Joulun soinnut

Joulu soi korvissa, sillä joulumusiikkia kuulee näin joulunaikaan joka paikassa. Toisille joulumusiikki on yhtä kuin päänsärky, mutta minulle se on yhtä kuin joulumieli. Meillä kuunnellaan joka päivä musiikkia ja harvemmin kotona on ihan hiljaista. Yleensä aina radio on päällä. Joulunaikaan radiosta kuunnellaan jouluradiota ja joulu soi korvissa todellakin koko joulukuun. Joulunpyhien jälkeen palataan sitten taas muille taajuuksille, mutta nyt vielä kuunnellaan sydäntä riipiviä lyriikoita, nurkissa hyppeleviä tonttusia, heliseviä tiukuja ja kulkusia sekä joulunsanomaa. Ajattelinkin kerätä vähän ylös omia suosikkejani joululaulujen joukosta. Suosikit löytyvät laidasta laitaan sillä niiden joukossa on niin uusia kuin vanhojakin joululauluja, iloa ja surua, toivoa ja luopumista, kevyempää ja raskaampaa musiikkia, huikeaa äänenkäyttöä ja taidonnäytteitä sekä tonttuja ja myös joulun uskonnollista sanomaa.

 

dsc_2099

 

Jos aloitetaan niistä uusimmista suosikeista, niin Janet Devlinin Merry Christmas Mum and Dad on aivan ihana tulokas joululaulujen saralla ja aivan uunituore X-Factor Uk:n voittajan Matt Terryn joululaulu When Christmas Comes Around kolahti minuun myös. Muutama vuosi sitten julkaistu Saara Aallon tulkinta kappaleesta Pie Jesu on puolestaan sellainen, että kaiken kiireen ja härdellin keskellä voisin vain heittäytyä sohvalle selälleen, laittaa silmät kiinni ja nukahtaa siihen, kun tuo uskomaton ääni tulvii kaiuttimesta. Saara Aallolta löytyy myös Tomi Metsäkedon kanssa yhteislaulu Muistan Joulun, mikä on myös niin koskettava. Huikeita tulkintoja joululaulujen saralla, kuten muutenkin, löytyy myös esimerkiksi Celine Dionilta, jonka So this is Christmas tai O Holy night kuuluu joululaulujen aateliin, jos niin voi sanoa. Walking in the air on myös perinteinen joulusuosikki ja siitä Nightwishin versio, jossa Tarja Turunen avaa äänihuuliaan tämän kappaleen tulkinnassa, on sellainen, että joka kerta kylmät väreet hulahtavat selkäpiin läpi.

 

Menevämpiä ralleja perinteisemmistä joululauluista löytyy sitten esimerkiksi The Vampsiltä, jonka Jingle bells on ihan huippu veto. Alisan kanssa me taas pidämme hauskaa muun muassa Rajattoman tahtiin, jolta löytyy hauska joululaulu nimeltään Kirje Joulupukille. Tuon tahtiin on hauskaa hullutella menemään ja laulaa hassuilla äänillä. Yksi lempparikappaleistani löytyy myös Pekka Ruuskan repertuaarista, nimittäin Suutari ja vieras –kappaletta meillä on joulunaikaan kuunneltu monta kertaa. Raskaammista joululauluista ehkä eniten kolahtaa Raskasta Joulua-levytys Tonttu-kappaleesta, jossa tulkitsijana käsittääkseni on JP Leppäluoto.

 

dsc_2100

 

Perinteiset kestosuosikit löytyvät myös White Christmas sekä Whamin Last Christmas –kappaleista sekä tietysti Katri Helenan ihana Joulumaa, joka saa aina sisällä läikehtimään lämpimän joulutunnelman. The first Noel on myös ehdoton lemppari ja sitten ehkä se joululaulujen joululaulu, jossa minulla kyllä notkahtaa jalatkin, nimittäin Jari Sillanpään ja Marjorien tulkinta kappaleesta Jouluyön rauha. Tuosta kappaleesta tosin nykyisin mieleeni nousee aina muisto eräästä ihanasta jouluaamusta, kun Lari esitti mahtipontisesti tämän kappaleen minulle, kun vielä aamurähmät oli silmänurkissa ja peitto korvissa. Hauska ja mieltä lämmittävä muisto.

 

Lisäksi joululaulusuosikkeihini kuuluu Enyan Sail away –kappale, vaikka se ei olekaan joululaulu millään muotoa. Tämä kappale kuitenkin linkittyy mielessäni vahvasti jouluun, koska pienenä kävin monesti joulunalusaikana viettämässä viikonlopun kummieni luona, missä cd-soittimessa soi Enya uskollisesti. Tykästyin Enyan musiikkiin siis tätä kautta ja erityisesti tähän kappaleeseen. Muistaakseni vielä nimenomaan joululahjaksi kummeiltani sain Enyan cd:n, mistä tämä nimenomainen kappalekin löytyy. Tästä lapsuusajan joulumuistosta johtuen tämä kappale ansaitsee siis ehdottomasti paikkansa omissa joululaulusuosikeissani.

 

dsc_2102

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: