Joulun tuoksua

Tänä viikonloppuna kotimme on vallannut joulun tuoksu ja joulua on saatu tuoksutella muuallakin, kun vanhempieni luona hörpittiin kupposet lämmintä, perinteistä glögiä ja joulumarkkinoilla joulun tuoksua riittikin vaikka muille jakaa erilaisten lihojen, juustojen, mehujen, glögien, karamellien, leipomusten, havukranssien, tervanarusta valmistettujen käsitöiden ja tuoksukynttilöiden muodossa. Kotona joulun tuoksusta ovat vastanneet ihanat joululaatikot. Melkein tekisi mieli jo ottaa suoraan ruokapöytään viikonloppuna tehdyt laatikot ja tehdä jouluksi uudet, mutta ehkäpä nyt kuitenkin maltamme mielemme ja odotamme jouluruuan huumaa sinne jouluaattoon saakka. Meillä valmistettiin porkkana-, lanttu-, peruna- ja bataattilaatikkoa. Perunalaatikko imellettynä tietysti, kuten me sen tykkäämme herkutella. Perunalaatikon ja bataattilaatikon ohjeet olen julkaissut blogissani jo viime jouluna ja nuo herkkureseptit löydät blogistani täältä ja täältä. Tässä postauksessa laitetaan sitten suvun varttuneempien naisten vankalla kokemuksella hiotut porkkana- ja lanttulaatikoiden reseptit. Porkkanalaatikon resepti tulee minun äidiltäni ja lanttulaatikon ohje puolestaan anopilta. En edes lähtenyt luomaan omia reseptejä, koska nämä tutuksi tulleet joululaatikot vain ovat niin lyömättömän hyviä. Eli olkaapa hyvät, tässä reseptit.

dsc_1978dsc_1979

 

Porkkanalaatikko (1 ½ litran foliovuokaan)

 • Riisipuuroa 1 desistä puuroriisiä
 • 800 grammaa porkkanaa
 • ½ rkl siirappia
 • ½ dl kermaa
 • suolaa
 • Pinnalle voinokareita ja korppujauhoja

dsc_1966

Keitä riisipuuro 1 desistä puuroriisiä riisipussin ohjeen mukaisesti. Kuori ja pilko porkkanat ja keitä suolavedessä kypsäksi. Kaada keitinvesi pois ja survo porkkanat survimella hienoksi. Sekoita porkkanasurvos ja riisipuuro. Sekoita sekaan siirappia, loraus kermaa, mikäli koostumus tuntuu liian paksulta ja mausta suolalla makusi mukaan. Aidon ohjeen mukaan laatikkoon lisättäisiin myös yksi kananmuna, mutta meiltä se pääsi unohtumaan. Hyvin näytti silti laatikko tekeytyvän ilman kananmunaakin ja maku ja koostumus olivat oikein hyviä eli oman mieltymyksesi mukaan tee joko munalla tai ilman. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Painele pintaan kauniit aaltomaiset kuviot haarukalla tai lusikalla. Ripottele pinnalle korppujauhoja ja muutamia voinokareita. Paista 175 asteessa 1-1 ½ tuntia tai anna muhia hieman matalammassa lämpötilassa pidempään kuten meillä eli 160 asteessa reilu pari tuntia.

dsc_1970

Lanttulaatikko (1 ½ litran foliovuokaan)

 • 800g lanttua
 • 1 omena
 • 1 kananmuna
 • ½ dl korppujauhoja
 • 1 dl kerma-täysmaitoseosta
 • 50g voita
 • suolaa
 • valkopippuria
 • ripaus mustapippuria
 • 2rkl siirappia
 • Pinnalle voinokareita ja korppujauhoja

dsc_1967

Kuori ja pilko lanttu ja keitä kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Hieman ennen kuin lantut ovat kypsiä, lisää sekaan kuoritut ja pilkotut omenalohkot. Kaada keitinvesi pois, kun lantut ovat kypsiä. Survo lantut ja omenat survimella. Vispaa kananmuna kevyesti vaahdoksi. Sekoita lanttu-omenasurvokseen kananmuna, korppujauhot, kerma-täysmaitoseos, voita, siirappia sekä mausteet. Kaada seos voideltuun foliovuokaan. Painele pinnalle lusikalla tai haarukalla aaltomaisia kuvioita. Ripottele pinnalle korppujauhoja ja muutamia voinokareita. Paista 150 asteessa kolmisen tuntia tai hieman kovemmalla lämmöllä samaan aikaan porkkanalaatikon kanssa eli 160 asteessa reilu pari tuntia.

dsc_1969

Vinkki! Käytä laatikoiden kasvisten keitinliemenä koko ajan samaa vettä. Kun kierrätät samassa vedessä porkkanat, lantut, omenat ja bataatin ja sen jälkeen otat vielä liemen talteen pakastusrasiaan, niin seuraavaa keittoa varten sinulla on pakkasessa melkoisen herkullinen kasvisliemi valmiina!

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Joulun perinteiset kukat ovat myös ehdottomasti yksin joulutuoksun tuoja, joten meidänkin pitää ehkäpä käydä hakemassa olohuoneen pöydälle jokin tuoksuntuoja nostattamaan jouluntunnelmaa. Itselleni hyasintti on ehkä se kaikista perinteisin joulukukka, jonka muistan jo aivan varhaisista lapsuuden jouluista. Hyasintin tuoksu linkittyy yhtä voimakkaasti jouluun mielessäni kuin vaikkapa riisipuuro, kinkku tai piparit. Näyttävämmät joulutähdet ja amaryllikset ovat suurine kukintoineen myös ihania joulutunnelman nostattajia ja sellaisiakin meillä on viime vuosina nähty sulostuttamassa kotia. Joulukukat ovat huumaavan tuoksunsa lisäksi myös mielestäni joulun kauneimpia koristeita ja onkin hauskaa, että Suomessa kun elämme talven keskellä aikaa, jolloin luonnosta kaikki kasvit ovat talviteloilla lepäilemässä, niin koristelemme kodit luonnon omin antimin eli tuomalla metsästä puun keskelle olohuonetta ja koristelemalla huoneet elävin kukkasin. Ihanaa eloa talven keskelle.

One Reply to “Joulun tuoksua”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: