuoroaan, mutta eivät varmastikaan kauaa joudu odottelemaan. Lari oli sitä mieltä, että kaalikeittoa tehdään niin iso määrä, että sitä riittäisi pakkaseenkin. Suhtauduin hieman skeptisesti tuohon ajatukseen, koska nyt teimme viiden litran kattilallisen kaalikeittoa ja siitä määrästä ei todellakaan jää mitään pakastettavaksi, kun meistä kaalihulluista on kyse. Keittoa olisi pitänyt tehdä kaksi kattilallista, jotta siitä jotakin voisi pakastaakin. Sama homma varmasti kaalikääryleiden kanssa, että eipä niistäkään mitään pakkaseen jää, vaikka niitäkin varmasti tullaan tekemään iso satsi.

 dsc_1434

Kaalikeitto

 

  • 700g naudan jauhelihaa
  • 2 kiloa keräkaalia
  • 4 porkkanaa
  • 2 sipulia
  • 2 litraa vahvaa lihalientä
  • 2tl mustapippuria rouheena
  • 3 rkl soijaa
  • 3 tl meiramia
  • 3 rkl siirappia

 dsc_1435

Pilko kaali ja porkkana sopivan kokoisiksi paloiksi ja laita kattilaan. Lisää lihaliemi, soija, meirami, pippurit sekä siirappi ja kuumenna kiehuvaksi. Jätä kannen alle hautumaan. Sillä välin kuori ja pilko perunat ja sipulit. Kuullota sipulit ja ruskista jauheliha paistinpannulla. Mausta jauheliha-sipuliseos makusi mukaan. Meillä mausteeksi tuli suolaa, mustapippurirouhetta, paprikajauhetta ja soijaa. Anna keiton kypsyä liedellä hiljalleen vähintään 1,5 tuntia. Lisää perunat puoli tuntia ennen kuin keitto on valmista. Mitä pidempään keiton jaksaa antaa muhia liedellä, sitä täydellisempi lopputulos on. Ja ei muuta kuin perinneherkku kohti naamaria vaikkapa ruisleivän kera!

dsc_1437

One Reply to “Seuraava syksyinen kaaliruoka hauduteltu!”

  1. Päivitysilmoitus: Kaalikeitto – Vesta box

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: