Larin ruokaremontti

Tultuamme vanhemmiksi ja jo paljon ennen sitäkin silloin, kun Alisa oli vasta pilkkeenä isänsä silmäkulmassa, aloimme kiinnittää yhä enemmän huomiota elämäntapoihimme ja terveellisempään elämään, jonka tavoitteena oli ei enempää eikä vähempää kuin terveys ja hyvinvointi. Sen lisäksi, että itse voi hyvin ja saisi elää mahdollisimman hyvää ja täyttä elämää, niin mieleen hiipi ajatus myös siitä, että elintavat vaikuttavat myös siihen, kuinka jaksaa olla hyvä vanhempi omalle lapselleen ja ennen kaikkea siihen, että antaisi lapselleen esimerkin kautta hyvät lähtökohdat hyvään elämään. Kaikista elintavoissamme tehdyistä muutoksista viimeisimpänä on Larin ruokaremontti, joka on nyt ollut käynnissä abauttiarallaa parisen kuukautta.

 

Yleensähän ihmiset opettelevat jonkinlaisen järkevän ruokailurytmin ja vuorokausirytmin sieltä vauvaiästä alkaen, kuten Alisakin nyt kiinteät ruuat aloitettuaan on koko ajan enemmän ja enemmän oppinut sitä järkevää syömisrytmiä, johon kuuluvat aamupala, lounas, päivällinen ja iltapala sekä maidot päälle, jonka seurauksena yöheräämiset harvenevat harvenemistaan ja Alisalla on jo pitkän aikaa ollut öisin enää yksi syöttö ja aina ei edes sitäkään enää. Larin syömisrytmi sen sijaan on ollut jo vuosia kuin vastasyntyneellä pikkuvauvalla, sillä hän heräsi joka yö useamman kerran syömään ja jollei hän saanut ruokaa, niin nukkumisesta ei tullut mitään. Vauvan syntymän jälkeen yöunet katkeilivat Larilla siis sekä vauvan ruokailurytmin vuoksi sekä hänen oman ruokailurytminsä vuoksi ja tosiaan en ole mikään ravitsemusalan ammattilainen, mutta voisinpa kuitenkin väittää, että sellainen vuorokausirytmi ei voi olla terveellinen, ettei ihminen nuku yhtenäkään yönä tuntia tai kahta pidempää pätkää kerrallaan ja yön kokonaissaldokin jää vain muutamaan hassuun tuntiin. Niinpä oli todellakin aika pistää Larin syömisrytmi uuteen uskoon ja saada tuo mies nukkumaan, kun vauvakin meille sallii hyvät yöunet hyväunisuudellaan, minkä on selvästikin äidiltään perinyt.

 

Monissa ravitsemusohjeissa olen törmännyt kahdenlaiseen koulukuntaan, joista ensimmäinen kieltää iltasyömisen tyystin ja toinen suosittelee vain pientä kevyttä iltapalaa. Ne vaihtoehdot meillä ei kuitenkaan tulleet kuuloonkaan, koska päämäärämme oli saada Larin nälkä pysymään loitolla aamuun asti. Niinpä Larin aamut alkavat nykyisin aamupalalla, jotta päivä aloitetaan energiatankkauksella eikä energiavajeella. Tavoitteena oli siis saada energiavaje aamusta alkaen pysymään loitolla koko päivän ajan, jotta keho ei huuda kaloreita öisin. Työaamuina aamupalana toimivat usein aamupalaleivät ja viikonloppuina laitetaan sitten aamupalapöytä viimeisen päälle koreaksi ja nautitaan aamusta koko perheen voimin yhdessä. Entuudestaan päivään kuuluikin jo järkevä ja terveellinen lämmin lounas sekä lämmin päivällinen.

dsc_1512 dsc_1542

Iltapala remontoitiinkin sitten myös aivan uuteen uskoon. Aiemmin Larin iltapalan virkaa oli hyvin voinut toimittaa pussillinen popcornia tai vaikkapa rasvalla kyllästetty meetwurstileipä. Pekoni olisi myös kelvannut iltapalalautaselle ja uunimakkara komeili lautasella myös tuon tuostakin. Lari ei siis iltaisin syönyt mitään järkevää, mikä ihan oikeasti pitäisi nälkää loitolla pitkään ja toisi kylläisyyden tunnetta. Iltapalasta karsittiin turha rasva, suola ja sokeri. Tilalle tuotiin hitaita hiilihydraatteja, kuituja ja hyviä proteiininlähteitä. Rasvaiset makkarat ja muut pikaenergiapommit vaihtuivat siis neljän viljan banaanipuuroon, täyttäviin hedelmäsmoothieihin, kouralliseen pähkinöitä ja vaikkapa vihannesvoileipään.

dsc_1549

Larin asenne oli alkuun hieman pessimistinen ja oikutteleva. Hän oli sitä mieltä, ettei hänen ruokavalionsa ollut syynä huonoon vuorokausirytmiin ja yösyömiseen. Lari ei suostunut myöntämään, että suolaiset ja sokeriset herkut illalla ennen nukkumaanmenoa tekivät juuri sen efektin, että ensin verensokerit nousevat kohisten ylös ja saavat aikaan kehossa energiapiikin, jonka jälkeen energiatasot laskevat aivan yhtä nopeasti saaden aikaan huutavan nälän ja melkein kuin energiakrapulan, joka pakottaa syömään lisää. Kuitenkin Lari lähti kokeiluun mukaan avoimin mielin ja teki ruokavalioonsa säntillisesti kaikki muutokset. Jo ensimmäisenä yönä ero oli huomattavissa, vaikka tottumuksesta Lari heräsikin jonkinasteiseen nälän tunteeseen. Lari piti kuitenkin pintansa eikä mennyt syömään yöllä. Ensimmäiset yöunet jäivät siis hieman heikoiksi, vaikka nälkä ei sentään ollut enää huutava. Parissa yössä tottumuksesta vatsanpohjalta huuteleva nälkä oli kuitenkin jo löytänyt uuden uhrinsa jostakin muualta ja jätti meidän perheen rauhaan. Alle viikossa Lari alkoi nukkumaan täysiä öitä ja nyt pariin kuukauteen meillä ei ole enää heräilty yöllä syömään paitsi Alisa, jolle se vielä sallittakoon, saattaa kertaalleen herätä yömaidolle.

 

Ruokaremontti on tehonnut jopa niin hyvin, että Lari ei välttämättä enää edes herää siihen, kun Alisa herää ja minä nousen syöttämään Alisan. Aamulla Lari kyselee aina epävarmana, että nukkuikos Alisakin koko yön ja saatan hyvinkin sanoa, että yösyöttö oli puoli neljältä, mutta sinä nukuit niin sikeästi, ettet havahtunutkaan. Tämä jos mikä on aivan mahtavaa, että nyt myös Lari ihan todella saa nukuttua kunnollisia yöunia, mikä varmasti vaikuttaa jaksamiseen ja vireystilaan niin töissä kuin kotona vapaa-ajallakin. Alla vielä muutama smoothieohje, mitä tässä on tullut nyt parin kuukauden ajan joka ilta tehtyä. Puuron oheen sopii hyvin kevyempi smoothie, jossa on esimerkiksi vain hedelmiä ja jos puuroa ei iltapalalla ole, niin silloin smoothiesta täyttävämmän saa heittämällä sekaan desin vaikkapa kaurahiutaleita. Meillä smoothiet on tehty lisäämättä sokeria, mutta jos lisämakeutta kaipaisi, niin siihen riittäisi varmastikin tilkka hunajaa.

 

 

Trooppinen iltapalasmoothie (2 isoa lasillista)

 

 • 2 ½ banaania
 • ½ tuore ananas
 • ½ litraa mansikoita
 • reilu loraus maitoa
 • loraus maustamatonta jogurttia
 • 1dl kaurahiutaleita

 

Surauta ainekset sekaisin blenderissä ja nautiskele hedelmäinen smoothie yksinään tai muun iltapalan ohessa.

dsc_1078

Banaani-kaurasmoothie (2 isoa lasillista)

 

 • 3 banaania
 • 1dl kaurahiutaleita
 • reilu loraus maitoa
 • halutessasi mausteeksi ripaus kanelia tai kardemummaa

 

Surauta ainekset sekaisin blenderissä ja nautiskele hedelmäinen smoothie yksinään tai muun iltapalan ohessa.

dsc_1551

One Reply to “Larin ruokaremontti”

 1. Päivitysilmoitus: Smoothieita – Vesta box

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: