Jouluvalmisteluja

Meillä jouluvalmistelut ovat jo täydessä käynnissä ja lapsen kanssa olen huomannut jo tässä vaiheessa, että lapsiperheen joulu on aivan eri juttu kuin avioparin joulu. Aiempina vuosina, kun joulua on yhdessä kotiin laitettu, on joulusiivoukseen mennyt päivä tai korkeintaan viikonloppu riippuen siitä ollaanko tehty kuinka perusteellista siivousta ja kuinka reippaasti sitä rättiä ja pölyhuiskaa on jaksettu heilutella. Tänä vuonna joulusiivousta tehdään jo toista viikkoa, koska se ei vain tunnu etenevän mihinkään. Kahdesta aikuisesta kerrallaan riittää korkeintaan yhdeksi, koska toinen on joka tapauksessa kiinni vauvassa koko ajan. Kun sitten toinen siivoaa, niin sitäkin toimintaa rajoittaa paljon vauvan päivärytmi. Siivoukset päättyvät vauvan aikaiseen nukkumaanmenoon ja päiväuniaikaan ei paljoa mölytä ja kolistella. Tosin tänä vuonna päätimme tehdä myös hyvin perusteellisen siivouksen kaappien perukoita myöten, koska sellaista ei olla ennätetty tekemään tähän asuntoon muuttamisen jälkeen ja vauvan syntymän jälkeen mitään tarkempia kuurauksia ei tosiaankaan olla tehty, vaan pyritty huolehtimaan ainoastaan kodin perussiisteydestä. Nyt siis päätin, että on aika puunata ja kuurata oikein olan takaa joka nurkka ja soppi.

 

Siivouksen ohessa viikonloppuna meillä kokkailtiin hirviherkkuja. Saimme lähes kilon hirven jauhelihaa aiemmin syksyllä sukulaismieheltä, joka viihtyy syksyisin hirvimetsällä. Nyt sitten sulatimme herkkulihan pakkasesta ja siitä valmistettiin pihvit hirvihampurilaisiin, tehtiin lihapullakastike ja Alisalle tehtiin pakkaseen myös omia hirvipullia. Me olimme hirvenlihasta niin hullaantuneita, että reseptit jäivät tällä kertaa kirjoittamatta, mutta resepteistä viis, sillä lopputulos oli mitä ihaninta herkkua. Hampurilaispihveihin tuli noin 400 grammaa jauhelihaa, joista teimme neljä noin sadan gramman pihviä. Jauhelihan lisäksi taikinaan tuli yksi kananmuna, suolaa, mustapippuria, Worcester-kastiketta sekä parmesan-juustoa. Lihapulliin puolestaan tuli myös noin 400 grammaa jauhelihaa, kananmuna, korppujauhoja, lihaliemikuutio liotettuna puoleen desiin vettä, valkosipulijauhetta, suolaa, mustapippuria, soijakastiketta ja paprikajauhetta. Näistä aineksista syntyi siis suussa sulavan herkulliset hampurilaispihvit ja lihapullat hirven jauhelihasta. Lihapulliin itse asiassa oli tarkoitus laittaa myös silputtua sipulia, mutta sipulit unohtuivat tällä kertaa kauppaan ja kotoa ne olivat loppu, joten nämä pullat olivat sitten olosuhteiden pakosta sipulittomia. Lihapullat sekoitettiin perinteiseen ruskeaan kastikkeeseen ja lihapullakastike herkuteltiin juustogratinoitujen juuresten kera. Näistä aterioista jäi myös aika laiha kuvasaldo, koska herkut ahmittiin ennen kuin salamavalo kerkesi välähtämään, mutta hampurilaisista sentään jäi kuvatodistettakin.

 dsc_2018

Hirviherkkujen lisäksi keittiössämme on valmistauduttu myös jouluun. Eilen ja tänään paistoimme nimittäin vaatimattomat 40 joulutorttua, joista puolet omenamarmeladilla ja puoleen testasimme uutta puolukka-kirsikkamarmeladia. Molemmista joulutortuista tuli aivan ihania ja joulutorttujen määrästä voikin päätellä, että olemme molemmat aika sydänjuuriamme myöten rakastuneet joulutorttuihin, mutta perinteisen luumumarmeladin sijaan suosimme enemmän omenaa ja muita makuja, jotka tuovat perinteiseen jouluherkkuun uudenlaista twistiä. Tässä kun joulukalentereiden luukut aukeavat tasaiseen tahtiin ja avattuja luukkuja on jo enemmän kuin on enää jäljellä avaamattomia, niin sen oikein tuntee, miten joulu kolkuttelee jo aivan nurkan takana. Joulussa ihanaa muun muassa on se, että sitä ennen on ahkeroitu oikein olan takaa. On siivottu, ostettu lahjoja, paketoitu, kokattu, koristeltu ja lähetetty joulukortteja ja kun vihdoin joulu koittaa, saa vain rauhoittua nauttimaan joulusta. Ei tarvitse siivota, voi nauttia kauniista kodista ja koristeista, kaappi on täynnä ruokaa ja sen kun vain nostaa ruuat esille, kun vatsan pohja kurnahtaa. Sitä odotellessa, että joulunaluskiireet helpottavat ja parin päivän rauhallinen yhdessäolo ja jouluun uppoutuminen voi alkaa.

dsc_2042 dsc_2050

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: