Lauantaifiiliksissä

Lauantaiaamuisin meillä herätään aikaisin. Ulkona on vielä aivan pilkkopimeää ja ikkunasta ulos kurkistaessa pihalla ei liiku yhtikäs ketään. Meillä kuitenkin ollaan jo lauantaitouhujen parissa, sillä vauvauinti alkaa kahdeksalta aamulla ja jotta vahingoilta altaassa vältytään, niin ohjeistus on, että vauva tulee syöttää vähintään puolitoista tuntia ennen uintia. Niinpä meillä noustaan aamumaidolle kuudelta, jonka jälkeen nukutamme Alisan vielä lyhyille unille ennen kuin lähdemme uimahallille hauskan harrastuksen pariin. Aamun hämärässä napsin muutaman kuvan meidän aamutunnelmista. Eipä uskoisi, että ihan kohta nauramme ja kikatamme kaikki uima-altaassa harjoitellen ”vauvasurfausta” ja sukelluksia.

 dsc_1681_2 dsc_1584_2 dsc_1586_2

Minuun on puraissut myös tässä syksyn tullen sisustuskärpänen ja hirveä vimma olisi saada kotimme paremmin toimivaksi ja enemmän silmää miellyttäväksi. Varsinkin nyt, kun vauvan kanssa viettää päivät kotosalla olisi ihanaa, että koti olisi toimiva esimerkiksi säilytysratkaisuiltaan ja että kotona viihtyisi mahdollisimman hyvin. Ensimmäisenä käsittelyyn pääsi keittiö, josta toimivampi ja paljon kivempi saatiin vain pienillä investoinneilla, kekseliäisyydellä ja uudelleen järjestelemällä. Vielä kun huomenna saamme keittiön muutokset hiottua loppuun, niin laitan kuvia blogiinkin, miten nurkka nurkalta kodistamme tulee enemmän näköisemme.

 

Aiemmin syksyllä luettelin täällä blogissa kaikkia ihania herkkuja, joita syksy inspiroi keittiön puolella kokeilemaan. Yksi mieliteko oli valmistaa ensimmäistä kertaa kurpitsakeittoa, koska sitä meillä ei jostain syystä aiemmin oltu testailtu. Kurpitsan kanssa halusin yhdistää valkosipulin, chilin ja inkiväärin makuja ja mielessäni tästä syntyi aivan tautisen herkullinen keitto. Tänään kun sitten vihdoin valmistimme tämän viikon jo toisena kasvisruokana kurpitsakeittoa ja lisukkeeksi kasvisversion saksalaisesta liekkipiirakasta purjosipulitäytteellä, niin pakkoa sanoa, että lopputulos oli jopa herkullisempi kuin mitä osasin odottaa.

 

Kurpitsakeitto

 dsc_1694

 • 7,5dl vettä
 • 2 kasvis- tai kanaliemikuutiota
 • 2,5dl täysmaitoa
 • noin 1 kilon kokoinen myskikurpitsa
 • 1 sipuli
 • 6-8 valkosipulinkynttä
 • 3rkl vehnäjauhoja
 • 2rkl margariinia
 • pieni pätkä tuoretta chiliä
 • peukalonpään kokoinen pala inkivääriä
 • 2 rkl smetanaa
 • suolaa
 • mustapippuria
 • ½ tl sokeria

dsc_1689 

Puolita kurpitsa ja poista siemenet sekä rihmastot. Jätä siemenet talteen kuitenkin. Kuori kurpitsa ja paloittele. Laita leivinpaperin päällä uunipellille ja paahda kurpitsat kypsäksi 225 asteessa noin 40 minuuttia. Huuhdo kurpitsan siemenet puhtaaksi ja kuivaa huolellisesti. Paahda kuivalla pannulla hetki, mutta varo pitämästä liian kauan, koska muuten siemenet alkavat poksumaan kuumalla pannulla ja sinkoilevat sinne tänne. Tuli siis tämäkin kokeiltua. Siirrä paahdetut siemenet lautaselle ja mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria. Käytä siemeniä annoksen koristeluun ja tuomaan kivaa pähkinäistä lisämakua keittoon. Kurpitsanpalojen paahtuessa uunissa kuori sipuli, valkosipuli ja inkivääri ja pilko silpuksi. Silppua myös pieni pätkä chiliä makusi mukaan. Kuullota sipuli, valkosipuli, inkivääri ja chili rasvassa paistinpannulla. Laita kattilaan paahtuneet kurpitsanpalat, kuullotetut kasvikset, vesi sekä kasvis- tai kanaliemikuutiot. Kuumenna kiehuvaksi ja soseuta sauvasekoittimella samettisen sileäksi. Valmista valkokastike sulattamalla pannulla kaksi ruokalusikallista rasvaa ja sekoita siihen vehnäjauhot. Lisää maito pienissä erissä ja vispaa vispilällä koko ajan seos tasaiseksi, jotta kastikkeeseen ei jää paakkuja. Kun koko maito on lisätty rasva-jauhoseokseen, jatka hämmentämistä odotellessasi, että kastike kuumenee kiehuvaksi. Kun kastike pulpahtaa, käännä levy pienelle lämmölle ja jatka hämmentämistä vielä muutaman minuutin ajan. Kaada kastike keiton joukkoon ja sekoita keitto tasaiseksi. Mausta mieleiseksesi suolalla ja mustapippurilla ja viimeistele keitto vielä smetanalla. Tarjoa keitto saksalaisen perinneherkun eli Flammkuchenin kanssa. Me valmistimme liekkipiirakasta perinteisen lauch-version eli kasvisversio, jossa täytteenä lihan sijaan on purjosipuli sekä tavallista keltaista sipulia. Flammkuchenin resepti löytyy blogistani täältä.

dsc_1691 dsc_1693

One Reply to “Lauantaifiiliksissä”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: