Joulun odotusta

Viikonlopun aikana meillä on jatkettu lampaanlihalla herkuttelua. Nyhtölammashampparit saivat jatkokseen perinteisen Shepherd’s Pien. Suomennettuna ruokahan kantaa nimeä Paimenen piiras tai Paimenen vuoka, mutta jotenkin tuo alkuperäinen englantilainen nimi sopii ainakin omasta mielestäni tälle klassikkoruualle kaikista parhaiten. Suomennettu nimi kuullostaa omaan korvaan jotenkin vieraalle. Ruoka syntyi Rantakorven tilalta mukaan saadun ohjeen pohjalta, mutta toki meille tyypilliseen tyyliin ohjetta muokattiin meidän mieltymysten mukaan omaan ruokapöytäämme sopivaksi. Lopputulos on herkullinen. Mausteet, punaviini ja tomaattimurska sekä –pyree pitkään haudutettuna kera lampaanlihan tekevät kastikkeesta todella herkullisen makuisen ja cheddar sopii perunamuusiin kuin nenä päähän. Tällainen muusi sopisi lisäkkeeksi muillekin ruuille eikä cheddarin lisäksi muusi kaivannut enää lisää suolaa, kun perunat oli keitetty miedosti suolatussa vedessä. Ruuassa on ihanan paljon makua, juuri hyvä, tuhti ruoka näihin alkutalven viimoihin ja tuiskuihin.

 

Shepherd’s Pie

 dsc_1904

 • 1-2 sipulia
 • 3 porkkanaa
 • 2 valkosipulinkynttä
 • 1-2 tl kuivattua rosmariinia
 • 7 tuoreesta timjamin oksasta lehdet
 • oliiviöljyä
 • 400g lampaan jauhelihaa
 • 400g tomaattimurskaa
 • 70g tomaattipyreetä
 • 2 dl vettä
 • 1 lihaliemikuutio
 • 1rkl Worcester-kastiketta
 • 1 dl punaviiniä
 • suolaa
 • mustapippuria
 • 1,5 kg jauhoisia perunoita
 • 1 dl maitoa
 • 2 dl raastettua cheddar-juustoa
 • iso nokare voita

 

Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulin kynnet. Kuori ja pilko porkkanat miellyttävän kokoisiksi pieniksi suupaloiksi. Kuullota vihanneksia ja yrttejä oliiviöljyssä noin 10 minuuttia. Nosta lieden lämpöä ja lisää jauheliha. Ruskista liha ja kaada pannusta pois ylimääräinen rasva. Lisää tomaattimurska, tomaattipyree, Worcester-kastike, vahva lihaliemi, punaviini sekä oman makusi mukaan suolaa ja mustapippuria. Anna kiehua hiljalleen kannen alla vähintään 40min. Meillä muhi pari kolme tuntia ja maku vain paranee, kun antaa kastikkeen tekeytyä miedossa lämmössä rauhassa.

dsc_1897

Kuori ja keitä perunat suolalla maustetussa vedessä. Kaada keitinvesi kypsistä perunoista pois ja survi survimella. Lisää sekaan maito, voi ja juustoraaste ja vatkaa muusiksi sähkövatkaimella. Levitä jauhelihakastike laakean uunivuoan pohjalle ja levitä päälle perunamuusi. Voit koristella ruuan pursottamalla pinnalle lopuksi vaikka muutamia ruusukkeita muusista tai haarukalla tehdä koristeellisia kuvioita pintaan haluamallasi tavalla. Ripottele pinnalle muutamia timjamin lehtiä ja oliiviöljyä tilkka.

dsc_1900

Paista 190 asteessa 25 minuuttia. Tarjoa vaikkapa höyrytettyjen herneiden kanssa.

 dsc_1901

Hyvän ruuan lisäksi meillä on alettu odottelemaan jo joulua saapuvaksi. Ulkona valothan ovat koristaneet parveketta ja pihaamme jo useiden viikkojen ajan, mutta tänä viikonloppuna ikkunoille viriteltiin ensimmäisen adventtisunnuntain kunniaksi perinteiset joulukyntteliköt. Tuosta alkaa minun mielestäni viimeistään kyllä joulun odotus, vaikka itse joulua olenkin odottanut jo juhannukselta saakka. Kyntteliköt ikkunalla muistuttavat, että kohta sitä taas juhlitaan; nimittäin vuoden ihaninta, herkullisinta, parhaimman tuoksuista, tunnelmallisinta ja perhekeskeisintä juhlaa.

 dsc_1917 dsc_1916

Joulukinkku meillä onkin jo varattuna ja Larilla kuola taitaa valua suupielistä jo nyt, kun hän niin innokkaasti odottaa, että pääsee joulua edeltävänä yönä paistamaan kinkun. Kinkun paisto on ehkä yksi perinteisimmistä jouluaskareista kuusen koristelun ohessa, jotka nimenomaan kertovat, että nyt on joulu. Siitä nimittäin tietää heränneensä jouluaamuun, kun kodin täyttää vasta paistetun kinkun tuoksu. Ihan lähiaikojen jouluaskare sen sijaan sitten onkin perinteisten joululaatikoiden teko. Meille tulee perinteisten lanttu-, peruna- ja porkkanalaatikoiden lisäksi bataattilaatikko, joka on jo parina vuonna joulupöydässämme esiintynyt ja herkullisuudellaan ottanut oman paikkansa jouluruokien joukosta.

 

Pakettejakin on tullut jo hankittua. Koska vauva-arki, äitiysloma ja kohta alkava hoitovapaa syövät varat aika tehokkaasti, niin ei tänä vuonna paketeista löydy mitään kalliita lahjoja, mutta rakkaudella lahjansaajia kohtaan ja ajatuksella valittuja lahjoja sitten senkin edestä. Meille tyypilliseen tyyliin olemme taas yrittäneet valikoida lahjoja, joista uskomme lahjansaajien pitävän. Kummipojan perheelle lahjapussukka toimitettiin jo viime Porin reissumme aikana ja tuossa perheessä joulun suhteen oltiin niin malttamattomia, että varaslähtö pakettien aukaisemiseen otettiin jo lokakuussa. Tietysti malttamattomuus sälytettiin perheen nuorimman eli kummipoikamme syyksi, joka ei vielä puhumattomuuttaan voinut puolustautua, mutta minä veikkaan, että eniten tässä taisi malttamaton olla perheen äiti. Oli niin tai näin, niin ihanaa, että tuo koko perhettä tasapuolisesti lämmittävä lahja oli mieluinen ja meni ainakin heti käyttöön lämmittämään neljääkymmentä syksyn ja talven viluisissa säissä palelevaa varvasta.

 

Ihanaa joulun odotusta!

 

One Reply to “Joulun odotusta”

 1. Päivitysilmoitus: Shepherd’s Pie – Vesta box

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: