Probiootit elämän avuksi ja tueksi

Probiooteista kohistaan paljon hyvinvointisivustoilla, terveysjulkaisuissa ja monissa hyvinvointiin ja terveyteen keskittyvissä blogeissa. Ensiksi oma reaktioni oli, että siis mitkä? Tarkempi tarkastelu osoitti kuitenkin, että kysehän on täysin tutusta tuotteesta, joka itselläni on kulkenut mukana ruokavaliossa kuuriluonteisesti jo vuosia, itseasiassa aivan lapsuudesta saakka. Probiootit ovat siis tarkemmin sanottuna ravinnon mukana syötävä tai lääkevalmisteena nieltävä bakteeriviljelmä, jolla on edullisia vaikutuksia suoliston toimintaan. Valmiste voi sisältää joko yhtä tai useampaa elävää eri bakteerikantaa. Probiootteja ovat siis esimerkiksi maitohappobakteerivalmisteet. Sanana probiootti on itse asiassa antibiootin vastakohta ja juontuu alkujaan kreikan kielestä. Probiootti tarkoittaa ”elämää varten”, kun antibioottihan puolestaan tuhoaa elämää tappamalla epäsuotuisia bakteereja, mutta siinä samassa myös niitä hyviä bakteereja, joille elimistöllämme olisi tarvetta.

 

Juuri antibioottien kanssa itselläni probiootit ovatkin siis olleet vuosikausia käytössä. Olen herkkävatsainen, kuten aiemminkin olen kertonut, ja jos joudun lääkärin määräämälle antibioottikuurille, joita tosin koitan aina viimeiseen saakka vältellä, sillä tiedän antibioottien olevan elimistölleni todella rajua kamaa, niin antibioottien kaverina syön kuurina aina probiootteja helpottaakseni vatsani oireilua. On itse asiassa tutkittu, että antibiootit antavat suolistollemme niin rajun käsittelyn, että ihmisellä menee jopa vuosia toipua yhdestä kuurista. On siis enemmän kuin paikallaan syödä lääkekuurin ajan ja pitkään sen jälkeenkin probiootteja, mitkä auttavat ruuansulatuskanavan elpymistä rajun lääkekuurin jälkeen. Antibiootit eivät siis valitse, mitä bakteereja ne tappavat, vaan ne tappavat kaikki tielleen osuvat bakteerit, myös ne hyvät, joita tarvitsemme vastustuskykymme ylläpitoon. Probiootit puolestaan tuovat näitä hyviä bakteereja lisää suolistoomme auttaen vastustuskykyä kasvamaan taas vahvaksi.

 

Antibioottikuurien lisäksi olen käyttänyt probiootteja kuuriluonteisesti aina matkustaessani. Aloitan kuurin hyvissä ajoin ennen matkaa, syön probiootteja läpi matkan ja vielä hetken matkalta palattuanikin. Kun matkustaa toiseen maahan tai jopa maanosaan, jossa bakteerikanta, ilmasto ja ravinto ovat aivan erilaiset kuin mihin keho kotona on tottunut, niin on ehdottoman tärkeää tukea omaa kehoa tällaisissa äkillisissä muutoksissa. Probiootit auttavat vastustuskykyä ja suolen toimintaa siis myös matkustaessa. Lisäksi kaikenlaisissa tilapäisissä vatsavaivoissa, joita saan aikaiseksi itselleni stressillä, flunssan aikana, syömällä huonosti sekä laktoosi-intoleranssini vuoksi, lääkitsen itseäni kuuriluonteisesti probiooteilla saaden helpotusta kipuilevaan vatsaan, joka tuntuu siltä kuin se olisi vääntynyt rusetille. Sanotaan, että suolisto on koko hyvinvoinnin kivijalka ja jos suolisto ei voi hyvin, niin ihmisellä on väistämättä muutenkin huono olla. Toimiva vatsa on siis perusta kaikelle  hyvinvoinnille. Myös Lari on minun patistuksestani alkanut parisuhteemme aikana käyttämään probiootteja kuuriluonteisesti matkaillessamme.

 

dsc_0055

 

Probiootteja on viime vuosikymmenten aikana tutkittu hurjasti. Niillä on todettu olevan ällistyttävän paljon terveysvaikutuksia niin sairaalle kuin terveellekin ihmiselle vauvasta vaariin. Probioottien käyttö voidaan aloittaa jo jopa keskosilla ja siitä läpi elämän joko jatkuvana tai kuureina tarpeen tullen. Probioottien on todettu tasapainottavan vatsan toimintaa monien lääkekuurien, kuten antibioottikuurien aikana ja auttavan suolistoa palautumaan niistä. Niiden on todettu auttavan myös monien ruuansulatuskanavan häiriöiden ehkäisyssä ja hoidossa, kuten ummetus, ripuli, ärtynyt suolisto, ruuansulatushäiriöt ja monet krooniset suolistosairaudet. Probiootit ehkäisevät ja hoitavat lukuisia ripulitauteja, ruoka-aineallergioita, atooppista ihottumaa sekä astmaa. Probiootit voivat myös alentaa kolesterolia, suojata sydäntä sekä verisuonia, auttaa laihduttamaan, lisätä vastustuskykyä ja auttaa syöpähoitojen tukihoidoissa. Tutkimusten mukaan probiootit voivat myös auttaa muun muassa ahdistuksen ja masennuksen hoidossa ja lukuisien muiden sairauksien täydentävissä hoidoissa. Melkoinen lista siispä myönteisiä vaikutuksia näillä pienillä ihmebakteereilla!

 

dsc_0032

 

Miten nämä probiootit juuri nyt sitten meihin liittyvät? Siten, että päätimme nyt vuoden alusta ottaa probiootit osaksi Alisan ruokavaliota. Lasten sairastelusta kohistaan hurjasti ja puhutaan flunssakierteistä. Monesti kuulee sanottavan, että lähes kouluikään saakka lapset sairastavat flunssasta flunssaan, koska vastustuskyky kehittyy lapsella niin hitaasti. Syntyessään lapsella ei ole suolistossaan suojaavia mikrobeja, mutta heti ensimmäiset mikrobit lapsi saa jo synnytyskanavasta äidiltään ja siitä alkaa vankan mikrobikannan keräys suolistoon. Suojaavien mikrobikantojen kehittyminen on kuitenkin hidasta. Esi-isillämme bakteerikannat suolistossa ovat olleet paljon laajempia ja vahvempia kuin meillä nykyaikana. Tämä johtuu muun muassa siitä, että heidän ravintonsa on luonnostaan sisältänyt enemmän probiootteja. Nykyään liiallinen hygienia elämän joka osa-alueella aiheuttaa sen, että suojaavien bakteerikantojen kehitys ihmisen suolistossakin on hitaampaa ja vaikeampaa. Ruokamme on jopa ylihygieenistä ja kodit siivotaan ja pyykit pestään antibakteerisilla pesuaineilla. Nämä tappavat myös ne hyvät bakteerit, joita tarvitsisimme kipeästi. Niinpä päätimme aloittaa probiootit jatkuvana osana Alisan ruokavaliota tukeaksemme vankan vastustuskyvyn kehitystä ja antamalla Alisalle näin myös probioottien kaikki muutkin hyvät vaikutukset terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Lisäksi tänä vuonna meillä on edessä matkailua sekä päivähoidon aloitus, joten siitä ei ainakaan varmasti haittaa ole, että vastustuskyvyn kehittymistä koitetaan tukea järkevin tavoin.

 

Alisalle valitsimme yhdessä apteekkarin kanssa suomalaisen *Valio Gefilus-maitohappobakteerin, joka sisältää Lactobacillus GG-maitohappobakteeria ja sopii niin lapselle kuin aikuisellekin. Alisan päiväannoksessa on 5 miljardia hyvää tekevää bakteeria. Gefilus-tippojen sisältämä maitohappobakteeri on myös maailman tutkituin ja siten sen terveysvaikutuksista on kaikista eniten tieteellistä näyttöä ja tutkimustuloksia. Toki valitessani terveystuotteita tai mitä tahansa tuotteita yhdeksän kuukauden ikäiselle vauvalleni haluan, että tuote on takuuvarmasti turvallinen. Niinpä turvallisuus ja kotimaisuus olivat ne tärkeimmät valintakriteerit tämän tuotteen kohdalla. Lisäksi suhteellisen edullinen hinta moneen kilpailijaan verrattuna ja se, että *Valion Gefilus-tipat saa myös d-vitamiinilla varustettuna olivat ehdottomasti plussaa, sillä toki Alisan ruokavalioon kuuluvat myös päivittäinen d-vitamiinilisä, joten jatkossa nämä saa kätevästi samasta pullosta. Vielä en tietenkään osaa sanoa tuleeko probiooteilla tulevien vuosien aikana olemaan merkittävää vaikutusta meidän perheessämme esiintyviin flunssakierteisiin ja säästyykö Alisa esimerkiksi joiltakin päiväkoteja kiertäviltä nuhakuumeilta tai vatsataudeilta, mutta voisin kuvitella vastustuskyvyn kehittyvän probioottien avulla vahvaksi. Palataan kuitenkin tulevaisuudessa sitten tähän aiheeseen uudelleen, kun voidaan vähän pohtia probioottien vaikutuksia.

 

dsc_0056

 

Tämä postaus on blogissani ensimmäinen, jossa näet myös affiliate-mainoslinkin. Mainoslinkki on merkitty *-merkillä. Jatkossa mainoslinkkejä tulee varmastikin blogissani näkymään jonkin verran, sillä toiveenani olisi joskus tienatakin ehkäpä hieman kahvirahaa rakkaasta harrastuksestani. Probiooteista oli hyvä aloittaa mainoslinkittely siksi, että tämä sattui meille olemaan muutenkin ajankohtainen asia ja probiootit ovat tuttuja vuosien takaa. Mistään ihan uudesta tuttavuudesta ei siis todellakaan ole kyse ja siksi voinkin probiootteja suositella käsi sydämellä. Kun seuraava ulkomaanmatkamme lähestyy, niin pitkät probioottikuurit hankitaan myös minulle ja Larille. Mainoslinkkiä klikkaamalla pääset suoraan sivustolle, josta voit tilata postauksessani esitellyn tuotteen, mikäli koet, että teidänkin perheessä tällaiselle voisi olla tarvetta. Kannattaa muutenkin tsekata *hyvinvoinnin.fi-sivusto, sillä siellä näyttäisi olevan talvialet käynnissä.

 

*sisältää mainoslinkin

4 Replies to “Probiootit elämän avuksi ja tueksi”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: