Mitä sujauttaisi pukin konttiin?

Jouluun on enää pari viikkoa aikaa ja meillä alkaa olla aikalailla lahjahankinnat mietittynä ja suurin osa jo hankittunakin. Lahjat on kääritty paperiin ja lahjanarut kiharrettu kähärälle. Osa lahjoista on jo toimitettukin ja hätäisimmät ovat kerenneet jo lahjansa aukaisemaan ja ottamaan käyttöönsä. Ainakin lahjat ovat siis olleet odotettuja ja tykättyjä!

 dsc_2012

Joka vuosi oma hommansa on miettiä, mitä kenellekin lahjaksi ostaisi tänä vuonna. Mitä sujauttaisin tällä kertaa pukin konttiin? Syksyn mittaan alkaa mielen sopukoissa aina raksuttamaan, onko joku läheinen maininnut tarvitsevansa jotakin tiettyä tavaraa, mikä sattuisi sopimaan omaan lahjabudjettiin. Sellainen lahjahan on mitä täydellisin, jos onnistuu ostamaan juuri jonkin tavaran, mitä lahjansaaja olisi muutenkin ollut hankkimassa tai mille on ollut tarvetta. Jos mitään tällaista tarvetta ei tule mieleen, niin sitten pistän aina aivonystyrät töihin. Mistä kukakin tykkäisi? Mikä olisi mieluista? Olisiko tälle vuodelle jokin teema? Kenties hyvinvointia tai hyväntekeväisyyttä? Monesti aina saman vuoden lahjoihin, ainakin osaan, minulle kehkeytyy jokin punainen lanka tai kantava ajatus, jonka pohjalta tulee valikoitua lahja monelle. Yhtenä vuonna kantava teema oli esimerkiksi ulkoinen hyvinvointi ihonhoitotuotteiden muodossa. Toisena vuonna kantava ajatus oli arjen luksus, jolloin lahjapapereihin kääriytyi paljon kristallia, koruja ja hajuvesiä. Viime vuonna hyväntekeväisyys oli yksi kantavista ajatuksista lahjakattauksessa.

 

Listasin viime vuonna parinkin postauksen verran lahjavinkkejä ja pohdiskelin täydellisen lahjan salaisuutta. Hyvin pitkälti samoilla linjoilla olen edelleenkin lahjavinkkien suhteen. Viime vuonna esille nostamani elämyslahjat, hyväntekeväisyys, ruokalahjat ynnä muut olisivat ihan ykkösvaihtoehtoja tänäkin vuonna. Viime vuoden lahjavinkit voit käydä palauttelemassa mieleen täältä ja täältä. Tälle vuodelle listailin myös muutamia ideoita, mitä ainakin itsestä olisi ihana saada lahjaksi ja ideoita, jotka sopivat laihemmallekin kukkarolle. Lahjanhan ei todellakaan tarvitse olla kallis, jotta se olisi saajalleen mieluinen ja oikeasti ilahduttava lahja. Jopa täysin ilmaiseksi voi onnistua antamaan juuri sen täydellisimmän ja halutuimman lahjan.

 dsc_2014

1. Koti Spa –tuotteita

Erilaiset kotikylpylään sopivat luksus- ja hemmottelutuotteet olisivat mieluisia lahjoja varmasti monelle, niin miehelle kuin naiselle. Laadukkaat pyyhkeet löytävät aivan varmasti paikkansa liinavaatekaapista ja sieltä yllättävän usein kylppärin naulakkoon roikkumaan. Itse ainakin huomaan, että ne suosikkipyyhkeet ja uudet ihanat tekstiilit ovat aina ne, jotka ovat kaikista useimmin käytössä. Kotikylpylään tervetulleita ovat aina myös ihoa hellivät kuorinnat, naamiot ja vaikkapa saunahunaja. Näiden tuotteiden joukosta löytyy paljon myös esimerkiksi huippulaadukasta, suomalaista luonnonkosmetiikkaa, joiden joukosta löytyvät varmasti sopivat tuotteet vaativaankin makuun tai esimerkiksi herkälle iholle.

 

2. Itsetehdyt lahjat

Omin pikku kätösin valmistetut joululahjat ovat aivan ihania. Villasukat, lapaset, joulukortit, sinappipurkki tai vaikkapa jouluinen kuivakakku ovat varmasti lahjoja, jotka eivät jää kaapin perukoille pölyttymään, vaan menevät suoraan käyttöön. Moni arvostaa kaupasta ostetun lahjan sijaan paljon enemmän lahjaa, jonka lahjanantaja on itse valmistanut. Lapsetkin pääsevät ilahduttamaan läheisiään askartelemalla itse esimerkiksi hauskat joulukoristeet kuuseen ripustettavaksi. Itse tehtyjen lahjojen ehdoton valtti onkin sen, että lahjan saa aikaiseksi vaikka lähes tyhjästä ja ilman rahaa, mutta on varmasti mieluinen lahja.

 

3. Lukemista

Lukeminen on aina hyvästä jo ihan pienestä lapsesta asti. Jokaiseen elämäntilanteeseen ja kaikenikäisille ihmisille löytyy loputtomasti kiinnostavaa luettavaa. Huolella valittu kirja, jonka ajattelee kiinnostavan lahjansaajaa, on oiva valinta lahjaksi. Moni rakastaa omaa hetkeä rauhassa hyvän kirjan parissa. Yksi tekee itselle pesän sohvan nurkkaan vilttien keskelle ja ottaa kirjan oheen höyryävän teekupin toiseen käteen kun taas toinen ei malttaisi illalla sängyssä nukahtaa, kun peitto korvissa ahmii mielenkiintoista kirjaa sivu sivulta vain pidemmälle ja kolmannelle taas työmatka bussissa kuluu joutuisasti hyvää kirjaa lukien. Kirjan sijaan mielenkiintoista luettavaa löytyy paljon myös lehdistä, joten lehtitilauskin olisi varmasti kiva lahja monelle ja ilahduttaa vielä kuukausia joulun jälkeenkin aina uudestaan joka viikko tai kuukausi, kun lehti ilmestyy postiluukkuun.

 

4. Aikaa

Monella on jo kaikkea, paitsi aikaa. Välttämättä millekään materialle ei ole tarvetta, mutta esimerkiksi oma aika on kortilla. Ilmaiseksi voi helposti antaa lahjaksi omaa aikaansa vaikka lastenhoitoon tai siivousavuksi ja antaa toiselle ansaitun vapaahetken, jolla hän voi oman mielensä mukaan tehdä mitä haluaa. Tämäkin lahja sopii hyvin laihalle kukkarolle, koska se ei vaadi rahaa lainkaan.

 

5. Käytännöllinen tavaralahja

Moni käyttötavara voisi olla myös varsin mieluinen lahja. Esimerkiksi tässä äitiyslomalla ollessani ja vauvan kanssa päivät puuhatessani todella mieluisia lahjoja ovat sellaiset, jotka säästävät pieniä tuloja arjen kuluissa. Sähköhammasharjan vaihtopäille, piilolinsseille tai vauvan vaipoille on aina tarvetta ja tällaisia lahjoja on aivan mahtava saada. Piilarilahjakortti olisi esimerkiksi tälle mammalle aivan luksusta, kun hurjien kulujen ja pienten tulojen seurauksena omista mukavuuksista joutuu tinkimään.

 dsc_2015

Siinäpä muutamia tämän joulun ajatuksia ja vinkkejä lahjahankintoihin. Toivottavasti näistä löytyy ideoita ja apua, jos jonkin läheisen lahja on vielä hankkimatta ja ajatukset raksuttaa tyhjää lahjaideoiden suhteen. Mukavia lahjaostoksia!

 

P.S. Larin lahjavinkki omakohtaisen kokemuksen perusteella on se, että hankkii lahjan (oli se sitten halpa tai kallis, sen päättäköön lahjanantaja, mikä tuntuu itsestä sopivalta), joka on lahjansaajalle mieluinen ja häntä ajatellen hankittu. Jos ei ole älynnyt pistää korvan taakse vuoden aikana, mitä lahjansaaja voisi tarvita, niin kannattaa kysäistä toiveita. Ensi vuonna voi sitten panostaa siihen, että on korvat höröllä ja painaa muistiin jos läheinen mainitsee vaikkapa, että voi vitsi kun olisi mittalusikka, niin tämä leipominen olisi paljon helpompaa. Tuolloin säästyy uteluilta ja osaa hankkia juuri sen lahjan, jonka tietää toisen tarvitsevan.

 

One Reply to “Mitä sujauttaisi pukin konttiin?”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: