Joulusinapit purkitettu

Jouluvalmisteluihin yhtenä osana joka vuosi kuuluu meillä sinappitehtailua ja tällä sinappitehtaalla ei ole mitään tekemistä vauvan kanssa. Lari on jo muutaman vuoden ajan hionut sinappireseptiään tavoitteenaan vaatimattomasti löytää kohdalleen se täydellinen joulusinapin ohje. Tämä resepti on myös ainoa, joka pysyy visusti Larin reseptikirjan kansien välissä eikä sitä kuulemma anneta blogiinkaan tarkasteltavaksi. Annan kuitenkin vinkin, sinappiohje on lähellä julkaisemaani omenaista juhannussinapin ohjetta. Tosin joulusinappi on koostumukseltaan paksumpaa kuin makkaralle sopiva juoksevampi juhannussinappi ja omenaisen maun sijaan joulusinapissa maistuvat sinapin pienen tulisuuden lisäksi hunajainen makeus ja konjakin hienostunut vivahde.

 

dsc_2076

 

Joulusinappia valmistetaan pari purkkia aina meille itsellemme omaan joulupöytään makuhermoja kutkuttelemaan, mutta samalla sinappia tehdään aina isompi satsi ja sinappia purkitetaan pieniin pilttipurkkeihin, jotka koristellaan söpöiksi lahjapurnukoiksi ja aina joka joulu joillekin tutuille, joiden tiedämme olevan itsetehdyn sinapin ystäviä, tupsahtaa pienenä jouluyllätyksenä söpö sinappipurkki myös kinkun kaveriksi ja joulupöydän iloksi. Tosin vikkelimmät herkuttelijat kerkeävät lahjasinappinsa herkuttelemaan jo ennen joulun pyhiä, mutta saahan sitä jokainen sinappinsa nautiskella juuri niin kuin haluaa.

 

dsc_2077 dsc_2079

 

Tänäkin jouluna Lari taas sinappipadan äärellä pohti ja pähkäili sinappiin tehtäviä muutoksia. Kuinka paksua sinappia tehdään vai pitäisikö olla ohuempaa, laitetaanko kermaa, paljonko hunajaa, mikä on sopiva määrä konjakkia, kauanko keitetään, millaista etikkaa käytetään ja mikä on juuri oikeanlainen hyppysellinen suolaa. Reseptikirjan sivuille merkitään lisämuistiinpanoja siitä, miten reseptiä on taas tänä vuonna hiottu entistä paremmaksi. Nyt kyllä väittäisin, että tänä vuonna sekä maku että sinapin koostumus osuivat niin tarkasti napakymppiin, että täydellisen joulusinapin resepti on vihdoin syntynyt. Se on kuitenkin vain minun mielipiteeni ja sinappimestari itse taas oli sitä mieltä, että ensi jouluksi sinappi saisi olla aavistuksen notkeampaa. Noh, vuosien hiomisella varmasti se sinappi on joskus vielä napakymppi kaikin puolin itse mestarinkin mielestä.

 

dsc_2078

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: