Passia hankkimassa

Matkajärjestelyt hiljalleen edistyvät ja vaikka tässä koko ajan pikku hiljaa matkaan liittyvää tehtävälistaa lyhennetäänkin, niin alan olla varma, että loppumetreillä ennen reissuun lähtöä meille kehkeytyy vielä armoton kiire tekemättömien tehtävien kanssa. Aivan varmasti osa hankinnoista jää aivan viime tippaan ja sitten viikko ennen auton nokan kääntämistä kohti etelän aurinkoa juoksemme hiki hatussa ja pää kolmantena jalkana kaupasta toiseen, kun matka-apteekki on rempallaan, kesävaatteet hankkimatta, uimatossut löytämättä, jokin lääkeresepti uusimatta ja loputtomat pakkauslistat suunnittelematta.

 

Nyt kuitenkin ehkäpä se kaikista tärkein on hoidettu alta pois eli Alisalle passi on hankittu. Nalan passi vielä puuttuu, mutta se hankitaan sitten samalla, kun käymme eläinlääkärillä tuikkaamassa uudet rokotukset Nalalle, joten ne tulevat hoidetuiksi myöhemmin kerralla kuntoon. Lapsen passihakemus oli helppo ja vaivaton kirjata netissä sähköisen asiointipalvelun kautta eikä siihen mennyt kuin muutama minuutti. Ihanaa, että jotkin asiat nykypäivänä on sentään onnistuttu karsimaan ylimääräisestä byrokratiasta ja loputtomasta paperilappusten pyörittelemisestä, vaikeaselkoisten lomakkeiden täyttämisestä sekä turhien liitteiden postittamisesta. Minä täytin Alisan hakemuksen ja sen jälkeen Lari kävi omilla pankkitunnuksillaan hyväksymässä hakemuksen verkossa, sillä lapsen hakemukseen tarvitaan suostumus molemmilta vanhemmilta. Tämän jälkeen varasimme vielä ajan poliisin lupatoimistoon, sillä vauvan passia varten virkailijalle täytyy käydä näyttäytymässä, että tällainen lapsi on oikeasti olemassa, jolle passia haetaan ja että hän todella on sama henkilö kuin passikuvassa esiintyvä lapsi.

 dsc_02441

 

Passikuvan kävimme nappaamassa valokuvaamossa ennen passihakemuksen tekemistä. Mietin etukäteen, että mitenhän tämäkin kuvaussessio tulee onnistumaan, mutta Alisa jännitti kuvaajaa niin paljon, että hän jähmettyi patsaaksi kameran eteen. Ilmekään ei värähtänyt ja hymyn tapaisia oli turha odotella, vaikka kuvaaja yritti piristää Alisaa soittamalla marakassiakin. Alisaa vaan ei naurattanut lainkaan. Toisaalta tämä teki kuvaajan työstä helppoa, sillä ainakin malli pysyi paikallaan ja hänestä sai helposti kuvan, joka oli passikuvan kriteerien mukainen.

 

dsc_02423

 

Mietin etukäteen myös poliisin lupatoimistossa vierailua. Otammeko sormivärit mukaan, jotta Alisa voi niillä piirtää allekirjoituksensa passihakemukseensa? Mitä vastaamme, jos tiedustellaan entisiä osoitteita, kuten meiltä aikuisilta on tapana tiedustella? Vastaanko, että aiempi yhdeksän kuukauden tilapäinen osoite oli äidin kohtu ja sitä ennen ihka ensimmäinen osoite oli isänsä nahkasalkku, vaan enpä osaa sanoa oliko oikea vai vasen. Noh… leikki sikseen, tietenkään tällaisia kysymyksiä ei kysytä kymmenkuiselta vauvalta ja alle seitsemänvuotias ei passia varten joudu allekirjoittamaan mitään eikä häneltä oteta sormenjälkiäkään.

 

Nyt siis on passi hankittuna, jossa komeilee vai pitäisikö sanoa kaunistelee maailman suloisin lapsi, jolla on pikkuisen turhan vakava ilme kasvoillaan, aivan kuin joku yliluonnollinen, pelottava ilmestys olisi juuri hypännyt hänen eteensä, vaikka siinä edessä todellisuudessa oli hymyilevä äiti ja lempeän näköinen nainen kameroineen ja marakasseineen ja Alisa istui turvallisesti isin polvella.

 

dsc_02431

One Reply to “Passia hankkimassa”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: