Le gratin de mamie – Isoäidin gratiini

Tomaatti, basilika ja mozzarella… Aika lyömätön makukombinaatio eikä siis ihme, että tuota pyhää kolminaisuutta voi huoletta kutsua klassikoksi. Pelkästään jo ajatuksesta herahtaa vesi kielelle ja saman tien mielen sopukat alkavat nostamaan esille makumuistoja näihin ihanan puhtaisiin ja niin hyvin yhdessä toimiviin makuihin liittyen. Tuohon kun lisätään vielä maistuvaa perunaa, aromikasta ilmakuivattua kinkkua sekä emmental juuston voimakas pehmeys, niin voiko siitä syntyä muuta kuin aivan taivaallisen hyvä ruoka, joka sopii niin arkeen kuin viikonloppuunkin. Seuraavaksi siis ChefClubilta bongaamani resepti, joka on muokattu blogissani hieman isommaksi annokseksi. Alkuperäinen resepti kantaa ranskankielistä nimeä Le gratin de mamie ja tähän käännöstyöhön uskoisin minunkin kielitaitoni riittävän eli kyse on isoäidin gratiinista.

 

dsc_01642

Le gratin de mamie – Isoäidin gratiini

 

  • 12 keskikokoista kiinteää perunaa
  • 150g Serranon kinkkua
  • 1-2 tomaattia
  • tuoretta basilikaa
  • 375g mozzarellaa
  • 4dl kermaa
  • 3 kananmunaa
  • 150g emmentalraastetta
  • suolaa
  • mustapippuria

 

Kuori perunat ja siivuta ne todella ohuiksi siivuiksi. Laita perunasiivut kulhoon ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Suolaa saa olla ihan reilusti, sillä peruna vaatii jonkin verran suolaa maistuakseen. Siivuta valmiiksi myös tomaatti. Poista tomaateista nestemäinen sisus. Viipaloi myös mozzarella valmiiksi siivuiksi. Ota uunivuoka ja voitele se tilkalla öljyä. Lado uunivuoan pohjalle kerros perunasiivuja. Seuraavaksi laita päälle kerros ilmakuivattua kinkkua. Voit käyttää Serranon kinkkua, kuten me, tai jotain muuta ilmakuivattua kinkkua aivan yhtä hyvin. Jos et ole ilmakuivatun kinkun ystävä, niin ruoka toimisi varmasti hyvin myös jollakin muulla kinkkuleikkeleellä. Seuraavaksi kinkkusiivujen päälle lado kolmasosa mozzarellasiivuista. Seuraavaksi lado jälleen kerran kerros perunasiivuja, niiden päälle kerros kinkkua ja taas kolmasosa mozzarellasiivuista. Kolmanteen kerrokseen jälleen laitetaan kerros perunaa, kinkkua ja loput mozzarellat. Mozzarellojen päälle laitetaan tuoreita basilikan lehtiä ja tomaattisiivut. Tässä toimisi vallan hyvin myös aurinkokuivatut tomaatit. Lopuksi päälle ladotaan loput perunasiivut ja pinnalle ripotellaan emmentalraaste. Sekoita kulhossa munat ja kerma ja mausta seos suolalla ja pippurilla. Kaada munakermaseos tasaisesti vuokaan. Paista 180-200 asteisessa uunissa noin 1 ½ tuntia uunin keskitasolla. Mikäli pinta tummuu paiston aikana liikaa, peitä vuoka foliolla loppupaiston ajaksi. Anna valmiin ruuan vetäytyä rauhassa ja herkuttele vaikkapa salaatin kera.

 

dsc_01663

 

Bon appétit sanoisi ranskalainen isoäiti!

 

dsc_01674

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: