Jouluruokien tähteet hyötykäyttöön

Olen aiemminkin tuonut blogissa esille sen, että inhoan ruuan haaskaamista ja syömättä jääneen ruuan heittämistä roskiin. Joulu on ehkä vuoden pahin juhla siinä mielessä, että ruokaa tulee aina tehtyä liikaa ja syötyään kolme päivää jouluruokia alkaa tuntua, että laatikot pursuavat jo korvistakin. Hyvää, syömäkelpoista ruokaa en kuitenkaan tohdi heittää roskiin, joten vinkiksi muillekin päätin koota pari ideaa ylös, mihin kinkun rippeet, joululaatikot ja rosollin jämät voisi hyödyntää ruuanlaitossa ja nautiskella ihanat jouluruuat uudessa muodossa ilman, että ruoka kyllästyttää, koska sitä samaa makua on jo maisteltu liian monta päivää.

 

dsc_2267

 

Rosollista ja tuorejuustojen jämistä keittelin meille nopean kasvissosekeiton. Alkuperäisen ohjeen olen julkaissut blogissa jo aiemmin ja löydät sen täältä. Samaa punajuurisosekeiton ohjetta sovelsin rosollista jääneisiin tähteisiin. Tein keiton alkuperäisen ohjeen mukaan, mutta hurautin lisäksi rosollin ja osan maidosta blenderissä sileäksi soseeksi ja lisäsin sen keiton sekaan. Lisäksi ohjeen tuorejuuston korvasin meidän omatekemän tilli-valkosipulituorejuuston jämällä sekä jouluaattoillan juustolajitelmasta oli jäänyt myös mustapippurituorejuustoa niin sitäkin hyödynsin keitossa. Suolakurkkua en erikseen enää lisännyt keittoon sillä sitä oli jo valmiiksi rosollin joukossa. Superhyvä ja myös supernopea keitto, joka maistui todella hyvin tuhtien laatikoiden jälkeen.

 

dsc_2269

 

Joululaatikoiden loput pääsivät sen sijaan teeleipätaikinaan ja teeleipiä nautiskeltiin keiton kaverina. Jotta teeleivät eivät maistuisi enää joululle, niin taikinaa maustoin myös valkosipulilla. Ohje tulee seuraavaksi.

 

dsc_2264

Teeleivät joululaatikoiden jämistä

 

  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 2tl leivinjauhetta
  • 1tl sokeria
  • ½ tl suolaa
  • 2-3 rkl ruokaöljyä
  • 1 ½ dl kylmää maitoa
  • 2-3 valkosipulin kynttä
  • 1 dl juustoraastetta
  • 3-4dl peruna-, porkkana-, bataatti- tai lanttulaatikoiden jämiä

 

dsc_2266

 

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää maito, öljy, valkosipulin kynnet murskattuna, juustoraaste sekä joululaatikoiden jämät. Sekoita taikina tasaiseksi. Jaa taikina pellille leivinpaperin päälle kahdeksi keoksi ja taputtele noin sentin paksuisiksi pyöreiksi leiviksi. Pistele leivät haarukalla ja jaa leivinpyörällä kevyesti neljään osaan. Paista uunin keskitasossa 17-19 minuuttia 225 asteessa. Taikinaa voi myös muokata erilaisilla jauhoilla, hiutaleilla, porkkanaraasteella tai vaikkapa oreganolla. Tavalliset teeleivät syntyvät jättämällä joululaatikot pois ja vähentämällä jauhoja 1 desin verran. Tällöin paistoaika on noin 13-15 minuuttia.

 

dsc_2268

 

Kinkun rippeethän sopivat paremmin kuin hyvin perinnehernariin, mikä meilläkin keitellään taas uuden vuoden jälkeen. Hernekeiton ohjeen löydät blogistani vuoden takaa ja suora linkki ohjeeseen on tässä.

 

Ja vielä ekovinkki loppuun. Mitäpä teit kinkunrasvoille vai onko ne vielä mahdollisesti parvekkeella tai takapihalla rasiassa odottelemassa, että keksit miten hävittää rasvat? Voisiko kinkunrasvalla huristella maapallon ympäri, jopa kolmesti? Kinkunrasvat voi lahjoittaa Kinkkutemppu-keräykseen, sillä tänä vuonna tuosta lahjoitetusta rasvasta valmistetaan biopolttoainetta, joka lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Lue lisää kampanjasta täältä.

One Reply to “Jouluruokien tähteet hyötykäyttöön”

  1. Päivitysilmoitus: Teeleivät – Vesta box

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: