Isänpäivän viettoa

Ensimmäisenä haluan toivottaa ihan kaikille isukeille ihanaa isänpäivää. Erityisen rakkaat onnentoivotukset lähtevät tuolle aviomiehelleni, joka on paras isä tyttärellemme, mitä vain kuvitella saatan ja tietysti myös omalle isälleni rutkasti onnitteluja! Onnea isät!

 dsc_1785

Meillä isänpäivää on vietetty perheellemme tuttuun tapaan ruokaisissa merkeissä. Lari sai aamulla onnittelulaulun kera onnittelukortin. Lauluun Alisa ei kyllä vielä kovinkaan raikuvalla äänellä osallistunut. Kortin teossa sen sijaan Alisalla oli iso ja merkittävä osa. Onnitteluiden jälkeen aamu jatkuikin perus aamutoimilla ja aamupala taisikin itseasiassa venyä brunssin puolelle, mutta Lari sai istua valmiiksi katettuun pöytään, josta löytyi isän toivoma englantilainen aamupala. Pöydässä oli muun muassa pekonia, nakkeja, paistettuja kananmunia, papuja tomaattikastikkeessa, paahtoleipää ja tee nautittiin Ässä-mukeista tietysti. Aamupalan tekoon Lari tosin joutui hieman osallistumaan, sillä aloitin aamupalan valmistuksen lykkäämällä pekonit uuniin ja välittömästi unohdin koko pekonien olemassaolon. Seuraavan kerran muistin pekonit, kun sakea savu alkoi nousta uunin luukun välistä. Pekonit kärähtivät karrelle aivan mustaksi sillä välin, kun valmistin muuta aamiaista. Niinpä kiire otti vallan keittiötä tuulettaessani ja kattaessani muita antimia pöytään, joten Lari säntäsi avuksi paistamaan nopeasti pannulla uudet pekonit.

 dsc_1778 dsc_1780 dsc_1783

Päivällä käytiin viemässä isänpäivätoivotukset myös papalle ja Alisa meidän vanhempien hienoisella avustuksella oli askarrellut myös papalle samantyylisen kortin kuin minkälaisen Lari sai. Papalle ei oltu etukäteen kerrottu, että aiomme tehdä yllätysvierailun isänpäivänä, joten olipa pappa yllättynyt saadessaan meidät kylään kera lapsenlapsensa tekemän hienon kortin!

 

Isänpäivän päivälliselle meillä olikin sitten ihan erityinen teema; koko perheen ensimmäinen yhteinen kolmen ruokalajin päivällinen. Alisan kanssa syöttötuolissa istumista viivästytettiin kuuden kuukauden iässä siksi, että neuvolassa katsottiin selän olevan vielä hieman pyöreä. Siksi olemme edelleen hoitaneet ruokailut sitterissä. Nyt 7,5 kuukauden iässä katsoimme kuitenkin, että nyt Alisa alkaa olla valmis syöttötuoliin ja osaa istua tuettuna tuolissa mallikkaasti. Niinpä päätimme, että syöttötuoli otetaan käyttöön isänpäivän päivällisellä ja ruuaksi valmistetaan kolme ruokalajia, joista kaikki sopivat koko perheelle. Niinpä menuksi valikoitui alkupalaksi marokkolainen kukkakaalikeitto, pääruuaksi hirvipataa juuresmuusilla (Alisan annos toki soseutettuna) ja jälkiruuaksi suklaavanukasta. Kaikki reseptit sekä meidän aikuisten versioina että vauvalle sopivina versioina löytyy alta. En voi sanoin kuvailla, miten ihanaa minusta oli ruokailla koko perheeni kanssa yhdessä saman ruokapöydän ympärillä. Alisa istui siinä meidän kanssa samassa tasossa ja söi samaa ruokaa meidän vanhempien kanssa. Alisasta näki, että hän nautti tilanteesta suunnattomasti. Kaikki ruuat maistuivat Alisalle todella hyvin ja nokkamuki heilui vallattomasti pöydällä ja välillä vähän lattiallakin. Alisasta pöydän lasikantta oli valtavan hauskaa rummuttaa ja ihmetystä herätti se, että pöydästähän näkyy läpi. En unohda ikinä tuota suklaista suppusuuta, joka suu ammollaan odotti seuraavaa lusikallista tuota taivaallista herkkua, jota hänelle suklaavanukkaan nimellä tarjoiltiin.

 dsc_0001 dsc_1789 dsc_1788 dsc_1795 dsc_1800 dsc_0015 dsc_1811

 

Marokkolainen kukkakaalikeitto

Resepti Vauva (elokuu/2016)-lehdestä

 

 • 1 iso kukkakaali tai 2 pientä
 • 2 isoa palsternakkaa
 • 1 sipuli
 • 2 rkl rypsiöljyä
 • 2 dl kaurakermaa
 • 2 tl ras-el-hanout-mausteseosta
 • 1 ½ tl suolaa
 • 1 siivu pekonia yhtä annosta kohden

 

Pese ja paloittele kukkakaali, kuori ja pilko palsternakka sekä silppua kuorittu sipuli. Kuullota sipulia kattilassa tilkassa rypsiöljyä parin minuutin ajan. Lisää kasvikset ja kuullota pari minuuttia. Lisää vettä niin, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Anna kiehua kannen alla kymmenisen minuuttia eli kunnes kasvikset ovat kypsiä ja pehmeitä. Kiehumisen aikana paista pekonisiivut vaikkapa paistinpannulla rapeiksi ja pilko paistetut siivut annosten pinnalle ripoteltavaksi muruksi. Kun kasvikset ovat kypsiä, valuta keitinvesi talteen. Ota annoksia varten sivuun muutama kaunis, pieni kukkakaalin nuppu. Soseuta kasvikset samettisen pehmeäksi soseeksi sauvasekoittimella. Lisää ras-el-hanout-mauste ja kaurakerma ja sekoittele sauvasekoittimella tasaiseksi. Ohenna keitinvedellä vauvalle sopivan paksuiseksi soseeksi ja ota erilleen haluamasi määrä vauvan osuutta. Kun vauvan sose on eroteltu, niin lisää aikuisten versioon suolaa makusi mukaan ja ohenna keitinvedellä keitoksi. Annostele aikuisten keitto lautasille ja koristele kukkakaalin nupuilla ja pekonimurulla.

dsc_1787

 

Hirvipata

 

 • 600g hirven paistilihaa
 • 2 sipulia
 • 5 porkkanaa
 • 5 valkosipulinkynttä
 • 2rkl soijaa
 • 3 ½ dl tummaa olutta
 • 5 dl lihalientä
 • 1 tl savusuolaa
 • muutama oksa tuoretta timjamia
 • 2 dl omenamehua
 • 1-2 laakerinlehteä
 • mustapippuria
 • suolaa

 

Kuullota kattilassa pitkään ja hartaasti (noin puoli tuntia) miedolla lämmöllä silputtu sipuli ja valkosipuli rypsiöljyssä. Puolessa välissä lisää soija ja puolen tunnin jälkeen lisää kaikki muut mausteet, lihaliemi, olut ja omenamehu. Kiehauta ja sekoita. Sillä välin, kun kastike on tekeillä, niin ruskista paistopohjaisessa uunipadassa levyllä margariininokareessa siivotut ja pilkotut paistilihat. Kun lihat on ruskistettu, niin lisää pataan porkkanat ja kattilasta kastike. Hauduta uunissa 11 tuntia 110 asteessa uunin alaosassa kannen alla. Tarjoa herkullisen juuresmuusin kera.

dsc_1799 

 

Juuresmuusi

 

 • 10 perunaa
 • 6-8 porkkanaa
 • 2 palsternakkaa
 • margariinia
 • suolaa

 

Kuori ja pilko perunat, porkkanat ja palsternakat. Laita vihannekset kattilaan ja lisää vettä niin, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Keitä kypsiksi ja kaada vesi pois, mutta ota keitinvesi talteen. Soseuta sauvasekoittimella kasvikset ja lisää keitinvettä sen verran, että koostumus on mieleinen. Lisää makusi mukaan suolaa ja muutama reilu nokare voita. Sekoita sähkövatkaimella, jotta saat hieman kuohkeutta koostumukseen.

 

Vauvan versio hirvipadasta ja juuresmuusista

 

Laita pieneen uunin kestävään astiaan noin 100 grammaa paloiteltuja hirvenlihoja, 1 paloiteltu porkkana, ¼ sipulia pilkottuna, 2 valkosipulinkynttä paloiteltuna, ¼ laakerinlehti, pieni ripaus mustapippuria, 2 rkl omenamehua ja desi vettä. Hauduta uunissa kolmisen tuntia samaan aikaan yllämainitun hirvipadan kanssa. Kun pata on hauduteltu, niin lisää juuresmuusista ennen suolan ja rasvan lisäämistä 6-7 ruokalusikallista muusia vauvan padan sekaan ja soseuta sauvasekoittimella samettisen pehmeäksi. Säädä koostumus vauvalle sopivaksi juuresmuusin keitinvettä hyödyntäen. Pakasta annospusseissa myöhempää käyttöä varten.

 

Suklaavanukas

Sopii vauvallekin sellaisenaan, kunhan ei joka päivä syödä tällaisia herkkuja

dsc_1804 

 • 12 taatelia
 • 2 pehmeää, kypsää avokadoa
 • 1 banaani
 • 3 rkl raakakaakaojauhetta
 • ½ dl kaurakermaa (valmiiksi vaniljalla maustettua)

 

Alkuperäinen resepti löytyy täältä, mutta me olemme muokanneet sitä hiukan omassa käytössämme. Ei uskoisi, että näistä aineksista syntyy herkullinen koko perheen vanukas, joka sopii vauvasta vaariin koko perheelle ja maistuu taivaallisen hyvälle, mutta niin vain ihana vanukas syntyi. Eli poista taateleista siemenet. Poista siemenet myös avokadoista ja kaiva avokadon liha lusikalla kuorestaan. Kuori banaani ja paloittele. Laita taatelit, banaani, avokadot, kaakaojauhe ja vaniljalla maustettu kaurakerma blenderiin. Alkuperäisessä ohjeessa on käytetty mantelimaitoa ja aitoa vaniljatankoa ja sekin sopii varmasti todella hyvin. Surauttele blenderissä pienissä pätkissä tasaisen pehmeäksi ja samettiseksi vanukkaaksi. Koostumus on sen verran paksua, kuten vanukkaan kuuluukin, että välissä massaa pitää vähän sekoitella ja siirrellä blenderissä ja sitten jatkaa surauttelua, mutta tässä huolellinen työ palkitaan ihanan samettisella vanukkaalla. Nauti vanukas sellaisenaan heti tai anna viilentyä jääkaapissa. Tarjoa vanukas esimerkiksi vadelmien kera.

dsc_0013

 

5 Replies to “Isänpäivän viettoa”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: