Punajuuren ja vuohenjuuston lyömätön kombinaatio

dsc_1536

Syksyn satoon kuuluvat kaalien lisäksi myös juurekset ja sienet. Juureksista ja sienistä syntyi meidän tämän päiväinen ja samalla tämän viikon kasvisruokamme, jotta nyt ei ihan saada yliannostusta kaalista. Lautasella yhdistyivät klassinen parivaljakko eli punajuuret ja vuohenjuusto. Tämän lyömättömän kombinaation seuraksi valmistui perunamuusi ja kermainen tattimuhennos. Punajuurta ja vuohenjuustoa yhdessä en ollut syönyt pitkään aikaan, vaikka tosiaan klassikosta on kysymys ja taas on pakko todeta, että kylläpä oli ikävä tätä makuyhdistelmää. Punajuuripihvien ja vuohenjuuston seurana ikään kuin jalokivenä kruunun päällä meillä oli paholaisen hilloa, joka tekee tuosta parivaljakosta aivan superhyvin yhteentoimivan kolmikon. Suosittelen testaamaan. Jälkkäriksi myöhemmin illalla herkuttelimme niin ikään syksyn sadolla myös, nimittäin uuniomenoilla kera vaniljajäätelön eikä kyllä olisi voinut paremmin toimia tämä yhdistelmä. Aika perinteikkäissä makuyhdistelmissä on tänään siis menty.

 

Punajuuripihvit ja paistettua vuohenjuustoa (10 isohkoa pihviä)

 

dsc_1537 

 • 4 punajuurta
 • 4 perunaa
 • 4 porkkanaa
 • 2dl emmental-raastetta
 • 2 tl mustapippurirouhetta
 • 2 tl suolaa
 • 1 tl chilijauhetta
 • 1 tl kuivattua timjamia
 • 1 tl kuivattua thai-basilikaa
 • 4 kananmunaa
 • ¾ dl vehnäjauhoja
 • vuohenjuustoa

 

Kuori punajuuret, perunat ja porkkanat. Raasta perunat ja porkkanat raastimen hienoimmalla raastinosalla ja punajuuret hieman karkeammalla. Sekoita raasteet kulhossa, ripottele suola päälle ja anna seistä puolisen tuntia. Purista kevyesti raasteesta neste pois ja mausta raaste. Lisää myös kananmunat ja vehnäjauhot. Paista pannulla keskilämmöllä öljytilkassa raasteesta suurin piirtein kämmenen kokoisia kasvispihvejä. Pihvejä kannattaa paistaa maltilla, jotta juurekset kerkeävät kypsymään. Paistoaika arviolta on noin 15 minuuttia. Laita valmiit pihvit uunivuokaan uuniin matalaan lämpötilaan, jotta pihvit pysyvät lämpimänä ruokailuun asti. Juuri ennen tarjoilua paista paistinpannulla voinokareessa vuohenjuustosiivuja siten, että vuohenjuustoviipaleet ovat molemmilta puolilta kauniin kullan ruskeita. Tarjoa punajuuripihvit paistetun vuohenjuustoviipaleen kera ja päälle voi myös lisätä lusikallisen makean tulista paholaisen hilloa. Lisäkkeeksi valmista vaikkapa perunamuusia ja tattimuhennosta.

 

Punajuuripihvejä tuli meidän kahden tarpeisiin niin reipas annos, että kerkesimme kehittelemään pihveistä vielä tässä viikonlopun aikana toisenlaisenkin herkkuruuan, nimittäin punajuurihampurilaiset. Tästä hampurilaisesta on helppo tehdä joko kasvis- tai lihaversio ihan omien mieltymysten mukaan. Meillä tällä kertaa välissä oli myös kinkkusiivut. Hampurilaissämpylöiden virkaa toimittivat leivänpaahtimessa kevyesti paahdetut ruisleipäpalat. Leipien väliin laitoimme punajuuripihvit, pannulla voinokareessa paistettua vuohenjuustoa pari siivua, Larin omatekoista bbq-kastiketta, paholaisen hilloa, omatekoista paprikasalsaa sekä kinkkusiivut. Aivan älyttömän maukas ja tavallisesta poikkeava hampurilainen, joita olisin voinut syödä kyllä parikin kappaletta.

dsc_1546 

Tattimuhennos

 

 • 200g herkkutatteja
 • 1 sipuli
 • nokare voita
 • 1 rkl soijaa
 • 1 tl suolaa
 • 1 tl valkopippuria
 • 1 tl paprikajauhetta
 • 1 dl ruokakermaa

 

Käsittele tatit sen mukaan onko käytössäsi tuoreita, kuivattuja vai pakastettuja tatteja. Tuoreet puhdistetaan ja paloitellaan, kuivatut liotetaan vedessä ja pakkasesta tatit voi sulattaa paistinpannulla, mikäli ne ovat jo valmiiksi pilkottu sopivan kokoisiksi paloiksi. Paista sieniä paistinpannulla kuivaksi niin, että ylimääräinen neste on haihtunut. Lisää nokare voita ja sipulisilppu. Kuullota sipuleita yhdessä sienten kanssa. Mausta tatti-sipuliseos ja lisää kerma. Anna hautua hetki pannulla miedolla lämmöllä.

 

Uuniomenat

 dsc_1539

 • omenoita
 • nokare margariinia
 • siirappia
 • kanelia
 • vaniljajäätelöä

 

Kuori omenat ja omenaporalla poista siemenkota. Voitele sopivan kokoisen uunivuoan pohja margariinilla ja asettele omenat vuoalle. Valuta päälle reilu loraus siirappia ja ripottele pinnalle kanelia. Paista uunin keskitasossa 175-200 asteessa noin 45 minuuttia. Lusikoi pehmeiden omenoiden päälle vuoan pohjalle valunutta siirappia ja tarjoa vaniljajäätelön kera.

 

Meillä on siis ollut melkoinen ruokaviikonloppu kaiken muun tohinan lisäksi. Kokkailun lisäksi tässä on keritty viikonlopun aikana käymään vauvauinnissa, testisoudulla, pari kertaa ulkona lenkkeilemässä, minä kävin uimassa kuntouintia ja kirpparillekin ennätettiin vielä tänään. Näillä touhuilla on kyllä ihan paikallaankin, että eväspuolikin on kunnossa! Samalla älysin tänään, että isänpäiväänhän ei ole kuin muutama viikko enää aikaa. Olin jotenkin isänpäivän unohtanut ihan tyystin, vaikka nythän se on todella tärkeä isänpäivä edessä, koska Lari viettää ensimmäistä isänpäiväänsä itse isänä. No onneksi muistin tai tulin muistutetuksi tästä asiasta Larin toimesta, niin kerkeän hakemaan kaupasta sen pekoni- ja nakkipaketin aamupalalle isänpäivää varten. Tuolla aamupalallahan Lari nimittäin hymyilisi kuin hangonkeksi seuraavaan päivään asti, mutta pitäisiköhän kuitenkin jotenkin muutenkin muistaa tuoretta isää tärkeänä päivänä…

 

3 Replies to “Punajuuren ja vuohenjuuston lyömätön kombinaatio”

 1. Päivitysilmoitus: Tattimuhennos – Vesta box
 2. Päivitysilmoitus: Uuniomenat – Vesta box

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: