Ihanaa Runebergin päivää!

Huomenna, sunnuntaina, vietetäänkin sitten taas kansallisrunoilijamme Runebergin päivää. Tuo herkkusuiden yksi vuoden suosikkipäivistä maistuu jo ihan pelkästään ajatuksenkin tasolla keksinmuruilta, kardemummalta, manteleilta ja vadelmalta. Päivä maistuu suussa samaan aikaan pehmeältä, makealta ja kostealta. Kukapa ei yhdistäisi Runebergin päivää oitis perinteisiin Runebergin torttuihin. Minulla on ollut tapana leipoa joka vuosi Runebergin päiväksi itsetehdyt tortut.

 dsc_02051

 

Superhyvän torttureseptin, johon itse olen luottanut jo useamman vuoden ajan, löydät blogistani täältä, varmastikin juuri sellaisena millaiseksi Fredrika Runebergkin ne aikanaan mielessään maalaili reseptiä kehitellessään. Tosin alkuperäiset Runebergin tortut on tarinan mukaan tehty omenahilloon, mutta ainakin minun leivokseni ovat yhtä suomalaista käsityötä kuin Fredrikankin ensimmäiset leivokset. Mutta vaikka Runebergin tortut ovatkin niin perinteisen suomalaisia herkkuja kuin olla ja voi, niin tulipa mieleeni niitä leipoessani, että näillehän löytyy serkku baklavasta eli tuosta Lähi-idän sokeriherkusta. Runebergin tortut nimittäin lähes kyllästetään imelällä kostutusliemellä ja hyvä torttu syntyykin nimenomaan huolellisen kostutuksen myötä ja serkkunsa baklava valmistetaan myös kastamalla leivos äitelän makeaa siirappiin.

 

Joka tapauksessa ihanaa Runebergin päivää jokaiselle ja herkutellaanpa vähän makeilla leivoksilla tärkeän päivän kunniaksi.

 

dsc_02041

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: