Venäläinen stroganoff

Perinteinen venäläinen stroganoff on lihapatojen aatelistoa ja niin ihanaa herkkua, että sitä syödessä ei kyllä tule mieleen ainoatakaan muutosta, mitä tekisi tähän täydellisyyttä hipovaan talviseen säähän sopivaan lihapataan, joka sulattaa jääkuningattarenkin sydämen. Kun ruoka on haarukoitu lautaselta kurnivan vatsan täytteeksi, tekee mieli vielä pyyhkiä leivällä lautasen pinta kiiltäväksi. Jos leipää ei ole, jää ainoaksi vaihtoehdoksi nuolaista lautaselta viimeisetkin pisarat tätä herkkua kitusiinsa, vaikka se ei hyvien pöytätapojen mukaista olekaan. Ruoka on kuitenkin niin hyvää, ettei siitä tohdi haaskata pisaraakaan.

 

Muistan stroganoffin lapsuudesta. Meillä tehtiin stroganoffia lapsuudenkodissa ja muistan myös stroganoffin eri variaatiot, kuten lasten suuhun superhyvin maistuvan nakkistroganoffin. Aikuisiällä on kuitenkin hujahtanut varmasti ainakin yli vuosikymmen ilman, että olen päässyt stroganoffia nautiskelemaan ja ikinä emme olleet sitä itse aiemmin valmistaneet. Oli siis jo viimein aika opetella tämänkin herkun salat!

 

dsc_01821

 

Suuhun hajoavat naudan lihapalat, tomaattinen kastike, jonka mausteet ovat juuri niin kuin pitääkin mitään poistamatta ja mitään lisäämättä, smetanan täyteläisyys ja suussa pirskahtelevat suolakurkut. Niistä on täydellinen stroganoff tehty ja nyt laitankin jakoon reseptin, jolla meillä tänä viikonloppuna syntyi mitä täydellisin ja täyteläisin stroganoff. Resepti löytyi Kotikokista ja alkuperäisen reseptin voit lukea täältä. Tässä postauksessa sen sijaan on meidän variaatiomme stroganoffista, johon ei tosin ole paljon muutoksia tehty alkuperäiseen verrattuna.

 

Venäläinen stroganoff

 

 • 600g naudan paistilihaa
 • nokare margariinia
 • 4 rkl vehnäjauhoja
 • 1 ½ sipulia
 • 5-6 valkosipulin kynttä
 • 2 rkl vahvaa sinappia
 • 140g tomaattisosetta
 • 7 ½ dl vettä
 • 2 lihaliemikuutiota
 • 75-100g smetanaa
 • 1 ½ dl kermaa
 • 1 ½ suolakurkkua
 • valkopippuria jauheena
 • 1tl sokeria
 • suolaa
 • koristeeksi persiljaa

 

Pilko liha suikaleiksi. Kuori ja silppua myös sipulit ja valkosipulit. Ota lieden kestävä uunivuoka ja kuumenna liedellä. Lisää vuokaan nokare margariinia ja ruskista siinä pienissä erissä lihat. Kun viimeinen erä lihoja on ruskistettu, lisää pataan jo ruskistetut lihat sekä sipulisilppu että valkosipulisilppu ja kuullota hetki. Mausta ripauksella suolaa. Lisää vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi. Lisää pataan tomaattisose, sinappia sekä valkopippurijauhetta ripaus ja sekoita hyvin. Lisää lihaliemikuutiot sekä vesi kiehuvana sekä sokeri. Sekoita jälleen kaikki ainekset sekaisin. Siirrä pata levyltä uuniin. Anna hautua 150 asteessa parin tunnin ajan. Keitä padalle lisäkeriisi ja samaan aikaan, kun aloitat riisin valmistuksen, lisää pataan vielä suolakurkut pilkottuna, smetana ja kerma. Sekoita ja tarkista maku. Anna padan muhia uunissa vielä sen aikaa, kunnes riisi on valmista. Koristele annos vielä tuoreella persiljasilpulla. Vinkki! Stroganoffin voi aivan yhtä hyvin haudutella valmiiksi liedelläkin ja kastikkeeseen voi lisätä myös omien mieltymystensä mukaan esimerkiksi paprikaa, sieniä tai hillosipuleita.

 

dsc_01811

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: