Hampaiden puhkeamisesta purukaluston huoltamiseen

Tässä vauvavuotta elellessä eteen on tietysti tullut myös hammashuoltoon ja hampaiden puhkeamiseen liittyvät asiat. Alisalle on nyt kerennyt puhkeamaan neljä ensimmäistä hammasta, kaksi eteen alhaalle ja kaksi eteen ylhäälle. Etukäteen en oikein tiennyt mitä odottaa, sillä meille oli kerrottu tarinoita siitä, miten hampaiden tulo olisi kuin helvetti olisi laskeutunut maan päälle ja sitten toisen ääripään tarinat taas kertoivat, että puhjenneet hampaat huomattiin kuin vahingossa, koska vauva ei ollut reagoinut hampaiden tuloon mitenkään. Sitten oli vielä lisäksi kaikenlaisia tarinoita siitä väliltä. Mielenkiinnolla siis odotin, että millainen tarina meille syntyisi kerrottavaksi ja toivoin tietysti salaa sitä helpointa tietä.

 

Alahampaat puhkesivat ensin ja ne nousivat ikenen läpi samaan aikaan. Ei osunut meidän kohdalle se helpoin vaihtoehto, sillä Alisan teki silminnähden kipeää tuo hampaiden puhkeaminen. Ikenet olivat punaiset ja turpeat, sydäntä raastavaa itkua riitti, ruokahalu oli tipotiessään ja varsinkin lämpimien ruokien syöminen oli selvästi inhottavaa, limaa erittyi hirveät määrät ja lopulta nieluun valuva lima sai nukkumaan mennessä lapsemme vielä oksentamaankin, minkä seurauksena illalla yhdentoista aikaan kylvetimme vauvaa puhtaaksi, vaikka hänen olisi pitänyt jo nukkua parin tunnin ajan. Onneksi hampaat nousevat ikenen läpi nopeasti ja meillä ainakin kipein vaihe kesti vain sen yhden illan. Heti kun hampaat läpäisivät ikenen, loppui itku ja särkykin. Sillä välin, kun särkyä riitti, helpotimme Alisan oloa panadolilla, jääkaapissa viilennetyillä vauvan puruleluilla, sekä sellaisella vauvan purulelulla, jonka karhea pinta toi apua kutiseviin ikeniin vauvan pureskellessa lelua. Kun sitten paria kuukautta myöhemmin oli ylähampaiden vuoro, olin varautunut pahimpaan. Tällä kertaa hampaat eivät kuitenkaan aiheuttaneet minkäänlaista itkusirkusta. Ikenet olivat kyllä punertavat ja turpeat taas juuri ennen hampaiden puhkeamista, mutta puhjenneet hampaat huomasin aina aamuisin Alisan hammaspesun yhteydessä todeten, että jaa, täällä suussapa onkin taas yksi valkea laki ikenessä lisää.

 

Hampaiden puhkeaminen toi arkeemme mukanaan tietysti myös vauvan hammashuollon. Meillä hammashuollosta ollaan tätä nykyä todella tarkkoja, sillä perheeseen riittää yksi sellainen jäsen, jonka purukalusto huollatetaan lähes kuukausittain yksityisellä hammaslääkärillä kukkaro vikisten, koska kunnallinen hammashuolto ei kykenisi pitämään hammaskalustoa ojennuksessa, niin usein tuntuu tuolla herralla suussa korjailtavaa olevan. Neuvolan ohjeistuksen mukaan hampaiden harjaus aloitettiin siispä heti ensimmäisen hampaan puhjettua ja hampaiden pesuhan taas päänvaivaa aiheuttikin. Meillä oli hankittuna kaksi hammasharjaa. Pieni, vauvan käteen sopivaksi suunniteltu ja muotoiltu hammasharja, jolla Alisa voisi itse opetella hampaiden harjausta ja toinen hieman pidemmällä varrella varustettu vauvan hammasharja, jolla vanhempi harjaa vauvan hampaat puhtaaksi. Mutta sitten se hammastahna… Voiko vauvalleen edes valita oikeanlaista hammastahnaa ilman, että mielessä kalvaa syyllisyys ja ajatus väärästä valinnasta, jolla pahimmillaan edesauttaa vauvan sairastumista syöpään. Jep, luit oikein, syöpähän se taas tuli esille. Hammastahnoista ja niiden sisältämistä fluoreista sekä parabeeneistä on tehty tutkimuksia, joiden mukaan on mahdollista, että osa näistä ainesosista aiheuttaisi syöpää tai muita terveyshaittoja.

 

dsc_01681

 

Minun tietämykseni mukaan vauvojen hammastahnoissa on oikeastaan kolme vaihtoehtoa, millaiseen voi päätyä. Hammastahna, jonka sisältämä fluori on amiinifluoridia eikä hammastahna sisällä parabeeneja. Amiinifluoridi on erittäin tehokas, kiinnittyy hammaskiilteeseen nopeasti ja muodostaa hyvän suojan happohyökkäyksiä vastaan. Tällainen hammastahna on esimerkiksi Elmexin hammastahna lapsille. Sitten on hammastahnoja, jotka sisältävät natriumfluoridia, mikä ei ole aivan yhtä tehokas fluori, kuin Elmexin sisältämä ja näissä hammastahnoissa on lisäksi parabeeneja. Tällainen hammastahna puolestaan on esimerkiksi Oxygenolin Muumi-tahna. Kolmas vaihtoehto on sitten fluorittomat lasten hammastahnat, joita löytyy esimerkiksi luonnonkosmetiikan puolelta.

 

Kaikkiin hammastahnoihin liittyy ongelmia, joten päätöksen teko onkin sitten hankalampi juttu, että minkä hammastahnan oman kullannupun ensimmäisen hampaan harjaukseen valitsee. Elmexin sisältämä amiinifluoridi esiintyy suurena pahana Helsingin Sanomien 10.8.2005 julkaisemassa artikkelissa (artikkelista maininta täällä), missä Professori Tenovuo sanoo, että ”Suussa amiini-osa ja fluori-osa hajoavat. Jotkut tutkimukset osoittavat, että jos suussa on samaan aikaan amiineja ja ravinnosta saatuja nitraatteja tai nitriittejä, syntyy helposti pieniä määriä nitrosamiineja. Ne ovat syöpää aiheuttavia aineita.” Hän myös toteaa, että ei voi mennä väittämään, että tällä olisi jotain kliinistä merkitystä tai että amiinifluoridista syntyy syöpää, mutta kirjallisuuden perusteella on paljon näyttöä, että amiineista ja nitraateista syntyy nitrosamiineja, ja syljen myötä ne myös niellään. Hesarin jutun mukaan siis professori heittää ilmoille ajatuksen, että hyvin spesifeissä, oikeanlaisissa olosuhteissa amiinifluoridi voisi aiheuttaa syöpää, mutta pyörtää kuitenkin sanansa, että suoraan näin ei kuitenkaan voi mennä sanomaan. Toinen juttu toki on sitten se, että millaisissa määrissä tämä syövän riski oikeasti kasvaa, onko sitä tutkittu? Ohjeistushan on, että lapsen hammastahnan tulisi sisältää fluoria vain 500ppm, mikäli hammastahnaa käytetään sekä aamu- että iltapesulla tai vaihtoehtoisesti 1000-1100ppm, mikäli fluorillista hammastahnaa käytetään vain toisella pesulla ja toiselle pesulle valitaan fluoriton hammastahna tai ei käytetä hammastahnaa lainkaan. Lisäksi fluorillista hammastahnaa käytettäessä molemmissa tapauksissa sitä annostellaan lapsen hammasharjalle riisin jyvän kokoinen olemattoman pieni nokare. Tahnalla ei siis todellakaan lotrailla, joten vauva nielee hammastahnaa todella vähän hammaspesujen yhteydessä. Amiinifluoridin mahdollisesti syöpää aiheuttava vaikutus ilmeni professorin mukaan silloin, kun suussa oli samaan aikaan ravinnosta saatuja nitraatteja tai nitriittejä, joten ihmetystä itselleni aiheutti, että kuka syö samaan aikaan ruokaa, kun hammastahnaa on suussa? Onko amiinifluoridista siis oikeasti todellista haittaa vauvalle, joka nielee noin olemattoman pienen määrän hammastahnaa vuorokaudessa eikä ruokaile samaan aikaan, kun hampaita pestään? Siihenpä ei taida olla vastausta asiantuntijoillakaan eikä minullakaan ole mitään kemistin koulutusta, että osaisin asiaa tieteen nimissä luotettavasti tutkia, tulkita tai pohtia.

 

dsc_01771

 

No sitten ne Muumi-hammastahnan ja muiden natriumfluoridia sisältävien hammastahnojen parabeenit syyniin seuraavaksi (THL:n selvitys parabeeneista löytyy täältä). Parabeenit ovat säilöntäaineita, joita käytetään laajalti päivittäin käyttämissämme tuotteissa, kuten elintarvikkeissa, hygieniatuotteissa ja kosmetiikassa. Parabeeneille on siis erittäin helppo altistua. EU:ssa on tällä hetkellä sallittu yksittäisen parabeenin enimmäispitoisuudeksi 0,4% ja jos tuotteessa on käytetty eri parabeenien yhdistelmää, niin maksimipitoisuus on 0,8%. EU:n kuluttajien turvallisuutta tutkiva tiedekunta on kuitenkin suositellut pitoisuuksien laskemista 0,19 prosenttiin arvioituaan parabeenien riskejä kosmetiikassa. Parabeenien haittavaikutukset terveydelle ovat hieman epävarmuuden varjossa, eikä näistäkään kiistatonta tutkimusmateriaalia tutkijoilla taida olla, mutta ainakin niiden on epäilty aiheuttavan kosketusallergiaa ja lisäävän rintasyövän riskiä. Lisäksi iholla esimerkiksi ihovoiteissa ne voivat voimistaa UV-B-säteilyn haittavaikutuksia. Pieninä pitoisuuksina näiden tehokkaiden säilöntäaineiden pitäisi kuitenkin terveysviranomaisten mielestä olla turvallisia käyttää ja lapsen hammastahnassahan pitoisuudet ovat äärimmäisen pieniä kerta hammasharjalle annostellaan vain pienen pieni nokare hammastahnaa.

 

Jos haluaisi välttää sekä amiinifluoridia että parabeeneja, jäävät vaihtoehdot lapsen hammastahnoista aika vähiin. Luonnonkosmetiikasta löytyy esimerkiksi fluorittomia, parabeenittomia vaihtoehtoja, mutta sitten puntariin taas joutuu se, että tekeekö lapsen hampaille hallaa valitsemalla fluorittoman vaihtoehdon vai tukeeko mieluummin hampaiden kehittymistä fluorillisella hammastahnalla, sillä fluori tutkitusti vähentää hampaiden reikiintymistä ehkäisemällä bakteerien aiheuttamaa hammaskiilteen mineraalien liukenemista sekä auttaa bakteerien jo liuottaman kiilteen uudelleen mineralisoitumista. Fluorin on tutkittu olevan markkinoilla olevista vaihtoehdoista tehokkain ase kariesbakteeria vastaan. Voidaanko samoihin tuloksiin päästä esimerkiksi yhdistämällä hampaille terveellinen ruokavalio, ainoastaan veden juonti janojuomana ruokailujen välillä, xylitol-purukumien ja –pastillien säännöllinen käyttö sekä fluorittoman hammastahnan käyttö? Tästä olisi mielenkiintoista lukea jokin tutkimus. Vaikka nämä kaikki seikat varmasti suun terveyttä edistävätkin erinomaisesti, omia hampaitani en uskaltaisi silti alkaa hoitamaan fluorittomaan hammastahnaan luottaen.

 

dsc_01781

 

 

Puntarissa on siis moni seikka, joista tutkimustieto kuitenkin on hyvin hataraa ja jopa ristiriitaista. Tutkimuksilla ilmeisesti pystytään vain toteamaan, että haittavaikutuksia saattaa olla, mutta vedenpitäviä riskirajoja ei ole pystytty antamaan eikä tutkimustuloksia kiistatta edes todistamaan. Niinpä valinnan tekeminen jää jokaisen vanhemman oman harkintakyvyn puntaroitavaksi ja jokainen varmasti pyrkii tekemään sen parhaan valinnan siihen tietoon luottaen, mitä saatavilla on. Olen kuullut, että ruotsalaiset olisivat tehneet tutkimuksen, että jopa näkkileipä aiheuttaisi syöpää. En missään tapauksessa halua suhtautua syöpään välinpitämättömästi tai halveksuen, mutta nämä tällaiset tutkimukset laittavat pohtimaan, että onko oikeasti olemassakaan sellaista tuotetta, josta ei jollakin tavalla saataisi aikaiseksi sellaista tutkimustulosta, että se voi aiheuttaa syöpää, jos vain tarpeeksi halutaan. Oma näkemykseni lastenhammastahnoista on, että kun huolellisesti noudatan sekä tuotteen valmistajan että hammaslääkäriliiton laatimia ohjeita ja käytän Suomessa markkinoille hyväksyttyjä tuotteita, niin todellista riskiä nämä tuotteet eivät lapselleni aiheuta. Ainakin toivon niin. Niinpä otin maalaisjärjen käteen, ”heitin kukkahatun hattuhyllylle” ja päädyimme valitsemaan Elmexin lastenhammastahnan ihan siitä syystä, että meillä itselläkin on vastaava aikuisten versio käytössä hammaslääkärimme suosituksesta ja olemme sen päivittäisessä käytössä hyväksi todenneet. Tosin on meillä ollut käytössä suomalainen Oxygenolinkin hammastahna ja myös siitä pidimme. Halusimme Alisan hammastahnaan kuitenkin mahdollisimman tehokkaaksi todetun fluorin, jotta hampaista kasvaa terveet ja vahvat ja tulevaisuudessa hammaskalusto ei tule olemaan ainakaan siitä kärsinyt, että alkumetreillä hammaskaluston perushuolto olisi laiminlyöty. Samalla toivon, ettei tekemämme päätökset tulevaisuudessa osoittaudu vääriksi.

 

Nyt meillä on siis hammaspesuja aamuin illoin takana Alisan kanssa kahden kuukauden verran. Ai että tuo lapsi osaakin olla lystikäs. Omaa hammasharjaansa hän järsisi ja imeskelisi vaikka hamaan tappiin saakka, mutta kun vanhemman kädessä oleva hammasharja uhkaavasti lähestyy suuta, niin pieni suu nipistää huulet tiiviisti yhteen ja alkaa hirveä pään heiluttelu, jotta suu pääsee pakoon lähestyvää hammasharjaa. Kun hammasharjan onnistuu viimein tuohon pieneen suuhun ujuttamaan, alkaa pikkuisen kielen taistelu hammasharjaa vastaan. Kieli parkkeeraa itsensä tiiviisti hampaiden päälle eikä liikahda milliäkään, vaan jähmettyy siihen. Yritäpä siinä nyt sitten saada edes kerta tai kaksi sipaistua hampaita harjalla, jotta lapsi tottuisi hiljalleen hampaiden harjaukseen. Stressiä en hammaspesuista kuitenkaan ole ottanut. Meillä on tavoitteena tehdä hampaiden harjauksesta elämän mittainen rutiini Alisalle, mikä ei tuntuisi vastenmieliseltä, vaan pikemminkin mukavalta puuhalta, joten mitään pakkoharjausta emme ole ottaneet käyttöön. Testissä ovat hampaiden pesuun liitetyt lorut ja laulut, jotka tekisivät hampaiden pesusta Alisalle mukavaa ja varmasti joku päivä hampaiden peseminen tässäkin huushollissa luonnistuu paremmin. Mutta niin pitkään, kun se ei luonnistu, minua ei haittaa pätkääkään, jos Lari haluaisi muutaman hammaspesuvuoron itselleen lisää, sillä voin ilomielin luopua omista vuoroistani!

 

dsc_01721

2 Replies to “Hampaiden puhkeamisesta purukaluston huoltamiseen”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s