Itsenäisyyspäivän meininkiä

dsc_1995

Itsenäisyyspäivää meillä vietettiin kotosalla oman perheen kesken hyvin perinteisissä tunnelmissa isänmaata ja itsenäisyyttä kunnioittaen. Keskustelua herätti se, mitä itsenäisyys meille merkitsee ja että elämä voisi olla aika erilaista Venäjän vallan alla. Itsenäisyys on ennen kaikkea tuonut meille vapauden, jota voi mitata niin monella eri mittapuulla. Meillä on vapaus itsenäisenä valtiona päättää omista asioistamme ja tehdä asiat niin kuin me suomalaiset parhaaksi näemme. Meillä on myös liikkumisen vapaus ja voimme liikkua ympäri Suomen ilman rajoituksia, mitä nyt tietenkään kenenkään pihoille ei mennä kutsumatta norkoilemaan. Saamme nauttia heinikko pohkeissa havisten tai pakkaslumi kengän alla narskuen metsistämme, järvistämme, kaupungeistamme ja kylistämme lupia kyselemättä itse säätämämme jokamiehenoikeuden nojalla. Meillä on myös sananvapaus, jota meillä ei ole rajoitettu valtion toimesta. Saamme ilman pelkoa seurauksista julkisesti ilmaista mielipiteemme vaikkapa politiikasta tai ihmisten ja eläinten oikeuksista eikä kukaan seuraavaksi ole hyökkäämässä itsemme tai perheidemme kimppuun. Meillä on vapaus päättää asuinpaikastamme, ammatistamme, työpaikastamme ja ulkonäöstämme ilman kontrollointia ja lupia. Meillä on vapaus auttaa itseämme sekä muita ja osoittaa maailmalle, että suomalaiset ovat fiksua, hyväsydämistä ja vieraanvaraista kansaa, vaikka joskus olemmekin jokseenkin erikoisella pohjolaisen kirpsakalla huumorilla varustettuja. Tässä maassa on hyvä syntyä, olla ja elää.

 dsc_1997

Itsenäisyyspäivä oli edellisistä vuosista siinä mielessä poikkeava, että perinteinen Tuntematon sotilas jäi tänä vuonna katsomatta. Siihen syynä on tuo meidän uusin tulokas eli Alisa. Jo ennen Alisan syntymää päätimme, ettei ole mitään syytä antaa pienen vauvan katsella televisiota lainkaan ja myös tutkimukset ovat osoittaneet television katselusta olevan enemmänkin vain harmia vauvalle kuin mitään hyötyä, joten Alisan hereillä ollessa meillä pysyy tv kiinni ja keskitymme aivan muihin juttuihin silloin. Onneksi Tuntematon sotilas on tullut nähtyä jo niin monta kertaa vuosien varrella, että sen voi kelailla vaikka mielessään läpi itsenäisyytemme kunniaksi, vaikka telkkari kiinni pysyisikin. Telkkarin katselun sijaan meillä ulkoiltiin kirpsakassa pakkassäässä ja päästiin sinisestä hetkestäkin nauttimaan hengitys pakkasilmassa höyryten. Ulkoilman piristäminä olikin mukavaa pitää glögikattila hautumassa koko illan ja hörpätä kuppi jos toinenkin lämmintä juotavaa.

 dsc_1993 dsc_1985 dsc_1992

Ikkunalle sytytettiin kuudeksi myös kaksi sinivalkoista, pitkää kynttilää perinteen mukaisesti ja pöytää pääsi koristamaan vielä nupullaan oleva hyasinttikin, jonka olin edellisenä päivänä napannut kaupan kukkahyllyltä mukaan. Hyasintti istutettiin siniseen ruukkuun, jossa aiemmin meillä oli basilika. Se oli muuten viimeinen kerta kun Lari pääsee istuttamaan meidän yrttejä, nimittäin istuttamisen jälkeen ei mennyt kuin pari päivää, niin basilika nuupahti totaalisesti. Siitä ei jäänyt paljoa jälkipolville kerrottavaa. Niinpä tyhjänä ollut ruukku, johon en ollut vielä muistanut hankkia uutta yrttiä, sai joulun ajaksi asukikseen ihanan hyasintin.

 dsc_1979 dsc_1998

Itsenäisyyspäivän ateria onkin aina aivan oma lukunsa. Mitä tänä vuonna ateriaksi valmistettaisiin? Meidän mielestä näin tärkeänä päivänä pöytään kuuluu kattaa kauniit astiat ja vähän parempaa ruokaa, joka on rakkaudella isänmaatamme kohtaan valmistettu. Itsenäisyyspäivän pöytään valmistuu ehdottomasti perisuomalainen ateria, josta on ulkomaalaiset vaikutteet unohdettu. Viime vuonna itsenäisyyspäiväksi haudutettiin pitkään ja hartaasti ihanan herkullinen ja perinteinen karjalanpaisti. Tämän lisäksi mielestäni pöytään sopisi hyvin myös esimerkiksi herkulliset suomalaiset kalalajit, hirvi, jänis ja teeri. Tai sitten poro, kuten meillä tänä vuonna poronkäristyksen merkeissä. Käristys sai seurakseen myös hyvin suomalaiset lisukkeet voipotun, suolakurkun, puolukkasurvoksen ja marinoidun sipulin muodossa. Kaupasta tavallinen poronkäristysliha oli päässyt loppumaan, joten päädyimme ostamaan savustettua poronlapakäristyslihaa. Lopputulos oli aivan tajuttoman herkullinen, joten oli lihana kumpi käristysliha tahansa, niin herkkua syntyy varmasti! Tässäpä käristysohje, joka on isäni käsialaa jo vuosien takaa ja taaskaan superherkulliseksi todettua reseptiä ei ollut syytä lähteä sen koommin muokkailemaan.

 

Poronkäristys (2-3:lle henkilölle)

 dsc_1981

  • 400g poronkäristyslihaa
  • ½ litraa tummaa tai vaaleaa olutta
  • 200g margariina
  • mustapippuria

 

Anna lihojen sulaa rauhassa, mikäli ne ostettu pakasteena. Halutessasi pilko lihoja hieman pienemmäksi. Savustetun poronlapakäristyksen lihat olivat aika isokokoista siivua, joten meillä niitä pilkottiin hieman pienemmäksi ennen paistoa. Ruskista lihat reilussa nokareessa voita. Lisää olutta 4-5 desiä eli sen verran että lihat juuri peittyvät. Anna hautua kannen alla 1 ½ tuntia. Nosta kansi pannun päältä ja anna ylimääräisen nesteen haihtua pois. Lisää rasvaa reilusti niin, että käristys on kosteaa. Mausta mustapippurilla ja halutessasi suolalla. Meillä suolaa ei lisätty lainkaan, sillä maut olivat niin herkulliset ilmankin ja margariinista suolaa ruokaan tulee jonkin verran. Valmista lisukkeeksi perinteistä voipottua keittämällä kuoritut perunat (jauhoinen lajike) ja survo kypsät perunat survimella. Nostele sekaan voinokareita. Perunoita ei ole tarkoitus soseuttaa muusiksi vaan se saa jäädä hiutaleeksi. Käristyksen ja voipotun kanssa lisukkeena voi tarjota puolukkasurvosta, suolakurkkuja sekä marinoitua sipulia.

 dsc_1983

Marinoitu sipulilisuke

  • 1 sipuli
  • 1 rkl balsamiviinietikkaa
  • 1tl hunajaa
  • hyppysellinen saksankirveliä
  • pieni ripaus suolaa
  • pieni ripaus mustapippuria.

 

Sipulit laitettiin marinoitumaan pari tuntia ennen ruokailua. Silppua sipuli suikaleeksi. Sekoita kulhossa marinadin ainekset ja sekoita marinadiin sipulisuikaleet. Anna marinoitua tunti tai pari ennen tarjoilua.

dsc_1982

One Reply to “Itsenäisyyspäivän meininkiä”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: