Lampun uusi elämä

Jouluvalmistelujen lomassa olen ennättänyt välillä paneutumaan hiukan keskeneräiseen sisustusprojektiinkin ja työn alla viime aikoina ovat olleet olohuoneen uudet kalusteet. Ensimmäisenä projektinani tuunasin käytettynä ostamani vanhan jalkalampun, joka sai uuden varjostimen ja maalipinnan myötä aivan uuden elämän.

 dsc_1894

Käytettyä tavaraa ostaessa olen pitänyt aika tarkoin huolen siitä, mitä mistäkin asiasta kannattaa maksaa. Myyjäthän nettikirppiksillä pyytävät tuotteistaan aivan törkeitäkin hintoja ja hintalappuun on laitettu tunnearvoa vastaava summa, vaikka tunnearvohan ei ostajan näkökulmasta tuo myytävälle tavaralle euroakaan lisää arvoa. Kerkesin etsiskelemään jonkin aikaa vanhaa lampunjalkaa olohuoneeseemme ennen kuin juuri se oikea osui kohdalle. Laitoin kyselyä kymmenille myyjille lampuista ja tässäkin kategoriassa törmäsin mitä eriskummallisimpiin tapauksiin. Yhdestä jalkalampusta hintapyynti oli sata euroa, mutta rohkeana ostajaehdokkaana kehtasin tarjota lampusta 30 euroa. Mielestäni vanhalla jalkalampulla ei sen enempää arvoa ollut ja olihan tuo myynnissäkin roikkunut jo pitkään eli eipä lampulle muidenkaan ostajien mielestä voinut sadan euron hintalappua lätkäistä. Myyjä ei kuitenkaan lampustaan halunnut alle 90 euron luopua sillä perusteella, että tuo kyseinen 50 vuotta vanha valaisin oli hänen mielestään antiikkia. Tässä kohtaa oli aivan pakko hieman oikaista myyjää, koska ihan typeränä minua nyt ei kuitenkaan kannata pitää, vaikka en varmastikaan aina ole se penaalin terävin kynäkään. Siitä en kuitenkaan pidä, että yritetään huiputtaa ja tämän kyllä sanoin tuolle myyjällekin, että nyt taisi tulla puhuttua hieman puppua.

 dsc_1895 dsc_1896

Kerroin myyjälle, että antiikiksi voidaan yleisen käsityksen mukaan määritellä tavara, joka on vähintään sata vuotta vanha ja lisäksi komeiden ikävuosien lisäksi tavaralta tulee löytyä jonkinlaista kulttuurihistoriallista arvoa. Kerroin hänelle, että esimerkiksi Artekin 40-luvun ihanuudet ovat jo hinnoissaan tänä päivänä ihan pelkästään tuon kulttuurihistoriallisen arvonsa tähden, mutta nekään eivät vielä ole antiikkia. Tosin 40-luvun Artek jonakin kauniina päivänä on antiikkia ja sitten nuo suomalaisen sisustuksen helmet vasta hinnoissaan ovatkin. Ihan mitä tahansa minulle ei voi antiikkina ja ylihintaisena myydä, koska sen verran sentään tiedän, miten antiikki määritellään. Tästäkös myyjä sitten ottikin nokkiinsa ja käski minun mennä tarkistamaan nettihuutokaupoista, että 50 vuotta vanhoja tavaroita myydään antiikkina. Tässä kohtaa totesin enää vain myyjälle, että nettihuutokaupoista minä en kyllä tietojani tarkista, koska ei ne tavarat antiikiksi sillä muutu, että tietämättömät antiikkina tavaroitaan myyvät. Tavarat voivat olla kauniita, mutta ne ovat vain vanhoja tavaroita. Ei tullut kauppoja hänen kanssaan ja todella harvoin lähden ketään sen enempää opastamaankaan, mutta tämä tapaus oli kyllä jo niin härski, että pakko oli näpäyttää takaisin, kun yritti ihan suoranaisesti tarkoituksella tai tietämättömyyttään huijata. Toivottavasti hän ei seuraavalle yritä huiputtaa samalla tavalla. Minä sen sijaan sain tästä kaupantekotilanteesta vain ja ainoastaan päivän parhaat naurut. Kaikkea sitä…

 dsc_1932

Lopulta löysin ihanan vanhan metallista ja puusta tehdyn jalkavalaisimen nettikirppikseltä 15 eurolla ja sehän me haettiin tuunattavaksi omaan sisustukseemme sopivaksi. Tummaa puuta ja kultaa ei ihan sellaisenaan saisi istumaan sisustukseemme, joten niinpä pinta pestiin ensin maalipesulla, jonka jälkeen maalasin valaisimen jalan valkoisella pohjamaalilla ja sitten kahteen kertaan puolihimmeällä valkoisella kalustemaalilla. Lopuksi uuden ilmeen saanut lampunjalka sai kruunukseen vielä uuden rottinkisen varjostimen, jossa lukee mustin kirjaimin Pacific. Lopputuloksesta tuli kyllä aivan erinäköinen kuin mikä oli lähtötilanne ja olen todella tyytyväinen uuteen olohuoneen nurkassa nököttävään valaisimeen, joka tuo juuri sopivasti valoa, kun illalla telkkaria katsellessa natustaa vielä iltapalan hetulaan ennen yöpuulle painumista.

dsc_2050 dsc_2052 dsc_2051 dsc_2053 dsc_2055

4 Replies to “Lampun uusi elämä”

  1. Kertoisitko kuinka korkea tuo jalkalampun jalka on, kiitos =) Itse haaveilen samanoloisesta ja tuo varjostin itsellä jo on. Osaisi etsiä varjostimeen sopivaa jalkaa, kun tietäisi vähän kuinka korkea ja jykevä siihen sopii.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: