Äidin ja tyttären jalkojen hyvinvoinnin puolesta

Tiedät varmasti tunteen, kun jalat eivät todellakaan ole parhaimmillaan. Elämän kiireet, talven kylmyys ja jaloista huolehtimisen laiminlyönti ovat saaneet jalkapohjan ihon karheaksi kuin hiomapaperi. Kantapäät takertuvat sukkahousuihin ja rohisevat lakanoissa. Hoitamattomat kynnet ovat venähtäneet ylipitkiksi ja lohkeilevat. Ei mikään järin houkutteleva mielikuva eivätkä sellaiset jalat saa varmasti kenenkään oloa hyväksi ja kauniiksi. Minulle nämä fiilikset ainakin ovat hyvin tuttuja. Unohdan ja laiminlyön jalkani tuon tuostakin ja muistan niiden olemassaolon monesti vasta siinä vaiheessa, kun jalat jo jollakin tavoin oireilevat unohdukseni vuoksi. Sinällään se on järjetöntä unohtaa helliä ja pitää huolta omista jaloistaan säännöllisesti, sillä nehän tätä koko elämää kannattelevat ja kuljettavat minut päivittäin paikasta toiseen. Jalkojeni päällä tästä elämästä nauttii koko kehoni ja jalat sen ylpeydellä kantavat. Askel askeleelta jalkani vievät minua elämässä eteenpäin ja minä unohdan ne kunnes ne alkavat jo lähes huutamaan armoa ja hoivaa.

 

Minulla ei varsinaisesti ole mitkään ongelmajalat, mutta tiettyjä ongelmakohtia kyllä löytyy. Keneltäpä ei löytyisi. Raskausaika näkyy jaloissani ja palautuminen on edelleen kesken jalkojen lihaksistossa, rustoissa ja luustossa. Raskauden aikana joustaneet ja pehmenneet kudokset ja luusto vasta palailevat takaisin entisiin uomiinsa. Raskaus, painolastin vuoksi oireillut iskias ja siitä seurannut tehoton raskausajan liikunta sekä kertyneet huimat raskauskilolukemat näkyvät jalkojeni hyvinvoinnissa. Tai pikemminkin jalkojeni pahoinvoinnissa. Askeleeni ovat vääntyneet virheasentoon, mikä on aiheuttanut pienen vaivaisenluun tapaisen alun. Ei vielä mitään hälyttävää, mutta kuitenkin sellaisen muutoksen, mikä pisti vanhat kapealestiset kengät kiertoon, sillä niiden käyttäminen oli turhan kivuliasta. Uusissa kengissä kiinnitänkin tätä nykyä nimenomaan huomiota lestin istuvuuteen ja sopivuuteen omalle jalalleni. Kapeakärkiset korot ovat tätä nykyä minun osaltani historiaa. Tämän lisäksi huono tapani askeltaa jalan ulkosyrjällä eikä niin, että paino jakautuisi tasaisesti päkiälle, on aiheuttanut ylimääräistä rasitusta päkiöiden ulkosyrjään, mihin on muodostunut kovettumaa ja toiseen jalkaan jopa känsä. Vielä viimeisenä jalkavaivana mukaan palettiin ovat itsensä ympänneet sivuistaan sisäänpäin kasvavat varpaankynnet, mikä taas johtuu varpaideni asennosta. Varpaani nojailevat nimittäin toisiinsa tiiviisti rivissä aiheuttaen hankausta ja kynsien vääränlaisen kasvun.

 

Ei liene siis epäselvää, miksi olen jo pitkään miettinyt, että minä todella tarvitsen jalkahoidon. Perusteellisen sellaisen ammattilaisen toteuttamana. En ole koskaan aiemmin käynyt jalkahoidossa. Häpesin jokseenkin elämää nähneitä, rasittuneita jalkojani, jotka eivät lähimainkaan hehkuneet elämäniloa ja kauneutta. Jalkani olivat minulle se kohta kehostani, jonka uimarannalla mielelläni upotan rantahiekkaan piiloon katseilta. Pyysin siispä Larilta joululahjaksi lahjakorttia jalkahoitoon. Painotin monesti, että en sitten todellakaan halua, että hän tuhlaa rahojaan mihinkään jonninjoutavaan jalkahoitoon, missä kylvetellään jalkoja suolavedessä kymmenen minuuttia, sipaistaan ruusun tuoksuista rasvaa jaloille ja lakataan kynnet nätillä lakalla. Sellaisen jalkahoidon osaan tehdä kotonakin eikä siihen rahaa tarvitse tuhlata. Kotona rakastan upottaa jalat vannaan, jossa lämmin vesi hyväilee jalkojani ja veteen lisätty jalkakylpysuola saa jalat rentoutumaan. Halutessani lisään veteen vielä pienen lorauksen eukalyptusta tuomaan lisää aromaattista rentoutusta ja virkistystä. Osaan raspata pahimmat kovettumat kantapäistäni, kosteuttaa jalat laadukkailla jalkoja hellivillä ja kovettumia pehmittävillä rasvoilla ja antaa jaloilleni virkeämpää ilmettä lakkaamalla varpaankynnet kirkkaanpunaisella kynsilakalla. Jalkojeni ongelmakohdille en kuitenkaan osaa tehdä mitään ja juuri sellaista lahjakorttia toivoin. Halusin perusteellisen jalkahoidon, jossa ammattilainen ihan oikeasti hoitaisi jalkani kuntoon ja uuteen eloon niin, että hyppelen jalkaterät nauraen rannalla ensikesänä ja mieleen ei tule enää kertaakaan upottaa jalkoja hiekkaan piiloon.

 

dsc_02162

 

Lahjapaketista todella paljastuikin lahjakortti, joka oikeutti perusteelliseen jalkahoitoon ja jalkahoitolaa oli selvästi mietitty tarkasti. Jalkahoidon parissa pitkään työskennellyt alansa ammattilainen hoitaisi jalkani todella perusteellisesti ja puuttuisi nimenomaan asiakkaansa jalkojen yksilöllisiin ongelmakohtiin ja niiden hoitoon. Jalkahoitajani oli opiskellut myös jalkojenhoidon ammattitutkinnon, joten hän varmasti tietäisi mitä tekee. Minua jännitti ensimmäinen jalkahoitokäyntini. Jalkani kutiavat helposti ja mietin, että meneekö koko aika siihen, että kikatan kutituksesta. Toinen mieltäni askarruttanut asia oli se, miten kehtaan näyttää paljaat jalkani ja antaa ne toisen ihmisen tutkittavaksi. Jalkani kun nimenomaan olivat ne kehoni osat, jotka itselleni aiheuttivat häpeää, vaikka osin syyttäkin.

 

Varasin kuitenkin innokkaana ajan jalkahoitoon ja maanantaina pääsin vihdoin nauttimaan jalkahoidosta hoitolaan. Hoidon yhteydessä jaloista rapsuteltiin kuivat kovettumat pois ja jalat saivat rentoutua kunnon hieronnassa. Tällä kertaa sisäänpäin oli kasvanut yksi varpaankynsi, joka hoidettiin kuntoon ammattilaisen varmuudella ja tulehtuneelle ihoalueelle laitettiin vaikuttamaan antibioottirasvaa. Lisäksi varpaiden väliin sujautettiin erottaja, joka pitää varpaat erillään, jotta varpaani hieman tulehtunut iho saa parantua rauhassa ilman hankausta. Känsä hoidettiin myös saman tien pois päiväjärjestyksestä. Juuri tällaiseen jalkahoitoon olin toivonut pääsevänikin, missä ihan oikeasti jalkoja hoidetaan ja siinä rennon jutustelun lomassa jalkanikin heräisivät uudelleen eloon taas. Hieronnan ansiosta veri lähti kiertämään jaloissa ja kuiva iho sai kosteutusta ja eheytystä hoitotuotteista. Jälkeen päin mietittynä minua ei ammattilaisen varmoissa otteissa kutittanut kertaakaan ja hoidon aikana en miettinyt sekuntiakaan, että minun täytyisi hävetä jalkojani. Silloin tietää, että nyt on oikea ihminen oikealla asialla, kun hän saa asiakkaan unohtamaan omat turhat, sisäiset demoninsa ja rentoutumaan siihen hetkeen ja paikkaan.

 

dsc_02191

 

Hoidon aikana ennätimme rupattelemaan kaikenlaista. Ei liene yllätys, että keskustelumme pyöri paljon raskauteen ja vauva-aikaan liittyvissä aiheissa. Sain kullan arvoisia vinkkejä oman tyttäreni jalkojen kasvun tukemiseen ja oikeanlaisen kävelyn opetteluun. Evoluutio on luonut ihmisen kävelemään paljain jaloin ja juuri siten lapsenkin tulisi oppia kävelemään. Ilman kenkiä, jotta jalka kaikkineen muotoutuisi ja kasvaisi oikein, sillä pienen vauvan jalka on pehmeää rustoa ja muovautuu aina teini-ikään saakka luuston kasvaessa ja kehittyessä. Vauvan jalka muotoutuu kävelyn myötä ja siksi kenkien käyttöä sisätiloissa tulee välttää, jotta jalka ja lihaksisto muovautuvat, kuten luonto on sen tarkoittanut eikä minkään kengän lestin mukaan. Sain myös suosituksen hankkia lapselleni kesäksi, kun lapsi on oppinut kunnolla kävelemään, hyvät, ergonomiset ja jalan luonnonmukaista muovautumista ja kehitystä edesauttavat kengät suomalaiselta Feelmaxilta. Koska koko elämä rakentuu jalkaterien päälle ja ihminen elämässään voi kävellä jopa neljästi maapallon ympäri, on tärkeää, että jalat kehittyvät oikein ja askeleesta muovautuu oikeanlainen, jotta omilla jaloilla ollaan pystyssä tukevasti ja kivuitta vielä vanhoilla päivilläkin. Omilla jaloilla saatetaan tepsutella tämän elämän aikana jopa sata vuotta. Lisäksi suuri osa myös esimerkiksi selkä- ja polvikivuista juontuu alkujaan jalkaterän ja nilkkojen ongelmista, joten on ensiarvoisen tärkeää huomioida, että lapsi saa tepsutella paljain jaloin paljon ilman kenkiä ja silloin kun kenkiä käytetään, niin niiden laatuun ja ergonomiaan on syytä kiinnittää erityistä huomiota. Feelmax on meille ennestään tuttu ainoastaan varvassukistaan, joiden innokas fani Lari on ollut jo vuosien ajan, mutta Feelmaxin kengät eivät ole meille tuttuja. Ehdottomasti tutustun kuitenkin jatkossa paremmin myös Feelmaxin kenkätarjontaan ja kotimaisuudestahan on aina pakko antaa iso plussa!

 

Jalkahoitokokemukseni muutti käsitykseni jalkahoidoista. Ainakin sellaisista jalkahoidoista, jotka on terveysalan ammattilainen tehnyt. Seuraavaan jalkahoitoon ei varmasti mene 28 vuotta, vaan jatkossa haluan antaa jaloilleni hemmotteluhetkiä aina tarpeen mukaan. Hoidon myötä ymmärrän nyt jalkojani paljon paremmin ja erityisesti ymmärrän sen, miksi jalkojen hyvinvoinnista on tärkeää pitää huolta. Osaan myös kiinnittää Alisan jalkojen kehitykseen aivan erilailla huomiota ja tehdä silläkin saralla parempia valintoja vastaisuudessa. Jalkahoitoni ei olisi voinut osua parempaan saumaan.

 

dsc_02211

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: