Meidän Nala

dsc_1206
Ensimmäisellä lääkärikäynnillä käytiin moikkaamassa myös Nukku-Mattia

Tämän postauksen nimen piti olla ”Sairasloma lusittu!” Kirjoitin postauksen tekstin ja valikoin kuvat puhelimestani valmiiksi jo viime perjantaina, kun ajelimme illan suussa kohti Poria. Ajatus oli, että kun Poriin päästään niin Nalan kahden viikon sairasloma pääsee päätökseensä ja Nala pääsee vihdoin taas juoksemaan vapaana ja leikkimään kaverikoiran kanssa. Ajattelin, että nappaisin Nalasta pari juoksukuvaa, kun koiruutemme saisi taas nauttia vapaudestaan ja sitten laittaisin postauksen jakoon kuvien kera. Toisin kuitenkin kävi. Ontuminen alkoi heti lauantaina rasituksen jälkeen, vaikka Nalan kanssa ei missään kilometrien metsälenkillä käytykään, vaan Nala sai vain touhuta omiaan ravitilan tiluksilla. Postaus jäi julkaisematta ja puhelimeen valikoitui jälleen tutun eläinlääkäriaseman numero ja aika varattiin taas tutulle lääkärille.

 

Vajaa pari viikkoa sitten kerroin Nalan jalkavaivasta ja siitä seuranneesta pakkolevosta ja sairaslomailusta. Nala osaa kyllä sairaslomailun jalon taidon ja kun oikein luvan kanssa saa, niin Nalahan heittää selälleen pehmoiseen sänkyyn tai sohvalle ja ojentaa jalat kohti kattoa. Laiskottelu on Nalan erikoisalaa ihan siinä missä mielipuolinen hepulointikin. Nalalle ei siis sinällään ole lainkaan vaikeaa ottaa vain rennosti, mutta vilkkaalle koiralle kahden viikon rentoilu alkoi silti olla jo hieman liikaa. Rentoilun ohessa Nalan sisällä elää toinenkin puoli; loputonta energiaa uhkuva villivarsa, joka rakastaa juosta pitkin metsän kankaita pitkiä kaurismaisia loikkia hypellen. Siksi olimmekin jo niin täpinöissämme, että sairasloma vihdoin loppuisi ja kuten jo aiemmin sanoin, tällä kertaa olisi selvitty vain säikähdyksellä ja pienin vaivoin.

 dsc_1258 dsc_1271 dsc_1345 dsc_1353 dsc_1347

Sairasloman aikana neljän päivän totaalilevon jälkeen oli sallittua kevyt liikunta hihnassa, mutta ei missään tapauksessa hyppely tai juoksentelu, kuten Nala olisi toivonut. Hihnassa asfalttiteitä tarpoessa ei kyllä Nalan energiavarastot purkaudu mihinkään ja viimeiset lenkit ennen sairasloman päättymistä alkoikin olla jo melkoista showta, kun Nala vaikutti hihnan päässä enemmänkin kesyttämättömältä villivarsalta. Kaiken lisäksi jos suoraan sanotaan, niin Nala vihaa hihnassa kävelyä. En tiedä kumpi Nalalle on kauheampaa, hihnassa kävely vai shampoopesu. Oli kumpi vain niin molemmat saavat Nalan naaman vääntymään irvistykseen. Liikenteen seassa hihnassa teljettynä lenkkeily on vain Nalan korvien välille liikaa, kun Nala pelkää enemmän ja vähemmän vähän kaikkea, kuten kovaäänisiä lapsia, pyöräileviä lapsia, äänekkäitä mopoja, kovaa kulkevia pyöriä, skeittilautoja, rullaluistimia, kävelysauvoja ja kaikkea mitä ei ole mitään järkeä pelätä, niin siitä Nala ahdistuu. Niinpä ulkoilut kahden viikon ajan Nalan kanssa ovat olleet jokseenkin haasteellisia, mutta niistä sentään selvittiin! Jes, hyvä me!

 dsc_1275

Kahden viikon sairaslomailun tultua täyteen Nala oli jo aivan siinä kynnyksellä, että seuraavaksi koittaisi vihdoin ansaittu vapaus! Juuri sopivasti ollessamme viikonloppureissulla Porissa Larin lapsuudenkodissa loppuisi Nalan liikuntarajoitukset ja mikäs sen parempaa kuin saada juoksennella hevostilan lääneillä ja tiluksilla aivan hepulin partaalla, hyppiä heinikossa kuin aropupu, ottaa kaurismaisia pitkiä loikkia korvat tuulessa heiluen, ojentaa nenä tuuleen raikkaassa syyssäässä vetäen keuhkot täyteen syksyn tuoksua, istahtaa ruohikolle haukkaamaan happea ja lähteä uuteen spurttiin kaverikoiran kanssa. Sitä se olikin pienen hetken, kunnes ontuminen taas palasi ja alkuviikosta jatkettiin eläinlääkärin toimesta tutkimuksia, jotta vika löytyisi.

dsc_1400_edited
Pienen pieni hetki vapautta ja meno näytti tältä! Vihdoin sai vähän purkaa energiaa.

 

Borrelia-testin tulos oli negatiivinen ja tällä hetkellä ainoaksi epäilykseksi on jäänyt nivelrikko. Tämä ei ole vielä varma diagnoosi ennen kuin pehmytkudoksista otetaan ct-kuvat, mutta vahvasti siltä nyt näyttäisi, että tällä kertaa ei tosiaankaan selvitty säikähdyksellä, vaan tästä sitten tulikin koko loppuelämän kattava vaiva. Pieni mahdollisuus olisi vielä, että ct-kuvauksessa löytyisi jotain minkä voisi leikkauksella korjata, mutta todennäköisempää kuitenkin on varhainen nivelrikko. Vaikka diagnoosi ei olekaan vielä varma, niin katseet meillä on jo suunnattu tulevaisuuteen, jota varjostaa juurikin tuo nivelrikko. Hyi mikä sana! Se kuulostaa jo korvaankin vähintäänkin yhtä inhottavalta kuin halvaus tai rampautuminen. Onneksi kuitenkin nivelrikonkin kanssa voi oppia elämään ja lääkkeillä saada kivut pysymään siedettävinä tai jopa poissa. Meille Nala ei ole vain lemmikki tai seuraneiti. Meille Nala on perheenjäsen ja Nalan hyvinvointi, onnellisuus ja terveys ovat aivan yhtä tärkeitä kuin meidän muidenkin perheemme jäsenten. Siksi tässä onkin jo saman tien alettu miettimään, miten elämä muuttuu, jotta tästä pirullisesta tilanteesta huolimatta Nala saisi elää onnellista ja hyvinvoivaa elämää osana perhettämme. Oli nivelrikkoa tai ei, niin Nala on aivan yhtä rakas edelleen ja kaikkemme me teemme, jotta vamma varjostaisi arkea mahdollisimman vähän. Jos tässä tilanteessa mitään positiivista on, niin ainakin se, että Nala rakastaa uimista yli kaiken ja siitä Nalan ei onneksi tarvitse luopua, päinvastoin, uiminen on nivelrikkoiselle yksi parhaita liikuntamuotoja, koska se antaa lihaksille töitä, mutta säästää niveliä rasitukselta. Uimista on siis varmasti jatkossa luvassa entistäkin enemmän ja mielessäni vielä toivon, että kuin ihmeen kaupalla jokin parannettavissa oleva diagnoosi löytyisikin syyksi Nalan jalkavaivoihin!

dsc_1424
Ja taas takaisin lääkärin tutkimuspöydälle…

 

Kyllä tästä selvitään Nala-rakas, äidin kulta! ❤

 

2 Replies to “Meidän Nala”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: