Lomakaupunkipohdintaa

Kerroin alkusyksystä ensi kesän lomasuunnitelmistamme. Samat suunnitelmat ovat edelleen voimassa eli vatsanpohja positiivisesta jännityksestä kutkutellen täällä odotellaan jo ensi kesänä koittavaa Kroatian matkaamme. Tässä syksyn mittaan olemme pohdiskelleet lomakaupunkivaihtoehtojamme ja kyselleet neuvoja ja vinkkejä itseämme viisaammilta Kroatian tuntijoilta. Nyt pikku hiljaa tuntien netissä seilaamisen ja monien mielenkiintoisten keskustelujen jälkeen Kroatian lomakaupunkimme alkaa hahmottumaan tai ainakin lista vaihtoehdoista kaventuu koko ajan, joten alkaa näyttää siltä, että kohta pääsemme jopa maaliin pohdintojemme kanssa.

 

Kaupunkia miettiessämme olemme tehneet listan siitä, mitä hyvän lomakohteen tulisi pitää sisällään ja mitä asioita tulee olla lähettyvillä. Toinen tekemämme lista koskee majoitusta, jota miettiessämme olemme listanneet asioita, joita lomahuoneistostamme tulee löytyä ja mitkä seikat olisivat sitten kivaa plussaa. Lisäksi kolmannessa listassa olemme miettineet, mitä kahden kuukauden lomallamme haluamme tehdä, koska tämä lista auttaa huomattavasti hahmottamaan sitä, että mikä alue sijainnillisesti olisi meille kaikkein paras, jotta pääsemme lomahaaveitamme toteuttamaan eikä välimatkat toivomiimme vierailu- ja retkikohteisiin kasva turhan pitkiksi.

 

Lomakaupungilta toivomme ilmaista, siistiä rantakaistaletta niin ihmisten kuin koirienkin käyttöön. Meille on tärkeää, että Nalakin nauttii lomastaan, joten koirarannan olemassa olo ihmisten uimarannan lisäksi on aivan välttämätön kriteeri lomakaupungille. Lomakohteesta tulisi löytyä muutamia kivoja ravintoloita ja kahviloita mielellään meren lähettyviltä sekä hyvät puitteet ruokaostoksille, kuten tori, kauppahalli ja marketti. Toivomme lomakohteeltamme myös vehreää luontoa, koska liikkuminen luonnossa ja etenkin vuoristossa kuuluu lomasuunnitelmiimme. Haluamme tehdä kivoja retkiä lähimaastoissa koko perheen voimin. Laajemmin aluetta ja lomasuunnitelmiamme miettiessä lomakaupunkimme tai –kylän tulisi sijaita alueella, jossa pääsisimme tutustumaan joihinkin mielenkiintoisiin Kroatian rannikolla sijaitseviin saariin. Mielenkiintoisia saaria alun perin olivat Hvar, Brač ja Vis. Näiden saarten lähettyviltä ei kuitenkaan löytyisi ehkä muuten juuri meille täydellistä lomakaupunkia, joten hyvästä vinkistä tutustuimme myös pohjoisempana sijaitseviin saariin, joten mielenkiintoisia retkikohteita voisi olla myös Krk, Cres ja Brijuni. Pohjoiseen ajomatka Suomestakin olisi lyhempi. Lomakaupungistamme ei myöskään saa olla liian pitkä matka Plitvicen kansallispuistoon, koska sinne haluamme tehdä päiväretken ehdottomasti lomamme aikana. Tästä tosin saimme vinkin kesäajan hurjista ruuhkista, joten suosiolla päätimme jättää Plitvicen retken aivan lomamme loppuun syyskuun puolelle, jotta säästyisimme ehkä ihan pahimmalta ryysikseltä kansallispuistoa kiertäessämme. Toivomme myös, että alueella olisi mahdollista vierailla perinteisellä viinitilalla ja koska me rakastamme merta, niin tietysti lomaunelmiin kuuluu myös veneretki perheen kesken.

 

Kaikki toiveemme huomioon ottaen meille on moneltakin taholta suositeltu Istrian niemimaata lomakohteeksi, sillä sieltä löytyisi kaikki mitä toivommekin. Kroatiassa koiriin suhtaudutaan positiivisesti, joten siinä mielessä olemme osanneet valikoida kohdemaan oikein ja ainakin Istriasta löytyy myös siistejä koirarantoja, jotka odottavat Nalaa valloittamaan merten kuohuja ja vaahtopäitä. Istria on myös kasvillisuudelta vehreä ja siellä on mahdollista myös vierailla viinitilalla ja yhdistää viinitilavierailuun vaikka kiireetön piknik-hetki vuoristossa. Istriasta tulee monia hyviä puna- ja valkoviinejä. Istrian vehreillä vuoristoalueilla myös koiran ja muutenkin perheen kanssa ulkoilu tarjoaisi ulkoilmasta nauttimiselle uskomattoman kauniit puitteet ja siistit rannat ovat pääosin maksuttomia, joten rantaleikeistä Alisan kanssa ei koituisi turhia maksuja, sillä rannalle me suuntaamme varmasti joka päivä. Istriassa lomaillessa lyhyet päiväretket lähisaarille onnistuisivat mainiosti ja muutenkin tarjolla on ihanaa italialaisväritteistä kroatialaista ruokakulttuuria, historiallista kulttuuria ja mielenkiintoisia nähtävyyksiä esimerkiksi Rooman vallan ajalta ja ennen kaikkea turvallinen miljöö lomailla lapsen kanssa. Plitviceenkään ajomatka ei koidu liian pitkäksi ja toisaalta olemme myös miettineet mahdollisuutta ottaa kansallispuiston lähettyviltä majoitus yhdeksi yöksi, jolloin olisi hyvin aikaa tutustua puistoon.

 istra-nature1

Kuva lainattu täältä.

 

Istriasta meillä on tällä hetkellä puntarissa oikeastaan kaksi kaupunkia, Opatija ja Pula. Nämä kohteet ovat hyvin erilaisia keskenään, mutta molemmista tuntuisi löytyvän aikalailla kaikkea sitä, mitä lomakohteeltamme toivommekin. Molemmista kaupungeista olemme kuulleet pelkkää hyvää. Opatijassa houkuttelee kaupungin pieni koko, luonnon vehreys, koirarannat, Ičićin satamaravintolan simpukat, aivan täydelliseltä meidän tarpeisiimme kuulostava majoitusvaihtoehto, kauppahallin tuoreet myytävät, pitkä rantabulevardi ja mitä loistavin sijainti meidän lomasuunnitelmiamme ajatellen. Pula taas tarjoaisi uskomattoman mielenkiintoisen kaupunkikohteen historiaa ajatellen ja itse asiassa meidän majoitus Pulassa ei olisi kaupunkialueella vaan syrjemmässä esikaupunkialueella, mikä sopisi loma-arkeamme ajatellen paremmin kuin hyvin. Myös Pula tarjoaisi puhtaat rannat ja sieltä pääsisimme myös hyvin toteuttamaan retkiämme milloin minnekin. Pulasta löytyy myös varmasti shoppailumahdollisuuksia, ihania ravintoloita ja elämänmakuista meininkiä lomamme viettoon. Molemmista paikoista siis löytyisi se, mitä toivommekin, mutta samalla nämä kohteet ovat niin erilaisia keskenään. Me siis jatkamme hieman vielä puntarointia ja haastattelemme hieman lisää vielä tuttavapiiristämme löytyviä Kroatian tuntijoita, jotta juuri meille paras mahdollinen kesäpaikka löytyisi ensikesäksi.

3972137550_9049834b8c_o1
Opatija

Kuva: Photo credit: whl.travel via Foter.com / CC BY-NC-SA

28685941452_ffa784dc72_c1
Pula

Kuva: Photo credit: christoph_sammer via Foter.com / CC BY

 

Vielä loppuun matkailuaiheeseen sopiva pieni tiistai-illan kevennys, joka sai alkunsa uusimman Niksi-Pirkan niksistä. En ota kantaa siihen, että toimiiko niksi vai ei, koska omakohtaista kokemusta ei ole, mutta Larin demonstroima näky sai nauramaan vedet silmissä. Niksissä neuvottiin siis välttämään lentokoneen nousun ja laskun aikana korviin kertyvää painetta siten, että pitää pahvimukeja korvien päällä suojana. Kuva kertokoon siispä enemmän kuin tuhat sanaa. 😀

dsc_1601
Kohta lähdetään!!!

2 Replies to “Lomakaupunkipohdintaa”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: